Molim vas da mi pomognete, ne znam kome više da se obratim.
Majka ima metastaze na kičmi koje su dovele do naprsnuća desetog pršljena, na koji je nalegao deveti (tako nam je objašnjen RTG snimak). To je dovelo do trnjenja nogu, pa mama već, evo, četvrti mesec leži. Nije nepokretna, ali joj je stanje promenljivo - danima može sama, uz pomoć štapa, da ustane i hoda, a onda nastupi par dana kada nema osećaj u nogama i oseća slabost, zatezanje, bol, trnjenje i ne može da ustane.
Radiolog u Sremskoj Kamenici (gde je primila dve terapije zračenjem, a treću su odložili, ne znamo zašto) pomenuo je pre tri meseca mogućnost operacije kojom bi se ti pršljenovi razdvojili, što bi otklonilo bolove i omogućilo joj da prohoda. Objasnio je ukratko - radi se o ubrizgavanju nečega između pršljenova. Na priči je ostalo, niko više nije ni pomenuo tu operaciju, ni to ne znamo zašto. Nismo imali prilike da se ponovo kasnije sretnemo sa dotičnim doktorom.
Mi smo u međuvremenu istraživali i saznali da se operacija zove Perkutana vertebroplastika i da se radi u Nišu - bez noža, ubrizgavanjem tzv. cementa između pršljenova. Na sajtu stetoskop.co.yu postoji tekst o tome, pa i video snimak sa operacije. Postavila pitanje doktorima na tamošnjem forumu, ima sigurno mesec dana, ali odgovor mi nikada nije stigao. Zamolila sam za neki kontakt telefon, bilo kakvu informaciju o ovoj operaciji... Već nedeljama se mučimo da dođemo do doktora u Nišu, ali se ne javlja na telefon... Mama ne može da se vozika tamo-ovamo, ne može da sedi duže od 15 minuta, pa smo želeli da saznamo osnovne informacije o operaciji...
Moram da naglasim da je mama u punoj snazi, odlično je psihički, užasno je jaka i stabilna, a doktori u Kamenici su zadovoljni njenim odgovorom na terapije zračenja. Takođe, koristimo i mnoge druge metode lečenja, pa njeno stanje naočigled svih nas ide nabolje. Međutim, to ležanje polako počinje da je lomi, jer je zašlo u četvrti mesec.
Pošto mama živi u Bečeju, bilo bi idealno da ne mora da putuje čak u Niš na operaciju, a pošto nam se niko nigde ne javlja na telefone, a doktori ne odgovaraju na moja pitanja na raznim forumima, molim vas da mi kažete ako znate - da li se perkutana vertebroplastika radi još negde u Srbiji osim u Nišu, npr. u Novom Sadu ili Beogradu?
Izvinjavam se na ovako dugačkom postu, nadam se odgovoru i unapred mnogo zahvaljujem!