U sklopu oralne higijene, jednom u 6 meseci odem na uklanjanje kamenca i mekih naslaga. Imam problema sa povlačenjem desni, mada su, pretpostavljam zbog fanatične higijene, desni i dalje ružičaste i ne krvare i ne bole. Do prošlog tretmana, uklanjanje kamenca/naslaga doktori su mi izvodili ultrazvukom. Međutim, prošli put doktor mi je sugerisao peskiranje, kao moderniju metodu. I tako me je "ispeskirao".
Rezultat mi se dopao, sam tretman traje znatno kraće od klasičnog ultrazvuka, manje je neprijatan, plus kamenac/naslage bivaju lakše uklonjene sa uskih proreza među zubima i ostalih mesta kojima ultrazvuk često ne uspeva da priđe.
Video sam da postoje podeljenja mišljenja o peskiranju, a neki stomatolozi tvrde da ga treba uzimati sa rezervom zbog, kako tvrde, oštećenja koje peskiranje može naneti zubnoj gleđi.
Molim vas za stručnu pomoć i savet! U dilemi sam, rado bih ostao pri peskiranju zbog veoma povoljnog utiska koji je ostavio na mene; sa druge strane, ne mogu da totalno ignorišem izneta negativna mišljenja o njemu. I sad, pitanje - da li je peskiranje zaista opasniji po gleđ od ultrazvuka?[/i]
Ultrazvuk vs Peskiranje
lepo. pošto niko iz esnafa zubara nije našao za shodno da da svoj stručni sud, izveo sam malu pretragu po netu. u svetu preovlađuju mišljenja da je peskiranje modernija, efikasnija, manje neprijatna i ni na koji način štetnija metoda uklanjanja kamenca/naslaga od ultrazvuka.
eto, možda nekom pomogne.
eto, možda nekom pomogne.