Sy-Sjogren

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
heonaty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2008 4:00 pm

Sy-Sjogren

Post od heonaty »

i molila bi jos da mi neko kaze sta znaci ova dijagnoza Sy-Sjogren da li se to leci i koliko je opasno?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

U pitanju je autoimuni poremecaj kod kog imunske celije napadaju i unishtavaju egzokrine zlezde koje proizvode suze i pljuvachku..

9 od 10 pacijenata su zenskog pola, obichno u kasnim 40tim godinama se javi, iako se moze javiti kod svih polova i u svim uzrastima.

Lechenje pre svega zavisi od toga koliko su i gde tegobe izrazene.

Terapija je simptomatska, lekovi protiv zapaljenja, veshtachke suze, nesteroidni lekovi, noshenje naochara, prevencija karijesa, redovne kontrole.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
heonaty
Stalni član
Stalni  član

Sy-Sjogren

Post od heonaty »

hvala za odgovor, i izvinite greskom sam vam poslala poruku na private.pomogli ste mi dosta sobzirom da tako malo ima o tome i nalazu ANA na internetu.da li mozete jos da mi kazete da li upala tih zlezda moze da znaci da je tumor neki u pitanju ili je samo auto imuno oboljenje u pitanju?sad piotam gluposti ali brinem jel je moja sestra grozno izgledala kad je to bilo upaljeno sad je bolje ima zakazanu scintinografiju a nalazi krvi su tu itamo podvukli su joj taj ANA nalaz pise da je pozitivan i jos nesto ...pa me zanima da li to ima veze sa ovom upalom ili ANA govori onecem drugom?hvala unapred i sve naj naj
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Poslala sam vam odgovor!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
heonaty
Stalni član
Stalni  član

Sy-Sjogrendobila,

Post od heonaty »

dobila odgovor,HVALA jos jednom!
Odgovori