NEKOLIKO PITANJA O PRITISKU

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
emili
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

NEKOLIKO PITANJA O PRITISKU

Post od emili »

Moja cerka ima 15 god,pre 3god ustanovljeno je da ima nizak pritisak.Sada je poceo izgleda da varira.Molim vas da mi odgovorite za dete njenog uzrasta koliki je normalan pritisak i broj otkucaja srca?Napominjem da ima normalnu kilazu!Ja bolujem od angine pektoris,i pri svakom merenju pritisak mi je normalan,ali otkucaji srca su 100 i preko 100 u minuti.Imam 40 god koliko je normalno za mene,sta da radim?Unapred zahvalna.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

na osnovu cega mislite da joj pritisak varira? da li ona ima neke simptome - zbog cega se detetu od 15 god. meri pritisak??

puls od 100 kod angine pectoris je visok, da li imate beta-blokator u terapiji?
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Treba deci od 15 godina meriti pritisak, posebno ako su gojazna.

Moj maleni rodjak je imao varirajuci pritisak dok je imao 12-13 god (njemu je povremno bio iznad granice, to je otriveno na sistematskom pregledu gde deci obavezno mere pritisak), malo smo morali paziti na ishranu i sada je to momam koji je sasvim ok.
poz
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Pre 3 godine detetu je ustanovljen nizak pritisak.Od terapije je imala Ditamin R 2x1,Oligovit 2x1 i Brufen 200mg po potrebi.Posle 2 god lecenja ostalo joj je u th samo Ditamin po potrebi.Pre par dana je zabolela glava i imala vrtoglavicu i ja joj dam terapijuu.Medjutim njoj nije bilo bolje i odvela sam je kod lekara.Normalno kazem doktorici sta sam dala i ona pocne da vice na mene da nisam smela da joj dam to jer joj je sada visok pritisak.Kupila sam merac pritiska pa me interesuje KOLIKI JE NORMALAN PRITISAK U DEVOJCICE OD 15god?A sto se tice mene ja pijem CONKOR 5mg 1/4 ujtru i 1/4 uvece.Veliki Pozdrav,unapred hvala! :roll:
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Nisam pedijatar, ali je nama receno (jer je nas mali rodjak tada redovno rucao kod nas pre skole, pa smo i mi bili angazovani oko njegovo pritiska) da je OK ako je sistolni preko 100, a manji od 120mm, sto smo mi shvatili da je 110-120/60-85 za njega bilo normalno.

Inace, kada sam bila mnogo mladja i imala nizi pritisak i dobijala Ditamin i pila ga kada mi je sistonni nizi od 115 (kako mi je receno) -e, posle mi je receno da se Ditamin uzima samo ako je sistolni ispod 100 ili cak ispod 90mm i da sa lecenjem hipotenzije treba biti posebno obazriv.

Vasoj devojcici mozete pomoci kada joj je nizi pritisak tako sto cete joj dati da pojede nesto slano (na primer, slanu kiflicu ili sl) sa dosta tecnosti - to bi trebalo da joj na prirodan nacin povisi pritisak.
Mora redovno da doruckuje.

Za vas treba teziti pritisku od 120/70 sto ne znaci da je lose ako imate i 130 i 135/85 do 90.
Recite lekaru koji vam je prepisao Cincor da imate puls 100/min, verovatno ce vam malo korigovati terapiju.
pozdrav
emili
Aktivan član
Aktivan član

Post od emili »

Hvala vam puno Danka na brzom odgovoru,sada cu moci devojcicu malo da kontrolisem,i da ne pravim vise gluposti.A za mene cu videti kad budem isla na sledecu kontrolu.POZDRAV! :P
Odgovori