srce
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 10:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
srce
iamo sam problem da se iznerviram i da srce počinje da se steže ponekad me natera i na kašalj. Rezultati krvi su pokazali višak hlesterola 6,3 i šećera 6,4. urađen je ogt test krvi koji je bio dobar. Doktor kardiolog je prepisao lorazepam od2,5 i to 2 puta dnevno što je za mene previše , nebih mogao da ustanem od spavanja i lek prpranolol za tzv. pritiska koga ja nemam više puta meren na različitim mestima ekg takođe dobar. kada sam pročitao za šta sve služi lek iznenadio sam se da to moram da pijem kada je doktor rekao da je sve u redu sa srcem sem toga što se malo više uzbuđujem. još kad mi je doktorka rekla da nesmem da prestajem da pijem ovaj lek skoro nikad ili bar bez odobrenja lekara bez obzira što je doza mal 1/4 dva puta dnevno a po potrebi i manje. nisam počeo da ga pijem u dilemi sam da nešto ne pokvarim ili postanem zavisan i da li ja uopšte bolujem ili ne?
dejan stoiljkovic
vas osnovni problem je neurotske priprode, i bilo bi najkorisnije da odete kod psihijatra koji se bavi neurozama. kardiolog nije nadlezan da propisuje sedative, a i oni nisu prava pomoc-nego psihoterapija.
potrebna vam je dijeta.
merite pritisak 10-tak dana 2-3x dnevno. ako postoji hipertenzija, javite se (nekom drugom) kardiologu.
potrebna vam je dijeta.
merite pritisak 10-tak dana 2-3x dnevno. ako postoji hipertenzija, javite se (nekom drugom) kardiologu.
Uz duzno postovanje, moram napisati da moja dr-kardiolog (40godina stara) se ne bi slozila da blagi sedativi nisu u nadleznosti kardiologa (ovde ne mislim na neko lecenje psihickih poremecaja vec na usku povezanost nervnog sistema sa radom srca).
Moja dr mi uvek prepise malene doze i sedativa (na primer bensedin od 2mg 2X dnevno ili lexilium od 1.5 ) zbog hipertenzije i aritmije - to su dragoceni (mada pomocni) lekovi u pravim rukama!
Ovde ne mislim na prepisivanje onih novijih i znatno agresivnijih anxiolitika....
A pomenuta dr je posebno odana svome pozivu - na primer, uvek insistira da je pozovem na njen mob ako mi nesto treba sto ja i cinim, mada nerado.
Mislim da ovo ipak treba napisati.
pozdrav saljem svima, posebno drBg cije postove posebno cenim
Moja dr mi uvek prepise malene doze i sedativa (na primer bensedin od 2mg 2X dnevno ili lexilium od 1.5 ) zbog hipertenzije i aritmije - to su dragoceni (mada pomocni) lekovi u pravim rukama!
Ovde ne mislim na prepisivanje onih novijih i znatno agresivnijih anxiolitika....
A pomenuta dr je posebno odana svome pozivu - na primer, uvek insistira da je pozovem na njen mob ako mi nesto treba sto ja i cinim, mada nerado.
Mislim da ovo ipak treba napisati.
pozdrav saljem svima, posebno drBg cije postove posebno cenim
evo zasto sam ovako posavetovao-ovde se vrlo verovatno ne radi o hipertenziji. regulacija ishrane i (ako je to moguce) ce dovesti i do normalizacije vrednosti pritiska. i onda dobijamo situciju u kojoj sedativi ostaju propisani, pacijent shvata da prakticno nije za kardiologa kod koga prestaje da odlazi, poseze za sedativima cija upotreba vise nije pod kontrolom! tako se u praksi susrecu ljudi koji za nekoliko godina stizu do doze od 10-tak mg sedativa cija upotreba vise nije pod kontrolom, a 2-3 meseca sa ponekim razgovorom psihijatra bi mogla ovo da preduprede. zato sam se odlucio da ovako posavetujem! ako misli da moze sam da se uhvati u kostac sa problemima, moze eventualno neki biljni preparat (persen, valerijana..)
Da, da kada je konkretno Dejan u pitanju....
Kada ste vec pomenuli pomicna lekovita sredstva koja ja godinama pratim - tu se cesto zaboravlja da se ti lekovi ne bi trebali uzimati sa nekim lekovima zajedno.
Na primer, valerijana je odlicna, ali se ne sme koristiti zajedno sa lekovima za srce (niti zajednio sa sedativima). Ona je jako dobra za one koji uopste ne piju lekove.
Kopriva je jedna vitaminska bomba, ali se ne sme koristiti zajedno sa lekovima protiv hipertenzije... itd, itd.
Pre neki dan sam u "Blicu" citala kako su biljne tablete (koje se uzimaju za jetru) Liv52 "opasne po zdravlje" i kako su povucene iz prodaje u Evropi, ali se (tako dalje pise) kod nas jos uvek prodaju???
