Bolovi u vratnoj kicmi
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Bolovi u vratnoj kicmi
Pozdrav
Evo prvi put se javljam na ovaj forum,slučajno sam naletio tražeći informaciju više o problemu kojeg imam sa zdravljem pa bi volio dobiti i neko drugo mišljenje o navedenom...
Sve je počelo još prije 5-6 godina dok sam završavao srednju školu...bolovi u vratu i ledjima počeli su odjednom i nisu uzrokovani nikakvom prijašnjom ozljedom (aktivno sam se bavio sportom,odbojka,košarka,nogomet) nakon čeka sam posjetio "doktore" koji su bez pregleda i slika davali nasumice inekcije (voltarene),masti i tablete i dosta fizikalnih vježbi.Bol nije prestajala nakon čega sam uradio sve nalaze koji su bili uredni i slike kičme i vrata na kojima nije bilo deformacija.Onda se je bol pogoršala i počele su mi trnuti ruke i noge i počeo sam gubiti koncetraciju i nisam mogao normalno spavati.Dr.nisu mogli skužiti o čemu se radi već sam nastavio raditi fizikalne i izmnjeivati tablete jer sam ustajao umorniji neko što sam legao.Nakon toga sam posjetio dr.Nemeca (Rijeka) i na osnovu rendgenskih slika i pregleda zaključio je da je sve uredu sa kostima kičme,međutim bol ne popušta!.Zadnje što sam uradio jeste MRI vratne kičme (Banja Luka)i na nalazu piše da imam izraženu alordozu,sad čekam pregled kod neurologa ali bi volio vaše mišeljenje jer vidim da ste na većinu ovih tema na forumu kvalitetno odgovorili...
sorry na velikom postu :S,i hvala unaprijed
pozz
Evo prvi put se javljam na ovaj forum,slučajno sam naletio tražeći informaciju više o problemu kojeg imam sa zdravljem pa bi volio dobiti i neko drugo mišljenje o navedenom...
Sve je počelo još prije 5-6 godina dok sam završavao srednju školu...bolovi u vratu i ledjima počeli su odjednom i nisu uzrokovani nikakvom prijašnjom ozljedom (aktivno sam se bavio sportom,odbojka,košarka,nogomet) nakon čeka sam posjetio "doktore" koji su bez pregleda i slika davali nasumice inekcije (voltarene),masti i tablete i dosta fizikalnih vježbi.Bol nije prestajala nakon čega sam uradio sve nalaze koji su bili uredni i slike kičme i vrata na kojima nije bilo deformacija.Onda se je bol pogoršala i počele su mi trnuti ruke i noge i počeo sam gubiti koncetraciju i nisam mogao normalno spavati.Dr.nisu mogli skužiti o čemu se radi već sam nastavio raditi fizikalne i izmnjeivati tablete jer sam ustajao umorniji neko što sam legao.Nakon toga sam posjetio dr.Nemeca (Rijeka) i na osnovu rendgenskih slika i pregleda zaključio je da je sve uredu sa kostima kičme,međutim bol ne popušta!.Zadnje što sam uradio jeste MRI vratne kičme (Banja Luka)i na nalazu piše da imam izraženu alordozu,sad čekam pregled kod neurologa ali bi volio vaše mišeljenje jer vidim da ste na većinu ovih tema na forumu kvalitetno odgovorili...
sorry na velikom postu :S,i hvala unaprijed
pozz
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ima li neko u tvojoj porodici ankilozirajuci spondilitis ili morbus bekterew?
da li ti i sada trnu ruke i noge, i da li sada trenirash neshto?
kakvo je trnjenje u pitanju, konstantno, povremeno, provocirano dugim lezanjem ili nekom aktivnoscu?
da li si radio krvnu sliku i reuma faktor?
da li si ishao na EMG?
kakvo je trnjenje u pitanju, konstantno, povremeno, provocirano dugim lezanjem ili nekom aktivnoscu?
da li si ishao na EMG?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Što se tiče "ankilozirajuci spondilitis ili morbus bekterew " nema ih niko u mojoj porodici, ruke i noge mi redovno trnu (većinom lijeva ruka i lijeva noga) i nije provocirano ni sa čim od navedenog,znači trnu bez nekog posebnog uzorka.tamaraft napisao:ima li neko u tvojoj porodici ankilozirajuci spondilitis ili morbus bekterew?
da li si ishao na EMG?
Krvnu sliku sam radio i sve je uredu što se tiče toga a reuma faktor nisam.
Što se tiče EMG-a predlagali su mi ali su rekli ako odradim magnetnu rezonancu da on nije potreban i da će mi magnetna rezonanca dati bolje i temeljitije nalaze.
thx
Pa kad sam bio prije 2sedmice kod dr.dobio sam MR samo za vratni dio jer me najvise to i boli a i bol najčešće zna ići i u glavu....zato sam i radio sam MR za vratni dio na kojem piše da imam izraženu alordozu a gospođa koja je radila na odjelu rekla je da je to neubičajeno za moje godine i da taj nalaz ne bi trebao izgledati kako izgleda...tamaraft napisao:Onda znash shta ti je chiniti.
MR cele kicme.
