doziranje insulina u odnosu na broj unetih ugljenih hidrata

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
barumbarum
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 17, 2004 12:36 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

doziranje insulina u odnosu na broj unetih ugljenih hidrata

Post od barumbarum »

Cao svima! Moram da priznam da sam strasno srecna sto je ovaj forum zaziveo...od danas sam i ja novi clan... :D ...inace imam 28 god. i dijabeticar sam, tip I, vec 24 god, za sada bez pratecih komplikacija. Upravo sam citala vecinu dosadasnjih tema, malcice mi je tesko da se ukljucim, jer ste vi vec puno stvari naceli...ali recimo da bih volela da znam koliko ljudi od vas je obuceno da dozira insulin, u odnosu na broj ugljenih hidrata koje ste uneli, a koliko ljudi daje uvek iste doze insulina, u odnosu na koje onda odredjuje obrok. Ja sam nekoliko godina zivela u Austriji, gde je tretman osoba sa dijabetesom sasvim drugaciji, u poredjenju sa onim koji sam sretala ovde...a najveca je blagodet tog tretmana, sto se ne sprovode nikakve specijalne dijete, niti se u potpunosti zabranjuje unos secera, tj. slatkisa...
Toliko od mene za pocetak...i ....s obzirom na to da sam zavrsila Muzicku akademiju, pozdrav Mary, ( procitala sam da joj je to bila opcija za studiranje...heh ...), i naravno.....pozdrav svima... :D :D :D
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Hyyyyyyyy! Naravno da si potpuno dobrodošla. :D
Mislim da ćeš se brzo uključiti! Ovde je izgleda osim tebe samo dijabeta dobro ispraksovana pošto su ostali praktično početnici. Nadamo se da ćeš nam preneti lepa iskustva koja si stekla :lol:
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

DOBRO NAM DOSLAAAA!!!! :lol: :lol: :lol: Ja sam obucena (he-he)skroz na skroz, a ostali neka ti odgovore :P
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ajde nam malo pojasni kako to da ste u Austriji jeli slatkise bez ogranicenja? :wink:
barumbarum
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 17, 2004 12:36 am

Post od barumbarum »

malo detaljnije o iskustvu u austriji napisacu sutra, ok?
i hvala za dobrodoslicu!
diabetis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 12, 2004 12:09 pm

Post od diabetis »

jedan pozdrav i od mene tebi i svima ostalima, i ja sam ovde nov i u forumu i sto se tice diabetis-a pa mi je svako iskustvo prekopotrebno. :wink:
kolobara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 10, 2004 7:32 am

Post od kolobara »

Ja sam otkrio da imam diabetes Tip 1 prije godinu dana..iako sam ga imao vec bog zna koliko dugo..sada sam 29. Veoma sam uspjesan sto se tice moje kontrole secera. Koristim Lantus (dugotrajni inzulin 24 sata...doseze maksimum nakon 3-5 sati )...i Novolog (kratkotrajni inzulin...pocinje da djeluje nakon 5-10 minuta...doseze maksimum nakon 1 sata...izlazi iz organizma nakon 3 sata). Moji nivoi secera su cak bolji i od zdravih ljudi (ne-diabeticara)...hemoglobinski secer (hbA1c) mi je 5.2% ( 5-6 % za ne-diabeticare). Mogu da jedem apsolutno sve i koliko hocu...sve sto treba da znam jeste totalna kolicina karbohidrata u hrani i na osnovu toga doziram Novolog...2 sata nakon obroka mejrim secer i na osnovu toga smanjujem ili povecam dozu Novologa...4 sata nakon obroka mjerim secer i na osnovu toga smanjujem ili povecavam dozu Lantusa.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Opet da pojasnimo da je Novolog isto sto i Novorapid... :D
Meni se jako dopada kada je neko tako dobro obucen kao ti! Prava stvar je da prilagodjavas doze svom zivotu, a ne svoj zivot insulinu!!! Puno ti hvala sto si se prikljucio i sigurna sam da imas dosta toga da podelis sa nama! :D
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Mozda nisam upucen previse ali me interesuje kako da odredim koja je kolicina UH koju cu da unesem?Gde da nadjem tu tabelu ili sta vec?Insulini koje koristim su inace Actrapid i Insulatard Novolet.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Cao Barumbarum.. ja sam kalorije i te zezancije prestao da brojim kada sam dosao na zapad i kada sam privrgnut slicnom sistemu kao tom u Austriji.
Sada cisto znam, ono "od oka" da ocijenim koliko da uzmem. A slatkisi? Pa hvala bogu. Zato se i ima inzulin. :D
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Barumbarum je previse zauzeta u poslednje vreme i vise nije u Austriji, ali prenecu joj da bi mogla ponekad da nam se pridruzi :wink:
Elem, ni ja ne merim hranu, nego "od oka" procenjujem, ali u pocetku sam morala malo vise da mozgam. Sad samo bacim pogled na tanjir i nema problema! Dakle, sve je praksa... :D
Odgovori