Molim za strucan odgovor ! Trudna sam, prva je trudnoca u pitanju pa imam jednu veliku nedoumicu. Naime, juce sam obavila ultrazvuk.Kalendarski sam 19.5 nedelja ali plod je napredniji pa ultrazvucni aparat pokazuje 22. nedelju. Na ultrazvuku je sve kako treba ali doktorkin komentar je bio da smanjim unos slatkisa i testa. To me je zbunilo jer ni jedno ni drugo ne jedem (ponekad pojedem nesto slatko ali je to stvarno zanemarljivo). Od pocetka trudnoce sam se ugojila 4 kg.Pritisak mi je 100/60. Ono sto me je jako zbunilo je kada sam u novinama procitala clanak da zapravo ubrzan rast fetusa i nije toliko dobar jer ukazuje na eventualni dijabetes trudnice i kasnije komplikacije sa visokim pritiskom. Ono sto mene zanima je da li ubrzan rast fetusa moze da ima veze i sa genetikom? Suprug je bio jako krupna beba (4700 gr), a ja sam imala 3950 gr.
Uzgred da napomenem da mi je na zadnjoj krvnoj slici od pre 2 nedelje glukoza bila 4.1 (gornja granica 6.7).
Da li imam razloga za zabrinutost? Molim Vas da mi odgovorite !
Napredan fetus-dobro ili ne ?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Neće se neko stručniji, ali da ti unapred kažem da to ne mora biti znak ničega, no jeste malo upozorenje.
Obratićeš pažnju na ishranu, izbaciti većinu ugljenih hidrata. Moj šećer nikada nije prelazio normalu dva sata nakon jela (kućna merenja), ali su rezultati pod opterećenjem u drugom trimestru bili oko 8 nakon dva sata.
Kućna merenja i redovne kontrole sam nastavila i ne videh ništa alarmantno, no izbegavala sam rizičnu hranu. Ne u potpunosti, naravno, ipak sam hedonista
Pritisak je do kraja bio oko 120/80, retko 130/80... možda i jeste povišen za moj raniji standard od 100-60 pa i niže
PS: ja sam tek na ovom forumu sazanala da se krupnim bebama smatraju one koje imaju preko 4 kg. Meni je ta cifra zvučala ok (pre porođaja, nakon njega sam promenila mišljenje, mada je mališa bio samo 200 grama preko toga), jer je većina ljudi koje znam imala bar četiri, poznajem jednog koji je imao punih šest
Obratićeš pažnju na ishranu, izbaciti većinu ugljenih hidrata. Moj šećer nikada nije prelazio normalu dva sata nakon jela (kućna merenja), ali su rezultati pod opterećenjem u drugom trimestru bili oko 8 nakon dva sata.
Kućna merenja i redovne kontrole sam nastavila i ne videh ništa alarmantno, no izbegavala sam rizičnu hranu. Ne u potpunosti, naravno, ipak sam hedonista

Pritisak je do kraja bio oko 120/80, retko 130/80... možda i jeste povišen za moj raniji standard od 100-60 pa i niže

PS: ja sam tek na ovom forumu sazanala da se krupnim bebama smatraju one koje imaju preko 4 kg. Meni je ta cifra zvučala ok (pre porođaja, nakon njega sam promenila mišljenje, mada je mališa bio samo 200 grama preko toga), jer je većina ljudi koje znam imala bar četiri, poznajem jednog koji je imao punih šest