SAMOPREGLED DOJKI > brosura
copy:
Poslao: Sub Jan 03, 2009 4:10 pm Naslov: Odgovoriti sa citatom
Postovana R. puno Vam hvala sto ste mi poslali brosuru o samopregledu dojki.Pregled sam izvrsila i zaista sam odusevljena jer smatram da je ovo prvi put uradjeno bas onako kako treba da bude i da je bukvalno svaki deo detaljno pregledan.
Drage forumasice,
Htela sam i Vama da se obratim i od srca preporucim da PP posaljete mislimsvojimmozgom i posaljete E mail da Vam posalje brosuru o samopregledu koja je besplatna.Smatram da puno toga mozemo sami da sprecimo ako odvojimo jednom mesecno samo pet minuta za sebe.
Svima zelim srecne praznike a naravno prvenstveno puno zdravlja jer sam na ovom forumu shvatila da je ono ipak najbitnije.
Biljana
pregled dojki ......strah
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
RANO OTKRIVANJE PROMENA
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Uradite sami mesečni samostalni pregled grudi.
Za uspešan smopregled dojke treba da poznajete normalno stanje svojih dojki. Samopregled dojke treba da obavljate jednom mesečno neposredno nakon menstrualnog ciklusa. Ukoliko ste u menopauzi, pregled obavljate istog dana svakog meseca.
Samopregledom dojke činite sebi svojevrstan poklon u pogledu zdravlja. On će Vam omogućiti da dobro upoznate svoje dojke i najbrže primetite eventualnu promenu koju ranije niste imali. Obraćanjem lekaru za bolesti dojke razjasnićete o čemu se radi. Većina promena u dojci je bezazlena, ali oprez je neophodan.
Da bi znali da prepoznate promene, morate upoznati normalno stanje (oblik, teklsturu i boju) svojih dojki
-Ispred ogledala, u stojećem stavu, ispravljenih ramena i podbočenom položaju ispitiju se veličina, oblik i boja dojki, simetričnost oblika dojki, odsustvo oteklina i drugih abnormalnosti
-Podignite ruke i potražite iste promene. Dok ste pred ogledalom, palcem i kažiprstom nežno stisnite bradavice da bi eventualno otkrili sekret.
-Sekret može biti beličaste, žućkaste boje ili sukrvičav
-Sledeći korak je pregled dojki u ležećem položaju.
-Desnom rukom opipava se leva dojka i obratno.
- Za opipavanje dojke koristite jagodice ispravljena tri prsta (kažiprst, srednji i domali), koriste se srednje jak pritisak i kružni pokreti prstiju.
-Važno je da opipavanjem pokrijete cele dojke, od ključne kosti do početka stomaka i od jedne do druge pazušne jame.
-Pregledanje dojke možete početi od bradavice, krećući se u sve većim koncentričnim krugovima ka spoljašnjim delovima dojke.
-Od značaja je i da za delove dojke neposredno ispod kože primenite blaži a za dublje strukture intenzivniji pritisak prstima.
-Konačno, pregledajte svoje dojke u stojećem ili sedećem položaju.
-Pregledanje je najpogodnije izvršiti nakon tuširanja, kada je koža vlažna i klizava.
Lekaru se odmah obratite ako primetite:
neuobičajenu razliku u veličini i obliku dojki
malu izraslinu ili čvorić na bilo kom delu dojke
jamice na dojci, nabiranje, oteklinu
da je došlo do promene položaja ili uvlačenja bradavice
crvenilo, bolnu osetljivost, osip, oticanje dojke ili bradavice
neuobičajen iscedak iz bradavice
Za uspešan smopregled dojke treba da poznajete normalno stanje svojih dojki. Samopregled dojke treba da obavljate jednom mesečno neposredno nakon menstrualnog ciklusa. Ukoliko ste u menopauzi, pregled obavljate istog dana svakog meseca.
Samopregledom dojke činite sebi svojevrstan poklon u pogledu zdravlja. On će Vam omogućiti da dobro upoznate svoje dojke i najbrže primetite eventualnu promenu koju ranije niste imali. Obraćanjem lekaru za bolesti dojke razjasnićete o čemu se radi. Većina promena u dojci je bezazlena, ali oprez je neophodan.
Da bi znali da prepoznate promene, morate upoznati normalno stanje (oblik, teklsturu i boju) svojih dojki
-Ispred ogledala, u stojećem stavu, ispravljenih ramena i podbočenom položaju ispitiju se veličina, oblik i boja dojki, simetričnost oblika dojki, odsustvo oteklina i drugih abnormalnosti
-Podignite ruke i potražite iste promene. Dok ste pred ogledalom, palcem i kažiprstom nežno stisnite bradavice da bi eventualno otkrili sekret.
-Sekret može biti beličaste, žućkaste boje ili sukrvičav
-Sledeći korak je pregled dojki u ležećem položaju.
-Desnom rukom opipava se leva dojka i obratno.
- Za opipavanje dojke koristite jagodice ispravljena tri prsta (kažiprst, srednji i domali), koriste se srednje jak pritisak i kružni pokreti prstiju.
-Važno je da opipavanjem pokrijete cele dojke, od ključne kosti do početka stomaka i od jedne do druge pazušne jame.
-Pregledanje dojke možete početi od bradavice, krećući se u sve većim koncentričnim krugovima ka spoljašnjim delovima dojke.
