dragi korisnici ovog foruma,
mom bratu je doktor preporucio da uzima pentasa granulat zbog kronove bolesti, ali su mu i rekli da taj lek nema ovde u srbiji ... (ili tako nesto slicno)
posto sam ovde u forumu vec nekoliko puta procitala da i drugi uzimaju taj lek, u kojoj apoteci ga kupujete? u beogradu? jel to mora da se naruci iz inostranstva?
HVALA UNAPRED NA SVIM ODGOVORIMA!!! daniko
gde kupujete pentasa granulat?
NIgde. Postoje tablete u koje su ugradjene granule doza je 3x2 500mg i ima ih apoteka kod Gradske bolnice, Zvezdara. Ne znam tacno ime apoteke koja je na stanici sa desne strane. Ima u imenu farm (pharm). Ako je u pitanju samo kolon (ulcerozni kolitis ili Kron kolitis) pored Pentasa je dobar i Asacol a njega mozes naci u apoteci kod Londona (drzavne) doze su 3x400mg na dan. On ima manje nuspojava, ako neki i imaju, jer deluje samo na kolon
Nema, ja sam ga dobila, ali na kraju nisam znala da li smem da koristim za Kron koji je na terminalnom ileumu. U uputstvu i po internetu se izricito pominjalo samo odlozeno dejstvo i kolon, pa nisam mogla da dodjem do informacije da li se rastvara i na ovoj lokaciji. Na zalost, istice mu rok pa je ostao neiskoriscen.
Ono sto mi se definitivno nije svidelo je sto je kao zasladjivac koriscen ozloglaseni aspartam.
Ono sto mi se definitivno nije svidelo je sto je kao zasladjivac koriscen ozloglaseni aspartam.
MOzes ga koristiti. SVI oni deluju od terminalnog ileuma ka Kolonu, s tim sto Pentasa deluje jos vise na tanko, vis enego Salofalk. Asacol takodje pocinje rastvaranje u terminalnom ileumu ali sa vecom distribucijom kroz kolon, vise od Salofalka. Pentasa je najbolja za kronovce sa lokalizacijama lizija na tankom crevu, cekumu i pocetnom delu debelog creva