POMOC DR SEVERUSE

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sosabgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 08, 2008 1:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

POMOC DR SEVERUSE

Post od sosabgd »

Sestri je upravo dijagnostifikovan ne hockin - DIFUZNI KRUPNOCELIJSKI B LIMFOM, receno nam je da je agresivan, da se prosirio na pluca i srcanu kesu, a o terapiji i ostalom cemo pricati tek u ponedeljak!!!
Molim Vas da mi date neka pojasnjenja, prognozu, bilo sta. Ona je vec dva meseca u bolnici, stanje je sve losije, malo jede, lose se krece, nikada nije imala nikakvu izbocinu na vratu niti na nekom drugom delu telu, kao ni temperaturu. Ima svrab, nocno znojenje, a stigli smo do bolnice posle visemesecnog suvog kasnlja koji nije prolazio.
Ona ima 32 godine i dete od pet. Ja sam lane operisana od raka materice i sad sam dobro, a otac je pre osam godina umro od raka pluca.
Molim Vas javite mi se.
Sve najbolje u zivotu Vam zelim,
Sosa iz Beograda
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Jeste difuzni large cell B limfom jeste agresivan,ali u medicini bolesti sa agresivnijim tokom imaju i bolji odgovor na terapiju bez obzira da li je rec o malignim ili autoimunim recimo.Nezahvalno je ovako pricati o prognozama ,i nije bitno odakle je poceo limfom (vazno je sa aspekta stadijuma) jer su limfomi sistemske bolesti i lece se samo hemioterapijom i radioterapijom.Ali ono sto je sigurno jeste da je odredjen imunohistohemijski profil tumora pre svega u odnosu na CD 20 molekul i modalitet terapije koji sigurno dolazi u obzir je hemioterapija sa/bez imunoterapije u zavisnot od pomenute CD 20 pozitivnoti.E sad u zavisnosti opet od odgovora na HT/IT vasa sestra moze biti kandidat za transplantaciju maticnih celija.
sosabgd
Novi član
Novi član

Post od sosabgd »

Hvala Vam na brzom odgovoru.
sosabgd
Novi član
Novi član

DR SEVERUSE MOLIM ZA DOPUNSKO OBJASNJENJE

Post od sosabgd »

Evo preciznije dijagnoze - B celijski sklerozirajuci limfom medijastinuma.

Tumorsko tkivo raste delom difuzno, uz znacajnu pratecu fibriozu, a delom u vidu sitnih, nepravilnih plaza ili u vidu nizova i traka tumorskih celija. Sastoji se od krupnoih limfoidnih celija i celija umerene velicine, umereno obilne, svetle ili kao bazofilne citoplazme, krupnih, okruglih, ovalnih ili urezanih svetlih vezikularnih jedara. Nukleusi su upadljivi i u nekim celijama ih ima vise ili su grupisani centralno. Mitotski indeks je umeren.
Imunohistohemijski, tumorski celije su jasno i upadljivo pozitivne na LCA, PAX-5, CD79a, CD20 (visoka membranska pozitivnost), a negativne su na sve ostale primenjene markere uklkjucujuci i dostavljene IH obradjene plocice.
Poliferativna aktivnost je visoka, >60% tumorskih celija je jasno Ki-67+.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pa kao sto su vam kolege rekle limfom je visoko agresivan ,a pored hemioterapije vasa ce sestra primati i Rituximab monoklonsko antitelo protiv molekula CD 20 koje uvodi limfomske celije u apoptozu i lizira ih .Vec cete videti na kontrolnim pregledima kako napreduje regresija tumora na primenjenu terapiju,vec sam vam pomenuo da sto je veci broj celija u deobi obzirom da je proliferativni marker Ki67 visok bolji je odgovor na terapiji nego kod rezistentnih tumora i limfoma uopste koji iako sporo napreduju slabo reaguju na HT i dovode do loseg ishoda.
sosabgd
Novi član
Novi član

Post od sosabgd »

HVALA VAM
sosabgd
Novi član
Novi član

Molim Vas jos jedno pitanje

Post od sosabgd »

Molim Vas jos jedno pitanje, pa Vas necu vise uznemiravati.

Sestri je posle visegodisnjih povremenih depresija,koje je smenjivao period agresije (pre svega prema mami i meni, posle uzasnih razgovora i poruka, prekidala je svaki kontakt mesecima, ostavljala je dete o kojem je mama brinula), pa ponovo depresije (kada se vracala kuci) u martu ove godine dijagnostifikovan BIPOLARNI AFEKTIVNI POREMECAJ. Pije lekove ZOLOFT I EFTIL.

Majka pita, da li je moguce da je sve ovo ustvari posledica osnovne bolesti - limfoma ili to nema veze sa svim ovim?

Doktor insistira da ona nastavi da pije lekove koje je pepisao, a mi se sada brinemo da to mozda ne bude lose u kombinaciji sa citostaticima koje ce primati. S druge strane kada ne pije te lekove, ponovo postaje agresivna.

Hvala jos jednom na Vasem vremenu, znanju i zelji da pomognete.
sosabgd
Novi član
Novi član

Post od sosabgd »

nista, samo podizem temu, vidim da se doktor ne javlja, a da je trazen, verovatno dezura
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Iskreno da vam kazem ne znam da li limfom moze za paraneoplasticnu prezentaciju.Bilo kako bilo ona mora da uzima terapiju za bipolarni poremecaj bilo zbog agresivnosti bilo zbog suicidalnih ideja u depresivnoj fazi.A zbog eventualnih nezeljenih efekata treba konsultovati psihijatra i ako do istih dodje promeniti terapiji.
sosabgd
Novi član
Novi član

OPET JA

Post od sosabgd »

Sestra je primila prvi ciklus hemioterapije, sad je proslo 10 dana i vraca se na novi u utorak. U medjuvremenu je pila gvozdje, po lekarskoj preporuci. Danas smo uradili osnovnu krvnu sliku sa kojom treba da se javi, pa molim Vas za tumacenje, uspela sam da prepoznam jedino hemoglobin i valjda da su WBC bela, a RBC crvena krvna zrnca.

WBC 2,9
LYM 1,0
MID 0,2
GRAN 1,7

RBC 4,16
HGB 95
HCT 29,6
MCV 71,1
MCH 22,8
MCHC 321
RDW 21,7

PLT 173