Pošto iduće sedmice idem opet kod neurologa mislio sam potražiti i neko drugo mišljenje jer sam prilično umoran od dr,bolinca,rendgenski snimaka i ostalog jer svaka do sada dijagnoza je bila bezuspešna i ni jedna "terapija" koju sam dobio ne daje rezultate.....jedino šta se mjenja jeste da sam umorniji,neispavaniji i sa većim bolovima svaki dan (već sam trebao završiti fakultet ali sam fulao godinu zbog nemogućnosti da se koncetrišem a to je uzrokovano stalnim bolovima i nespavanjem zbog istog)...
thx
Ovo je nalaz MRI vratne kičme pa ako moze samo da mi neko objasni o cemu se radi i kakva se terapija koristi u lijecenju.
"Zakljucak:Mr pregled cervikalne kicme govori u prilog:
1.izrazene alordoze
2.c5-6 i c6-7 "tvrda" anularna bubrenja diskova;redukuju prednji likvorski prostor;uz redukciju ap dijametra kanala na oko 11mm i reklativnu stenozu spinalnog kanala
3.c3-4 i c4-5 "tvrda" anularna bubrenja diskova;redukuju prednji pikvorski prostor;uz redukciju ap dijametra kanla na oko 13mm i reklativnu stenozu spinalnog kanala.
4.ostali mr pregled cervikalne kicme je u granici normale."
thx
"Zakljucak:Mr pregled cervikalne kicme govori u prilog:
1.izrazene alordoze
2.c5-6 i c6-7 "tvrda" anularna bubrenja diskova;redukuju prednji likvorski prostor;uz redukciju ap dijametra kanala na oko 11mm i reklativnu stenozu spinalnog kanala
3.c3-4 i c4-5 "tvrda" anularna bubrenja diskova;redukuju prednji pikvorski prostor;uz redukciju ap dijametra kanla na oko 13mm i reklativnu stenozu spinalnog kanala.
4.ostali mr pregled cervikalne kicme je u granici normale."
thx
- tamaraft
- Stalni član
trakcije se rade u okviru kinezitretmana, u balkanskom ramu ili rukama terapeuta, jedna od tehnika koja se primenjuje.
A ovakvih kragni kod nas koliko znam nema, postoje samo tomasova i shancova koje su statichne i samo pruzaju rasterecenje, nisu dinamichke nazalost.
A ovakvih kragni kod nas koliko znam nema, postoje samo tomasova i shancova koje su statichne i samo pruzaju rasterecenje, nisu dinamichke nazalost.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
pa u pitanju su pasivne ortoze, povecavaju povrshinu oslonca, cela povrshina brade i okcipitalni deo gore a dole se oslanaj na klavikule i eto vam rasterecenja, tezinu glave tad anosi grudni kosh a ne vratni deo kicme.
a te manipulacije, nemojte sami raditi ni pokushavati, sami ne mozete nikad da ih uradite, a shto s esnimka tiche pokushcu da nadjem, mada sumnjam da se iko bavio tako ozbiljnim snimcima na prokletom youtube.
a te manipulacije, nemojte sami raditi ni pokushavati, sami ne mozete nikad da ih uradite, a shto s esnimka tiche pokushcu da nadjem, mada sumnjam da se iko bavio tako ozbiljnim snimcima na prokletom youtube.
To i jeste cilj, ako to uspevaju, odlično. Samo, ja nemam utisak da ove koje sam kod nas video to rade. One mi više liče na običan neaktivan debeo zavoj oko vrata.tamaraft napisao:pa u pitanju su pasivne ortoze, povecavaju povrshinu oslonca, cela povrshina brade i okcipitalni deo gore a dole se oslanaj na klavikule i eto vam rasterecenja, tezinu glave tad anosi grudni kosh a ne vratni deo kicme.
Ovo što je na slici koju sam ja stavio mislim da uspešno radi to rasterećenje seljenjem pritiska na klavikule.
btw, ne mora snimak u vidu filma, i neka slika bi dobro došla

- tamaraft
- Stalni član
zavoj koji se vidi se stavlja oko kragne da ne bi oshtecivala kozu
gazom tj zavojima se oblaze plastichni deo kragne, zato je najbolja filadelfija, malko skuplja ali odlichna, od pene posebne, ne iritira
i lepe je crvene boje 
ne ogu sad da nadjen filadelfiju, ali evo jedne odlichne ortoze

ne ogu sad da nadjen filadelfiju, ali evo jedne odlichne ortoze
- tamaraft
- Stalni član
Pitanje je koliko je to jastuche chvrsto.
Zna se sta je ortoza i chemu i kako sluzi a ovo shto ste vi postavili nije klasichna ortoza, i ne moze ova velichina da odgovara svima, sa elongacijom i trakcijom, posebno u ovom delu kichme, mora se biti zaista oprezan, s obzirom na blizinu gllave i centra u produzenoj mozdini chija se cirkulacija moze ugroziti manipulacijama.
Zna se sta je ortoza i chemu i kako sluzi a ovo shto ste vi postavili nije klasichna ortoza, i ne moze ova velichina da odgovara svima, sa elongacijom i trakcijom, posebno u ovom delu kichme, mora se biti zaista oprezan, s obzirom na blizinu gllave i centra u produzenoj mozdini chija se cirkulacija moze ugroziti manipulacijama.