Obracam se za savet u vezi crevne infekcije kod moje cerke.
Devojcica je stara 7,5 godina i polovinom januara je dobila visoku temperaturu, pracenu prolivom.
Nakon odlaska kod lekara, upucena je specijalisti za infektivne bolesti i dijagnoza je bila Salmonella enteritidis.
Pet dana je bila na tretmanu u dnevnoj bolnici, primala infuziju i imala dijetalnu ishranu.
Stanje se unekoliko popravilo, ali je onda 6. dan temperatura naglo skocila i broj stolica se ponovo povecao.
Svo vreme stolice su bile sluzave i sa vidljivim tragovima krvi.
Nakon ovog pogorsanja, primljena je u bolnicu i tamo ostala 7 dana.
Otpustena je sa negativnim nalazom stolice,bez proliva i grceva uz preporuku da jos nekoliko dana nastavi sa dijetalnom ishranom, jos 5 dana da nastavi Amoxicilin i Linex da pije sto duze.
Kontrola je zakazana kroz 15 dana sa 3 nalaza stolice.
Prvi nalaz koji je gotov, pokazao je ponovno prisustvo Salmonella enteritidis, ali je pored nje tu sada i Campylobacter jejuni.
Drugi nalaz nakon 3 dana je pokazao samo Salmonellu.
Lekarka opste prakse kojoj sam nalaz pokazala je pogledala antibiogram i prepisala Ciprocinal (obe su osetljive na njega), a na moje pitanje da mi objasni sta se desava, samo odgovorila da sad pije ove tablete i da cemo onda ponovo videti nalaze...
Malo je reci da sam kao majka razocarana takvim pristupom lekara.Ja znam da sam ja samo jedna u moru ostalih pacijenata, ali zar ne zasluzujem nesto vise informacija o zdravlju svog deteta..
Procitala sam uputstvo u kutijici leka i tamo pise dase deci ne daje sem u slucajevima sepse, antraksa i drugih situacija gde je zivot ugrozen...
Potpuno me sludela ta informacija.
Uspeli smo da stupimo u kontakt sa lekarkom na Infektivnoj klinici koja je rekla da joj antibiotik nikako ne dajemo, jer ona vise nema simptoma trovanja, tj. nema vise prolive i grceve.
Takodje je rekla da je sadasnji nalaz ocekivan i da ce trebati neko vreme da se Salmonella potpuno izbaci iz organizma.
Do sada smo joj nakon izlaska iz bolnice davali propolis, cajeve od koprive i borovnice, a posto joj je krvna slika nakon ovoga jako oslabila pocela je da pije i Sanostol+Fe.
Kako dalje?
Traziti trece misljenje ?
Salmonella enteritidis
Oprostite na mojoj indiskretnosti: ali sta ste pa ocekivali??? 90% lekara su najobicniji duduci i neznalice, sama "medicinska nauka" je, gledajuci tehnoloski razvoj, negde u kamenom dobu...vrlo je moguce da su bakterije duboko zarivene u zid creva i postale imunije uprkos antibiogramu pa ostanu i ponovo se nakote uprkos upotrebi modernih ciprofloxacin AB. Svakako uz njih su potrebni i probiotici u vecim dozama od preporucenih kako bi se normalizovala crevna flora i zapocela epitelizacija endotela sluznice GITa. ESI fermental + ProLife + Flobion 1x1x1 na dan...pri svakom obroku po jedan iz razlicite grupacije. Takodje uzmite neke kvalitetne suplemente sa sto vecom kombinacijom vitamini+minireali+enzimi+koenzimi...prema uputima. Od cajeva guste mesavine: kantarion+kamilica+neven u jednokoj dozi, 1l na dan (5 vecih supenih kasika mesavine na 1l provrele vode, popariti). Javite kako je
Hvala na razumevanju...
Ali ja ipak mislim da lekari treba da imaju malo vise obzira, bar kada se radi o deci.
Mada, ponekad sam misljenja da svi treba da zavrsimo medicinu da bi uopste posecivali lekara.
Sadasnje stanje deteta je stabilno, nema proliva, grceva, stolica je normalna.
Konsultovali smo jos par struka i otprilike sami odlucili kako dalje.
Za sada je na Flonivin BS 3X2, cajna mesavina hajducke trave i kamilice, Sanostol+Fe, Revita, propolis ...
Novi nalaz treba da uradimo za dvadesetak dana...
Do tada svi dobronamerni saveti su dobrodosli.
Ali ja ipak mislim da lekari treba da imaju malo vise obzira, bar kada se radi o deci.
Mada, ponekad sam misljenja da svi treba da zavrsimo medicinu da bi uopste posecivali lekara.
Sadasnje stanje deteta je stabilno, nema proliva, grceva, stolica je normalna.
Konsultovali smo jos par struka i otprilike sami odlucili kako dalje.
Za sada je na Flonivin BS 3X2, cajna mesavina hajducke trave i kamilice, Sanostol+Fe, Revita, propolis ...
Novi nalaz treba da uradimo za dvadesetak dana...
Do tada svi dobronamerni saveti su dobrodosli.