-Od značaja je i da za delove dojke neposredno ispod kože primenite blaži a za dublje strukture intenzivniji pritisak prstima.
-Konačno, pregledajte svoje dojke u stojećem ili sedećem položaju.
-Pregledanje je najpogodnije izvršiti nakon tuširanja, kada je koža vlažna i klizava.
Lekaru se odmah obratite ako primetite:
neuobičajenu razliku u veličini i obliku dojki
malu izraslinu ili čvorić na bilo kom delu dojke
jamice na dojci, nabiranje, oteklinu
da je došlo do promene položaja ili uvlačenja bradavice
crvenilo, bolnu osetljivost, osip, oticanje dojke ili bradavice
neuobičajen iscedak iz bradavice
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Samopregled dojki- brosura
Sve to sto Tamara pise i plus teksta, kao i bogato islustrovano- fotografijama, nalazi se u ovoj BROSURI koju gore navedoh.Dosta se zenskih insana javilo-ja im poslata
a zelela bih da je kod sebe ima sto vise nji, zbog toga sam ponovo napisala post i copy- komentar jedne od zena kojima sam brosuru poslala.
I da napomenem : BROSURA JE POTPUNO BESPLATNA
.R.
Uzgred da spomenem cudi me da ovu temu -o brosuri i moje obavestenje , administracija ovog Foruma nije stavila kao lepljivu! R.
a zelela bih da je kod sebe ima sto vise nji, zbog toga sam ponovo napisala post i copy- komentar jedne od zena kojima sam brosuru poslala.
I da napomenem : BROSURA JE POTPUNO BESPLATNA
.R.
Uzgred da spomenem cudi me da ovu temu -o brosuri i moje obavestenje , administracija ovog Foruma nije stavila kao lepljivu! R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

Sve je to uredu sto se tice brosure,raznih tekstova,savetovanja.
Ja bih sada vas da pitam......
Ja ne osetim moj fobroadenom kako to?
Citave dojke su mi grudvaste,tvrde grudve,meke grudve i sve u svemu kazu samo da imam jedna mali fibroadenom.
Nista mi samopregled nije koristio bez ultrazvuka i mamografije(naravno mislim na grudve).
Ovo moje ni ne osetim
Pozdrav
Ja bih sada vas da pitam......
Ja ne osetim moj fobroadenom kako to?
Citave dojke su mi grudvaste,tvrde grudve,meke grudve i sve u svemu kazu samo da imam jedna mali fibroadenom.
Nista mi samopregled nije koristio bez ultrazvuka i mamografije(naravno mislim na grudve).
Ovo moje ni ne osetim

Pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 10:22 am
pre mjesec ipo dana u lijevoj potpazusnoj jami me je zapeklo i pojavila mi se velicine klikera zlijezda.uradila sam ultra zvuk i nalaz je U LIJEVOJ AKSILI JEDNA UVECANA LGL 19X9 MM REACT.TIPA.receno mi je da nebi trebalo da bude nista strasno ali za dva mjeseca opet na kontrolu da dodjem.strah me jee
mozda nekom pomogne
nastavak teme-> u prvom trenutku ili napadu panike
Otisla sam na kontrolu grudi, bez ikakvih prethodnih problema.Doktorka mi je pri pregledu rekla da napipava malu cistu oko 5mm i da to nije nista strasno i zakazala ultrazvuk.Odmah je nastupila panika kod mene.Ultrazvuk mi je bio zakazan TEK za mesec dana.Nisam mogla da cekam to,odmah sam za sutra zakazala snimanje u privatnoj ordinaciji.To popodne i noc je sada vec nemoguce opisati:)- sa strahom sam trazila po internetu da saznam nesto vise sta to moze sve biti, cak sam bila i na ovom sajtu.
Citajuci sve i svasta moj strah je postajao sve veci i jedva sam cekala to SUTRA.
Sutra...sam otisla na snimanje i sve je bilo u redu.Nisam mogla da verujem, cak sam i doktorku pitala dva puta:) Objasnila mi je nekim strucnim terminima detaljnije ali najvaznije je bilo da je ipak sve u redu.
Da sam procitala TOG dana ovako nesto mozda bi me malo smirilo a ne samo crne misli i panican strah.
Otisla sam na kontrolu grudi, bez ikakvih prethodnih problema.Doktorka mi je pri pregledu rekla da napipava malu cistu oko 5mm i da to nije nista strasno i zakazala ultrazvuk.Odmah je nastupila panika kod mene.Ultrazvuk mi je bio zakazan TEK za mesec dana.Nisam mogla da cekam to,odmah sam za sutra zakazala snimanje u privatnoj ordinaciji.To popodne i noc je sada vec nemoguce opisati:)- sa strahom sam trazila po internetu da saznam nesto vise sta to moze sve biti, cak sam bila i na ovom sajtu.
Citajuci sve i svasta moj strah je postajao sve veci i jedva sam cekala to SUTRA.
Sutra...sam otisla na snimanje i sve je bilo u redu.Nisam mogla da verujem, cak sam i doktorku pitala dva puta:) Objasnila mi je nekim strucnim terminima detaljnije ali najvaznije je bilo da je ipak sve u redu.
Da sam procitala TOG dana ovako nesto mozda bi me malo smirilo a ne samo crne misli i panican strah.