Areas stella fenomena

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
vizanija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 04, 2006 2:36 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Areas stella fenomena

Post od vizanija »

Postovani,
Imam 26 godina i zivim sa verenikom dva meseca. Zaposleni smo u privatnim firmama. Pre godinu dana sam uklonila kondilome laserom, i to je sve sto sam imala od intervencija. Gotovo iz "prvog puta" sam ostala u drugom stanju, bar po testu na trudnocu i velikom broju simptoma koje sam osecala fizicki. Ginekolog me pregledao vag. sondom prvi put u 6. nedelji i ustanovio samo zadebljanje sluzokoze materice bez bilo kakvih drugih nagovestaja trudnoce. Kontrola je odlozena za nedelju dana kada je na pregledu video isto i preporucio mi kiretazu - ciscenje. Napominjem da sam u tom periodu imala pojacan braonkasti sekret ponekad u parcicima. Posle uradjene kiretaze uzorak je poslat na kiretazu i rezulatat je sledeci:

Delovi posteljice ? (znak pitanja stoji na izvestaju) zapremine 1ccm. sa dve formacije polipoidnog izgleda solidne gradje. Materijal makroskopski ne podseca na molu hidatidosu.
Krv, decidua i fragmenti endometrijuma sa znacima areas stella fenomena.

Doktor kaze da nije strasno, da je bila trudnoca, ali neispravna, preporucio mi je da izvadim Beta HCG ciji su rezultati 39.9. Treba da ponovim taj test za desetak dana, jer dok. ocekuje vrednost ispod 10.
Nisam dobila odgovor sta je to areas stela fenomena pa Vas molim za pojasnjenje.
Unapred hvala
vizanija
Novi član
Novi član

Post od vizanija »

Nema odgovora?
Ako neko zna neka me bar uputi gde mogu podrobnije da se raspitam o areas stela fenomen-u.
Thanks!
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Nakon spontanog i kiretaze i ja sam imala slicnu dijagnozu tj. ARIAS STELLA. Koliko su mi objasnili doktori radi se o mogucnosti da je istovremeno postojala i vanmatericna trudnoca, cije prisustvo tj. odsustvo treba da se vidi preko beta HCG-a. Odnosno, te celije koje su poslate na analizu daju informacije da je mozda u isto vreme sa normalnom trudnocom mogla da postoji mogucnost i vanmatericne. Na svu srecu nije bilo nista od toga, ali mora i ta mogucnost da se iskljuci ako imas ovakav nalaz. U svakom slucaju uradi beta HCG pa vidi sa lekarima. Bice verovatno potrebno da uradis 2-3 puta da se vidi da li vrednosti opadaju ili rastu.
Nadam se da sam bar malo pomogla, nije strucno objasnjeno ali jeste iz surovog licnog iskustva...
jeka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 06, 2005 9:51 am

Post od jeka »

HVALA, HVALA, HVALA!
Verovatno je slucaj kao kod tebe, posto me doktor uputio da vadim Beta HCG i to dva puta, prvi nalaz je bio 39.9 - drugi posle petnaest dana i bas ocekujem rezultate danas. Nadam se da je pao ispod 10.
Hvala jos jednom, bas si mi pomogla.
vizanija
Novi član
Novi član

Post od vizanija »

Hvala draga!
Puno si mi pomogla! Bar znam sta je u pitanju.
:P
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:o Hajde da vam odgovorim, mada je pitanje za kolege Histopatologe, "areas stella fenomen" je izgled žlezdanih ćelija endometrijuma, koje deluju kao rascvetale. Sreće se u trudnoći, a retko i kod hormoski tretiranih pacijentkinja. Obično se nalazi u kiretiranom tkivu tj. endometrijumu kod vanmaterične trudnoće.
vizanija
Novi član
Novi član

Post od vizanija »

Hvala na informaciji Pedja!
Ja sam u medjuvremenu odradila dva nalaza Beta HCG iz krvi i nalaz je bio - 39.9, a nakon petnaest dana 3.5 sto je po mom doci sasvim u redu. Znaci, nije bila u pitanju vanmatericna trudnoca. Nisam dobila nikakvu terapiju, osim saveta da ne radimo na bebi bar 6 meseci. Na moju inicijativu doca mi je napisao sta bih mogla da proverim pre eventualne trudnoce, znaci sta da iskontrolisem u narednih 6 meseci: iz krvi - Rubelu, Herpes I i II, CMV, i briseve na klamidiju, ureaplazmu i mikroplazmu.
Takodje me doca uverio da moj "fenomen" nece imati nikakve posledice po sl trudnocu.
Odgovori