Molio bih dr. Severusa da mi odgovori:
U oktobru 2007 sam imao operaciju na II hiruskoj klinici, odstranjen mi je ceo zeludac zbog karcinoma. Sve analize posle operacije su bile dobre (od svih limfnih cvorova koji su analizirani, cetiri su bila zarazena). Na konzilijumu mi je odredjena hemo-terapija koja je bila blaga (zastitna terapija koja se svima daje ako su rezultati dobri). Redovne kontrole radjene na tri meseca su bile uredne (pluca, jetra,bubrezi,pankreas)
Na zadnjoj kontroli od 15.01.2009. uocene dve promene na jetri (20 i 14 mm). Taj rezultat ultra zvuka potvrdjen i na CT abdomena koji je uradjen 25.01.2009. Doktor je pogledao rezultate i rekao da dodjem 09.02.2009. na dogovor. Da se razumemo,meni ovo stanje govori da karcinom vratio. Kroz sve ovo sam vec prolazio pa mogu realno da se nosim sa situacijom i sa losim prognozama.
Interesuje me sledece: Koliko je hemo-terapija (na koju cu svakako pristati) delotvorna i da li je operacija uopste moguca?
Nalaz tacno glasi:
"Jetra normalne velicine,jasnih kontura,homogene eho strukture.Paravezikalno, i u hilusu jetre suspektne dve ovalne hipoehogene promene 14 i 20 mm.Intra i ekstrahepaticni zucni putevi nisu prosireni"
Napominjem da imam 50 godina.
Unapred zahvalan i doktore, slobodno "pucajte", spreman sam na SVE.
Pozdrav
Danilo
Promene na jetri
Vidite hemioterapija ne garantuje izlecenje vec samo produzava prezivljavanje uz znacajnu toksicnost.Poslednja istrazivanja su pokazala da heimoterapija znacajno produzava zivot u odnosu samo na suportivni tretman.Medjutim toksicnost hemioterapije je znacajna.Pozicija metastaza u hilusu jetre je veoma nezgodna zbog vaskularnih elemenata i zahvatanja istih bi potpuno onemogucilo resekciju.Konsultujte hirurga o tome koliko bi resekcija bila moguca ,a dok budete primali HT vec ce se kontrolisati stepen regresije metastaza.Ako resekcija inicijalno nije moguca moze biti moguca nakon hemioterapije .Jos jedna opcija postoji koja je kod nas tesko izvodljiva a to je transplantacija jetre.Zato nemojte da posustajete i borite se.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Sep 30, 2007 10:36 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Puno hvala na brzom odgovogu. Potvrdili ste moja razmisljanja i to je OK. Pojasnite mi, molim vas, sta znaci: "znacajno produzava zivot u odnosu samo na suportivni tretman". Znam da je glupo da vas pitam, ali moram: Da li se to produzenje zivota meri u danima,mesecima ili godinama? Razumecu ako mi na ovo pitanje ne odgovorite!
Pozdrav
Danilo
Pozdrav
Danilo
Termin je cisto klinicki i podrazumeva da postoji duze prezivljavanje ukoliko se da HT(uprkos toksicnosti) u odnosu na to da se ne da HT nego samo da se primeni suportivni tretman(nadoknada tecnosti,analegezija i terapija bola,perenteralna ishrana,lecenje anemije transfuzijama)dakle svi tretmani koji ne deluju na tumor.A koliko ce prezivljavanje trajati je potpuno individualno.Neki su bili u pocetnom stadijumu pa je ishod bio nepovoljan a neki pacijenti u inicijalno uznapredovalom su preziveli i po 20 - 30 godina.