Fiksna proteza za korekciju zagriza, slozen problem, pomoc!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Ercov1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 28, 2008 3:45 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Fiksna proteza za korekciju zagriza, slozen problem, pomoc!

Post od Ercov1 »

Upravo sam danas dobio poruku od cerke koja zivi u Novom Sadu (ja kao njen otac zivim u Australiji), da ima komplikovan problem sa zubima, pa da prenesem sta je napisala (da ja ne "obradjujem" tekst):
"Ja sam poslednjih mesec dana isključivo provela kod zubara, bilo da su to paradentolozi, ortodonti, protetičari i sl. Operacija je prošla dobro, bila sam sedam dana natečena, ali rana me je bolela samo dva dana. Sada se ta stvar smirila, ali moram da rešavam druge probleme sa zubima. Zapravo moji svi problemi su potekli od činjenice da kao dete nisam nosila protezu za korekciju zagriza, što je dovelo do toga da mi je ugriz najpre išao zub na zub, pa su mi jako rano propali bočni zubi koji su mi delom izvađeni, što je vremenom dovelo do kosog ugriza koji mi je prouzrokovao povlačenje desnih na donjoj vilici i situacije koja se zubarima najpre učinila kao paradentoza, ali nije. Svaki dan sam u nečijoj ordinaciji dok se malopre nisu usaglasili da ću morati jedno godinu-dve da nosim fiksnu protezu. To je jako ružno jer je to metal koji ti je neprestano na zubima i koji ne smeš da skidaš godinu-dve. Ali meni je još veći problen činjenica da je fiksni aparat jako skup, da me sa operacijom, pregledima, neophodnim popravkama, snimanjima i svim pripremama ovaj problem košta oko 2000 eura. Milan mi je već dao 500 eura za operciju i sl, ali ostatak nema, a meni su zubi u takvoj situaciji da ne mogu više da žvaćem na dosadašnji način jer uništavam ostatak zuba, da mi se celokupna donja vilica sve više pomera nalevo, a da zbog mojih godina i propusta koji su do sada napravljenu u lečenju mojih zuba pomoći mi mogu i hoće jedino zubari kojima sam se obratila i čija je ovo cena. Zato te molim da ukoliko si u mogućnosi da mi pomogneš jer je ovo sve mnogo ozbiljnije nego što sam ja mogla i da naslutim, a ipak sam još jako mlada što problem čini još većim".
Znaci, ona treba zbog svega toga sto nije ucinila u proslosti, da sada nosi fiksnu protezu za korekciju zagriza oko dve godine. To tamo dosta kosta, momak joj je vec nesto dao, ne znam da li cu ja moci kao ovde penzioner da joj pomognem, videcu za to.
Interesuje me da mi neko strucan malo vise objasni sta ona da ucini i kako da postupi, da li postoji vise nacina da se to resi i da li postoji negde tamo, posebno u NS i okolini, da se to resi i za manje novaca, ali ne naustrb kvaliteta? Napominjem da sam nesto citao na ovoj sekciji po temom "fiksna proteza", ali nisam sve bas dobro razumeo i veoma je duga ta tema i mnogo diskutanata, meni treba neko da ukratko o gornjem objasni, Unapred hvala. Rade
Odgovori