MEne je ova informacija bas iznenadila (najblaze receno!) i ne znam da li je tacna!?
Izvinjavam se sto bas odoh sa teme, ali ipak negde treba napisati i o tim preparatima koji su odlicni, ali ne uvek i sasvim ispitani.
poz
Kada ste vec pomenuli pomicna lekovita sredstva koja ja godinama pratim - tu se cesto zaboravlja da se ti lekovi ne bi trebali uzimati sa nekim lekovima zajedno.
Na primer, valerijana je odlicna, ali se ne sme koristiti zajedno sa lekovima za srce (niti zajednio sa sedativima). Ona je jako dobra za one koji uopste ne piju lekove.
Kopriva je jedna vitaminska bomba, ali se ne sme koristiti zajedno sa lekovima protiv hipertenzije... itd, itd.
Pre neki dan sam u "Blicu" citala kako su biljne tablete (koje se uzimaju za jetru) Liv52 "opasne po zdravlje" i kako su povucene iz prodaje u Evropi, ali se (tako dalje pise) kod nas jos uvek prodaju???
MEne je ova informacija bas iznenadila (najblaze receno!) i ne znam da li je tacna!?
Izvinjavam se sto bas odoh sa teme, ali ipak negde treba napisati i o tim preparatima koji su odlicni, ali ne uvek i sasvim ispitani.
poz
Valerijan:
Medusobno djelovanje s drugim lijekovima nije poznato.
Zbog mjera opreza ne preporucuje se istovremeno uzimanje s drugim lijekovima za smirenje,sredstvima za spavanje i alkoholnim picima.
Ovo sam izvadio iz uputstva za upotrebu persen tableta u cijem sastavu je valerijan,fino pise ne preporucuje se upotreba sa lijekovima za smirenje i sredstvima za spavanje ni jedno ni drugo nisu lijekovi za srce.
Medusobno djelovanje s drugim lijekovima nije poznato.
Zbog mjera opreza ne preporucuje se istovremeno uzimanje s drugim lijekovima za smirenje,sredstvima za spavanje i alkoholnim picima.
Ovo sam izvadio iz uputstva za upotrebu persen tableta u cijem sastavu je valerijan,fino pise ne preporucuje se upotreba sa lijekovima za smirenje i sredstvima za spavanje ni jedno ni drugo nisu lijekovi za srce.
@hosa, pa lepo vam pise da njeno delovanje sa drugim lekovima "nije sipitano" (a to je napisano samo da bi sebe zastitili, to je jedna jako neodredjena recenica)...
Valerijana smanjuje dejstvo NEKIH lekova za aritmiju (kako to znam, gde sam saznala, pa zar je to uopste i bitno kada sam vec pisala da to godinama pratim).
Njeno delovanje u kombinaciji sa lekovima jos nije do kraja ispitano, ponavljam!
Ako valerijana ne deuje negativno sa vasim lekovima koje pijete, onda je to OK... ali ja bih posle na primer 3 meseca neprekidnog uzimanja svakako napravila pauzu od mesec dana (ili bih bar upola smanjila dozu).
Za to vreme mozete uzimati neko drugo sredstvo na bazi biljaka (mozda nesto sa maticnjakom,.... a tinkturu moze svako sam napraviti kao i prah... uuups, odoh opet sa teme)...
Da bi lek bio pusten u promet prodje o-ho-ho vremena sto nije slucaj sa pomocnim lekovitim sredstvima (tu je profit na prvom mestu!).
Ja uvek krecem oprezno, pa ako prija idem opustenije.
Kod svih dodataka je uvek manja greska ako se uzme malo manje nego malo vise.... to je jedna velika tema i stalno pracenje situacije koja se menja...
Valerijana smanjuje dejstvo NEKIH lekova za aritmiju (kako to znam, gde sam saznala, pa zar je to uopste i bitno kada sam vec pisala da to godinama pratim).
Njeno delovanje u kombinaciji sa lekovima jos nije do kraja ispitano, ponavljam!
Ako valerijana ne deuje negativno sa vasim lekovima koje pijete, onda je to OK... ali ja bih posle na primer 3 meseca neprekidnog uzimanja svakako napravila pauzu od mesec dana (ili bih bar upola smanjila dozu).
Za to vreme mozete uzimati neko drugo sredstvo na bazi biljaka (mozda nesto sa maticnjakom,.... a tinkturu moze svako sam napraviti kao i prah... uuups, odoh opet sa teme)...
Da bi lek bio pusten u promet prodje o-ho-ho vremena sto nije slucaj sa pomocnim lekovitim sredstvima (tu je profit na prvom mestu!).
Ja uvek krecem oprezno, pa ako prija idem opustenije.
Kod svih dodataka je uvek manja greska ako se uzme malo manje nego malo vise.... to je jedna velika tema i stalno pracenje situacije koja se menja...