Bolovi u vratnoj kicmi

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

pa ja i rekoh da filadelfije ima, ali ovih ostalih nema :)

http://www.ortopedija-novizivot.co.yu/i ... &Itemid=64

ortopedija nov zivot i orsim, uvek je mrtva trka :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Moja greska :roll:
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Sledi logično pitanje..

Da li se ove ortoze koriste kod protruzija i hernija na vratu - znači za dugotrajno rasterećenje vrata, ili im je uloga samo kratkoročna - kod akutnih stanja, povreda, operacija..?
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Da li je ovo pitanje toliko teško? :-?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Izvinjavam se, nisam videla pitanje :)

Koriste se i u akutnim a preporuchuju se i kod hronichnih tegoba, samo se predpostavlja da ce se kineziterapijom postici zeljeni cilj i da nece vishe biti potrebe za noshenjem kragne. Ali nishta ne gubite ako je nosite i posle uspeshno zavrshenog tretmana.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Bol od oštećenih diskova mislim da se ne može mnogo ublažiti kineziterapijom.

Ona je dobra za posledice tog bola, znači prenapete mišiće, grčeve, za opuštanje i slično, ali ako bole hrskavičava tkiva, ne vidim način kako se to može rešiti kineziterapijom.

Tamara, da li ste čuli da neko ove kragne koristi dugoročno radi rasterećenja vrata, znači van perioda kineziterapije?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Naravno!

Ortoza je ortoza! Moze biti privremena ali isto tako i dogorochna. Bitno je samo da prometite promene na samom materijalu ortoze, da ne dodje do narushavanja visine, oblika ortoze pa da je ne nosite za dzabe.
edinaaa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 5:15 pm

tamara molim te odgovori

Post od edinaaa »

moj nalaz krvni sudova vrata.Desna vertebralna arterija reducirane širine lumena u vidljivom dijelu sa povečanom vrijednosti RI. Vidljiv mali fibrozni plak na bifurkaciji lijeve ACC veličine 3mm. Moj nalaz RTG vratne kičme.poćetni znaci def. spondiloze na nivou I.V. prostoraC4 C5 pršljena u vidu ventralni osteofita.IV prostori uredne širine.Moj problem je trnjenje ruku pogotovo u ležečem položaju.dali su nalazi loši našta ukazuju dali su ti problemi trnjenja razlog ovog plaka kojeg se ZAISTA PLAŠIM.
edinaaa
Stalni član
Stalni  član

tamara molim te odgovori

Post od edinaaa »

moj nalaz krvni sudova vrata.Desna vertebralna arterija reducirane širine lumena u vidljivom dijelu sa povečanom vrijednosti RI. Vidljiv mali fibrozni plak na bifurkaciji lijeve ACC veličine 3mm. Moj nalaz RTG vratne kičme.poćetni znaci def. spondiloze na nivou I.V. prostoraC4 C5 pršljena u vidu ventralni osteofita.IV prostori uredne širine.Moj problem je trnjenje ruku pogotovo u ležečem položaju.dali su nalazi loši našta ukazuju dali su ti problemi trnjenja razlog ovog plaka kojeg se ZAISTA PLAŠIM.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Pa sta nije jasno u nalazu?

Imate spondilozu i oshtecenje krvnih sudova vrata, znachi da tokom terapija morate obavezno to sve reci svojim terapeutima.

Nadam se da ste dobili terapiju i da podrazumeva kineziterapiju tj vezbe.

Vodite rachuna o krvnom pritisku.

Tp shto je u pitanju pochetak procesa sponiloze vratnih prshljenova je dobro jer ako sada naviknete na to da vodite rachuna o svojoj vratnojk kichmi kasnije u zivotu necete imati problema.

I vashi problemi, tegobe, koje nista ni napisali, su verovatno za sada vishe povezani sa oshtesenjima i suzenjima krvnih sudova.

Nadam se da imate terapiju!
edinaaa
Stalni član
Stalni  član

Post od edinaaa »

ja imam terapiju slijedeču L OPRIL H 10 AMINOL50 TOREM5 AMLODIL5 LIPEKS20 STRUGERON FORTE PA SE NADAM DA SAM POD TERAPIJOM A ŠTO SE TIČE SIMPTOMA IMA I MNOGO KAO VRTOGLAVICE ZUJANJE U UŠIMA PROBLEMI SA VIDOM itd.MOLIM VAS DALI MISLITE DA KORISTIM POTPUNU TERAPIJU ILI MISLITE DA TREBAM NEŠTO DODATI ILI MJENJATI.MENI SE JOŠ ZIVI IMAM 41 GODINU I SVAKI SAVJET BI MI DOBRO DOŠAO JER PALA SAM U DEPRESIJU PA MI JE U TERAPIJI I ZOLOFT 50.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

U upotrebi za istezanje kicme se koriste i aparati tzv.extensomat-i koji omogucavaju doziranoi istezanje kicme.U Beogradu ima par mesta gde se radi istezanje
Odgovori