Paradontopatija i pranje zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dds
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 9:12 pm

Post od dds »

Konstatirana mi je paradontopatija, zanima me da li treba da perem zube poslije svakog jela i pica i da ih cistim koncem? Da li je ovo pretjerano?

Hvala. :)
Marchelo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2008 2:19 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Marchelo »

Nisam strucnjak ali mislim da je preterano, a nismo ni u mogucnosti nekada da peremo zube odma posle jela.
Meni je takodje konstatovana paradentopatija. Bitno je da se zubi pravilno peru a konac uvece. Mada ja ne koristim konac, vec onu spravu za ispiranje (water pik).
A zube perem uglavnom 3 puta dnevno.
novifix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 5:18 pm

Post od novifix »

@dds

i ja takodje mislim da je to preterano.... ali recimo tri puta dnevno bi bilo
skroz ok, kao i konac uvece obavezno, ili kupi interdentalnu cetkicu ako
mislis da ce ti vise odgovarati od konca (pre nego sto je kupis otidji kod
svog stomatologa da ti kaze koju da kupis, tj. da ti odredi velicinu
cetkice).

fora je da malo vise povedes racuna o higijeni zuba i usta
generalno, kao i da odes na ciscenje kamenca na svakih 4 meseca npr.
(mada, stomatolog ce ti reci tacan vremenski period za ciscenje)...

zatim mozes da kupis neko sredstvo za ispiranje usta, po meni caj od
zalfije je super (ali 'blaga' zalfija, a ne prejak caj od iste)!

kao sto @marchelo rece, pravilno pranje zuba je jako bitna stvar!

eto toliko od mene...
Poppaea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 5:21 am

Post od Poppaea »

a gde kod nas imaju da se kupe waterpik proizvodi?
i da li obicna cetkica ima i jednu prednost nad sistemom kao sto je Ultra Dental Water Jet sto se zdravlja zuba tice? imam jako tesno rasporedjene zube i mucno mi je da pola sata cistim koncem, ako vec mogu kompletno pranje da uradim sa ovim ili slicnim sistemom.
ako ne sme da se pise o prodajnom mestu posaljite mi privatnu poruku :)
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Water Jet i slični proizvodi mogu da budu dobar dodatak standardnom higijenskom režimu, ali nipošto ne mogu da zamene zubni konac, dobru četkicu i odgovaranuću tehniku pranja zuba. Može da se nabavi na više mesta u Beogradu, viđao sam ga i u bolje snabdevenim apotekama.
U principu je dovoljno PRAVILNO oprati zube dva puta dnevno, ujutru i uveče, a poželjno je tri puta. Pranje zuba posle svakog obroka je idealno, ali praktično neizvodljivo zbog savremenog načina života.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Poppaea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 5:21 am

Post od Poppaea »

zato sam i pitala za Ultra paket posto on sadrzi i cetkicu i sl. Nema veze, ako vidim neki dobar komplet u gradu uzecu kao dodatak, do tada ostajem verna Curaprox cetkicama. Pocela sam s ultra finim kad sam vadila umnjake a sad imam normalnu.
mila33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 15, 2009 12:30 am

Post od mila33 »

Pozdrav svima,
mene zanima da li neko zna kako da resim problem povlacenja gengive,imam je samo na jednom zubu levo gore zadnji.Od kada me je zaboleo i isla zubaru i plombirao mi ga je,a pre toga lecio na mesec dana,sada je pocelo povlacenje desni sa jedne strane(spoljasnje).Napominjem redovno perem zube i ispiram,kao ciscenje koncinma.
Unapred hvala
vlada014
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 12:30 am

Post od vlada014 »

nisam vas bas najbolje razumeo gde se gingiva povlaci, ali za te probleme, trebalo bi se obratiti parodontologu, oni znaju to da zaustave, ili drasticno da uspore. radi se jedna intervencija koja se zove SMAT, slobodni mukogingivalni autotransplantat. ako ste u beogradu obratite se klinici za parodontologiju i oralnu medicinu stomatoloskog fakulteta.
Odgovori