Za Obgyn (ili ko zna) molila bih odgovor u vezi sa missed ab

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Behemot
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 7:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Za Obgyn (ili ko zna) molila bih odgovor u vezi sa missed ab

Post od Behemot »

Postovana doktorka,
moja trudnoca se zavrsila uginucem ploda u osmoj nedelji.
Ovde gde sada zivim ne praktikuje se kiretaza. Doktor mi je rekao da cekam pocetak spontanog krvavljenja a nakon zavrsetka krvavljenja da se javim na pregled. Malo me to plasi. Ne znam koliko je dobro cekati posebno sto je od UZ, prilikom koga je konstatovano uginuce ploda, prosla cela sedmica a ja uopste ne osecam simptome koji nagovestavaju krvavljenje.
Koji je Vas savet?
Osim toga, znam da moram da primim Rhogam injekciju jer sam A-. Postoji li neka zamena za inekciju posto je na trzistu zemlje u kojoj zivim nema, bar ne pod tim imenom.
Hvala unapred
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nisam znala da u UAE ne rade kiretazu ?!
Osim kiretaze postoji i medicinski abortus ali ocigleno da je protiv Alaha.
Dakle...nemojte da brinete, jer i ovdje kod mene u Kanadi postoji opcija da se ako dodje do missed abortion do 8.nedjelje ponudi pacientu 3 opcije:
1. da se ne radi nista
2. medicinski abortus sa lijekovima
3. dilatacija i kiretaza u lokalnoj ili opstoj anesteziji.

Nakon nekog vremena, obicno u roku od 2 nedjelje od missed materica pocne sa kontrakcijama, pacijent prokrvari i obicno izbaci plod. Ako krvarenje postane vise nego menstrualno, i ako bol ne jenjava nakon Brufena i Tylenola, onda je potrebno da se javite u hitnu, ili ginekologu.
Tada bi trebalo uraditi UZ da se vidi da li je ostalo ista u matericnoj duplji. Ako jeste onda opet moze da se ili ide sa med. abortusom ili kiretazom.

Poslije kompletinja pobacaja potrebno je da dobijete ili Rhogam, ili Winrho. Provjerite da to Vas ginekolog zna i upitajte da kada se sve zavrsi.
Vasa slijedeca trudnoca je u 80% slucajeva da bude normalna, prema tome, nemojte da se suvise brinete.
Puno pozdrava i dobro zdravlje.
ObGyn
Odgovori