Alogena transplatacija sa poreklom celija kostane srzi iz periferne krvi, autologa transplatacija sa poreklom celija kostane srzi iz periferne krvil.
Moj otac je oboleo od karcinoma lymphoma non hodgkin, trenutno je na terapiji na VMA, na transplataciji kostane srzi, pa bih da saznam nesto vise o tome.
Hvala unapred! Pozdrav
Alogena transplatacija kostane srzi
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 3:35 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 16, 2009 3:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
javljam ti se kao majka koja ima sina transplantiranog,Imao je leukemiju.Kratko si pitao i evo;autologna je kad se postupkom koji se naziva afereza izdvoje vlastite zdrave celije i ponovo vrate pacijentu,alogena je kad se to isto uradi ali od druge osobe.U nasoj zemlji se za sada rade od srodnog davaoca,dok se u inostranstvu naravno rade i od nesrodnih davaoca.Ceo postupak se u oba slucaja radi kada pacijent udje u remisiju.Uslovi koje treba da ispuni neko da bi bio davaoc putem maticnih celija su veoma jednostavni.U Beogradu postoji nacionalni registar davaoca,ali jos nedovoljno popunjen.Od srodnih to mogu biti roditelji (do 50.god.) ili rodjena braca i sestre pod uslovom da su podudarni.Znaci tvoj otac mora da udje u remisiju,da se uradi testiranje rodjaka,ili autologno sam sebi.Nek vam je Bog u pomoci a za razgovor slobodno se javi,samo sto nisam studirala,ali sam mnogo naucila o transplantacijama.Ako hoces napisi neke podatke;koliko ima godina,kad je pocelo gde i sta kazu lekari?Uvek ima nade,moze da se pobedi.....
zdravlje dece najvece blago
-
- Novi član
-
- Novi član
Zamolio bih dr Severusa ako moze da da prognoze i da mi kaze koja je kolateralna steta terapije sa transplatacijom maticnih celija. a evo i prilazem nalaz lekara specijaliste sa VMA u nadi da mi vi kazete nesto vise, cemu mogu da se nadam posle terapije, na koje organe je najveci udar, culi smo da je izvadjena slezina svima koji su radili ovu terapiju! Hvala doktoru na izdojenom vremenu!
NALAZ DOKTORA SPECIJALISTE
Pacijent u dobi od 52 godine u sklopu lecenja drugog kasnog recidiva hronicnog limfoproliferativnog oboljenja oblika DLCLB.
Pacijent se razboleo aprila 2006. oticanjem desne noge, kada je uocen tumor desno paralijacno promera 13x13 cm, zbog cega je ucinjeno na NHL, difuzni B krupnocelijski, CD 20+ inicijalno lecenje je sp sta je bolest uvedena u CR. U daljem toku ambulatno pracen i bez ikakvih tegoba, sve do maja ove godine kada se belezi relaps osnovnog oboljenja (CT pregledom uocen konglomerat lgl 83x56x128 mm cime se postize dobar parcijalni odgovor (kontrolni CT desno parailijacno lgl 36x26 mm, levo parailijacno 44x25mm)
Negira druge bolesti od znacaja. Negira alergije.
Subjektivno bez znacajnih tegoba.
Objektivno dobrog opsteg stanja, afebrilan, eupnopican, HD kompezovan, normalno prebojene koze i vidljivih sluzokoza. Obostrano ingminalno, u dubini, se palpiraju lgl promera oko 4 cm. U ostalim regijama se ne palapiraju lgl. Srcana radnja ritmicna, tonovi jasni, sumov nema. TA 110/70 mm hg. nad plucima normalan disajni sum. Abdomen mek jetra i slezina se ne palpiuraju. Ekstremiteti bez edema.
Dg: NHL B large cell diff II A-b-X CS, I kasni relaps
Obzirom na zivotni dob, prirodu osnovnog oboljenja (prvi kasni relaps agresivnog limfoma), a imajuci u vidu dosadasnje modalitete lecenja (postignut dobar parcijalni odgovor tj. bolest hemiosen zitivna) misljenja samd aje bolesnik kandidat za sprovonjenje visokodozne hemioterapije sa potporom prethodno prikupljenim PMĆH.
To bi bilo to, a doktoru se zahvaljuljem jos jednom unapred!
NALAZ DOKTORA SPECIJALISTE
Pacijent u dobi od 52 godine u sklopu lecenja drugog kasnog recidiva hronicnog limfoproliferativnog oboljenja oblika DLCLB.
Pacijent se razboleo aprila 2006. oticanjem desne noge, kada je uocen tumor desno paralijacno promera 13x13 cm, zbog cega je ucinjeno na NHL, difuzni B krupnocelijski, CD 20+ inicijalno lecenje je sp sta je bolest uvedena u CR. U daljem toku ambulatno pracen i bez ikakvih tegoba, sve do maja ove godine kada se belezi relaps osnovnog oboljenja (CT pregledom uocen konglomerat lgl 83x56x128 mm cime se postize dobar parcijalni odgovor (kontrolni CT desno parailijacno lgl 36x26 mm, levo parailijacno 44x25mm)
Negira druge bolesti od znacaja. Negira alergije.
Subjektivno bez znacajnih tegoba.
Objektivno dobrog opsteg stanja, afebrilan, eupnopican, HD kompezovan, normalno prebojene koze i vidljivih sluzokoza. Obostrano ingminalno, u dubini, se palpiraju lgl promera oko 4 cm. U ostalim regijama se ne palapiraju lgl. Srcana radnja ritmicna, tonovi jasni, sumov nema. TA 110/70 mm hg. nad plucima normalan disajni sum. Abdomen mek jetra i slezina se ne palpiuraju. Ekstremiteti bez edema.
Dg: NHL B large cell diff II A-b-X CS, I kasni relaps
Obzirom na zivotni dob, prirodu osnovnog oboljenja (prvi kasni relaps agresivnog limfoma), a imajuci u vidu dosadasnje modalitete lecenja (postignut dobar parcijalni odgovor tj. bolest hemiosen zitivna) misljenja samd aje bolesnik kandidat za sprovonjenje visokodozne hemioterapije sa potporom prethodno prikupljenim PMĆH.
To bi bilo to, a doktoru se zahvaljuljem jos jednom unapred!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm
Evo i ja da se prikljucim.Moj suprug boluje od morbus hodgkinsa.Lecen i transplatiran na vma u oktobru od podudarnog brata,maticne celije izdvojene.Sad smo bili na pet skeneru u Madjarskoj kao sto sam i pisala.Juce smo bili na kontroli na vma i mogu vam reci da je profesorka prezadovoljna,sad je u remisiji.Od lekova samo vitamine da pije i kontrola za mesec dana.Na vma su ljudi stvarno profesionalci i veruj da je tvoj otac u pravim rukama.Koji ga lekar vodi?Sretno i sve najbolje
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Maj 26, 2008 10:51 pm
http://www.marrow.org/DONOR/When_You_re ... plications
Tu su obajsnjene tehnicke stvari u vezi razlicitih vrsta transplantacija maticnih celija iz srzi i krvi.
Tu su obajsnjene tehnicke stvari u vezi razlicitih vrsta transplantacija maticnih celija iz srzi i krvi.