Pokretljivost kolena nakon ilizarova

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
marinareka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 10, 2009 11:10 am

Pokretljivost kolena nakon ilizarova

Post od marinareka »

Pre 3 godine zadobio sam u saobraćajnom udesu otvoren prelom leve butne kosti,kao i povredu V i VI vratnog pršljena sa posledičnom kvadriparezom.Primarno sam lečen u IOHB Banjica,zbog nezarastanja preloma nadkolenice,januara 2008. lečen sam na VMA metodom Ilizarova,aparat je odstranjen septembra 2008. da bi u toku rehabilitacije,bez traume,prilikom ustajanja došlo do refrakture.
Sa dg. Refractura fem.sin. Quadriparesis odpušten sam sa klinike zbog pozitivnih faktora upale,primljen sam ponovo početkom decembra sa dg.Pseudoarthrosis fem.sin. Quadriparesis ali je u međuvremenu došlo do zarastanja nadkolenice ali uz skraćenje leve noge za 5 cm.
Zbog ranijeg lečenja leve nadkolenice na Banjci metodom Mitković imam slabu pokretljivost levog kolena i brinem se da bi to u velikoj meri otežalo zarastanje u slučaju ponovnog stavljanja Ilizarova.
Moje pitanje je da li,obzirom da je došlo do kakvog takvog zarastanja,treba napraviti pauzu i izvesno vreme vežbati koleno ili odmah staviti Ilizarov,da li će u slučaju stavljanja aparata i perioda nošenja ikada biti moguće razraditi koleno.
Unapred zahvalan.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ogranicenje pokreta kolena ne utice na zarastanje kosti, mada nosenje aparata moze da utice na smanjenje obima pokreta kolena. Pretpostavljam da je ponovna operacija preporucena da bi se nadoknadilo skracenje od 5 cm.
Odgovori