Salmonella enteritidis

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kolubara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 2:08 pm

Salmonella enteritidis

Post od kolubara »

Obracam se za savet u vezi crevne infekcije kod moje cerke.
Devojcica je stara 7,5 godina i polovinom januara je dobila visoku temperaturu, pracenu prolivom.
Nakon odlaska kod lekara, upucena je specijalisti za infektivne bolesti i dijagnoza je bila Salmonella enteritidis.
Pet dana je bila na tretmanu u dnevnoj bolnici, primala infuziju i imala dijetalnu ishranu.
Stanje se unekoliko popravilo, ali je onda 6. dan temperatura naglo skocila i broj stolica se ponovo povecao.
Svo vreme stolice su bile sluzave i sa vidljivim tragovima krvi.
Nakon ovog pogorsanja, primljena je u bolnicu i tamo ostala 7 dana.
Otpustena je sa negativnim nalazom stolice,bez proliva i grceva uz preporuku da jos nekoliko dana nastavi sa dijetalnom ishranom, jos 5 dana da nastavi Amoxicilin i Linex da pije sto duze.
Kontrola je zakazana kroz 15 dana sa 3 nalaza stolice.
Prvi nalaz koji je gotov, pokazao je ponovno prisustvo Salmonella enteritidis, ali je pored nje tu sada i Campylobacter jejuni.
Drugi nalaz nakon 3 dana je pokazao samo Salmonellu.
Lekarka opste prakse kojoj sam nalaz pokazala je pogledala antibiogram i prepisala Ciprocinal (obe su osetljive na njega), a na moje pitanje da mi objasni sta se desava, samo odgovorila da sad pije ove tablete i da cemo onda ponovo videti nalaze...
Malo je reci da sam kao majka razocarana takvim pristupom lekara.Ja znam da sam ja samo jedna u moru ostalih pacijenata, ali zar ne zasluzujem nesto vise informacija o zdravlju svog deteta..

Procitala sam uputstvo u kutijici leka i tamo pise dase deci ne daje sem u slucajevima sepse, antraksa i drugih situacija gde je zivot ugrozen...
Potpuno me sludela ta informacija.
Uspeli smo da stupimo u kontakt sa lekarkom na Infektivnoj klinici koja je rekla da joj antibiotik nikako ne dajemo, jer ona vise nema simptoma trovanja, tj. nema vise prolive i grceve.
Takodje je rekla da je sadasnji nalaz ocekivan i da ce trebati neko vreme da se Salmonella potpuno izbaci iz organizma.
Do sada smo joj nakon izlaska iz bolnice davali propolis, cajeve od koprive i borovnice, a posto joj je krvna slika nakon ovoga jako oslabila pocela je da pije i Sanostol+Fe.
Kako dalje?
Traziti trece misljenje ?
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Oprostite na mojoj indiskretnosti: ali sta ste pa ocekivali??? 90% lekara su najobicniji duduci i neznalice, sama "medicinska nauka" je, gledajuci tehnoloski razvoj, negde u kamenom dobu...vrlo je moguce da su bakterije duboko zarivene u zid creva i postale imunije uprkos antibiogramu pa ostanu i ponovo se nakote uprkos upotrebi modernih ciprofloxacin AB. Svakako uz njih su potrebni i probiotici u vecim dozama od preporucenih kako bi se normalizovala crevna flora i zapocela epitelizacija endotela sluznice GITa. ESI fermental + ProLife + Flobion 1x1x1 na dan...pri svakom obroku po jedan iz razlicite grupacije. Takodje uzmite neke kvalitetne suplemente sa sto vecom kombinacijom vitamini+minireali+enzimi+koenzimi...prema uputima. Od cajeva guste mesavine: kantarion+kamilica+neven u jednokoj dozi, 1l na dan (5 vecih supenih kasika mesavine na 1l provrele vode, popariti). Javite kako je
kolubara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 2:08 pm

Post od kolubara »

Hvala na razumevanju...
Ali ja ipak mislim da lekari treba da imaju malo vise obzira, bar kada se radi o deci.
Mada, ponekad sam misljenja da svi treba da zavrsimo medicinu da bi uopste posecivali lekara.
Sadasnje stanje deteta je stabilno, nema proliva, grceva, stolica je normalna.
Konsultovali smo jos par struka i otprilike sami odlucili kako dalje.
Za sada je na Flonivin BS 3X2, cajna mesavina hajducke trave i kamilice, Sanostol+Fe, Revita, propolis ...
Novi nalaz treba da uradimo za dvadesetak dana...
Do tada svi dobronamerni saveti su dobrodosli.
Odgovori