Kasnjenje ciklusa posle IVF (za dr.obgyn)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Kasnjenje ciklusa posle IVF (za dr.obgyn)

Post od Blonde »

Posto ste me uputili na javni evo da se javim.
Da se podsetimo. U decembru radjen IVF-neuspesan. Prvi ciklus nakon IVF-a dosao tacno 28 dan (14.12.) medjutim ovaj sledeci je dosao 25.01. a to je 41. dan ciklusa. Obicno imam na 30 dana pa me zanima otkud toliki razmak. Predpostavljam da je to od hormona koje sam primila u toku IVF-a i da se sad sve polako vraca.
Na prvom UZ posle IVF-a i ciklusa (20.12.2005.) sledeci nalaz: Endometrijum crtast
Levi ovarijum: 41x31mm
Desni ovarijum: 37x30
Nalaz od pre neki dan (24.01.2006) kad jos nisam dobila 40 dana ciklusa:
Uterus u RVF-u
Levi ovarijum: 40x20
Desni ovarijum: 32x25
Policisticne strukture oba jajnika. Endometrijum 11mm.
Ja sam pitala da li je bilo ovulacije ona kaze da nevidi zuto telo ili folikule sto neznaci da ih nije bilo i rekla je da po onome sto ona vidi ja treba da dobijem za 15 dana. Ja sam bila soknuta jer mi nikada nije toliko kasnilo. Rekla je da se odmorim do Marta i tada da dodjem i da nista nepijem samo odmor.
Dobila sam mensruaciju sutradan koja jos uvek traje i nije obilna e tek mi tada nista nije bilo jasno.
Zanima me da li je moguce da su mi ciklusi anovulatorni i kako bi to moglo da se sredi? Doktorka kaze da jajnici rade ali mi je cudno sto nema znakova ovulacije ili ih ona nije videla. Koliko je opasno sto su mi jajnici jos uvek uvecani i da li su oni mozda produzili ciklus? Da li nesto znaci sto me sada pred ciklus uopste nisu bolele grudi a ni onda kad su mi radili IVF i kad sam cekala betu tj. ciklus. Sve pre toga su me obicno grudi bolele nedelju dana pre ocekivane menstruacije. kako sada da oderedim vreme ovulacije (ako je uopste ima) kad se ovoliko ciklus poremetio? Kada mogu da ocekujem da se organizam vrati na normalu?
Radila sam ponovo urin i urinokulturu proteina nema (bilo ih je zbog primanja albumina) a ni bakterija (tu sam vrlo srecna pravo je uo vratiti se iz nasih bolnica bez bakterija). Svi nalazi u granicama normale (urin i krvna slika). Betu sam radila koja je bila negativna ovo dok je kasnilo.
By the way imam 27 god. a prvu menstruaciju sam dobila u petom osnovne ja mislim da je to sa 11. god. i od tada su bile redovne na 30 dana.
Hvala unapred,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ej Blonde,
Nekako previdih Vase pitanje...
HCG kojim se izaziva ovulacija obicno se izluci u roku od 48 sati, a onda ste pretpostavljam dobijali cuveni progesteron, onda ste dobili prvu menstruaciju na vrijeme.
Ovaj drugi ciklus je kasnio 10 dana, to nije strasno i nije razlog da se odmah ide sa brojnim ispitivanjima. Vasa doktorka mora da je majstor u UZ kada je u stanju da kaze
po onome sto ona vidi ja treba da dobijem za 15 dana
....ja ne znam niti jednog ginekologa niti radiologa koji je na osnovu UZ u stanju da kaze kad cete dobiti slijedeci ciklus, ali ajde...
Ako zelite da provjerite da li ste ovuliratli potrebno je da se uradi progesteron 24.dana ciklusa, iako nemate bolne grudi i ostale simptome molimina, ne mora znaciti da niste ovulirali...
Izvinjavam se ali sam zaboravila zasto idete kroz IVF?
Zasto cekate mart ?
Pozdrav,
ObGyn
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

DG:Sterilitet sec.
Jedna trudnoca koja se zavrsila spontanim u 5 nedelji. To je bilo pre 2 god.
Nalaz sa laparaskopije:
Uterus je kruskastog oblika u AVF-u, normalne velicine, glatke povrsine, jasnog perimetrijuma, mobilan, lakosinistroponiran. Desna tuba se slepo zavrsava sactosalpinksom, fimbrije nisu vidljive. Desni ovarijum normalne velicine, izbrazdane povrsine, sedefastobelicaste boje, sa vidljivim corpus luteum homorrhagicium. Leva tuba se samo delimicno vizualizuje zato sto je svojim abdominalnim delom prirasla za parietalni peritoneum I levi infundibulopelvicni ligament, nejasnih fimbrija. Levi ovarijum samo delimocno vizualizovan jer je priraslicama priljubljen uz lig. Latum sa znacima starih ovulacija. Seroza male karlice bez patoloski vidljivih promena. U C. Douglasi pmanja kolicina slobodne tecnosti. Duz citave povrsine jetre prisutne perhepaticne priraslice, a povrsina jetre prekrivena belicastim naslagama-fibrin. Transcervikalno ubrizgan indigo karmin cini stop u ampularnom delu desne tube a levu tubu oskudno pasira I propusta contrast u trbusnu duplju. Obzirom na gore opisane priraslice leve tube I ona se moze smatrati nefunkcionalnom. Predlaze se da se pacijentkinja uputi na IVF. Posoperativni tok protekao uredno.

Rekla je da sacekamo mart da bi se valjda organizam doveo u normalu, jajnici su jos uvecani gore sam navela nalaze sa UZ o velicini jajnika....a i ona ide na godisnji odmor i iskreno ni mi nemozemo finansijski sad podneti jos jedan postupak.
Kako i kada mogu ocekivati da se jajnici svedu na normalnu velicinu? Ipak izvadjeno je 18 jajnih celija i jos dosta manjih folikula je bilo ostalo na jajnicima koji nisu bili za punkciju pa neznam sada kako da ih dovedem na normalu.
Pozdrav,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Odgovori