Trudnoća i kućni ljubimci - npr. Mačke !

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
kizzy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 11:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Trudnoća i kućni ljubimci - npr. Mačke !

Post od kizzy »

Dali je rizično i štetno u trudnoći posjedovati kućnog ljubimca (mačku) !??
Dali njena ogrebotina ili njeno samo prisustvo može prouzrokovati neki neželjeni efekat ???
Dali ste upoznati sa sujeverjima o trudnicama i mačjim ogrebotinama - dali se to može manifestovati šta na dijete ?!
Unaprijed zahvaljujem - ljubaznim moderatorima ! :)
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Eee, posto je na moderatorima, nek ti oni i odgovore, ja necu, samo cu ti ipak savetovati toksoplazmozu!
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Opasno je ukoliko zena ranije nije bila izlozena virusu toksoplazmoze, da prvi kontakt sa njim ima u trudnoci. Zato je idealno raditi test na tox. pre trudnoce, da ako zena nema virus, zna da se cuva kontakta sa macjim izmetom kada zatrudni.

Macke mogu biti nosioci virusa ako nisu vakcinisane i izlaze napolje, ako imate kucnu macku koju vakcinisete svake godine, onda nemate razloga za brigu, ali mozete za svaki slucaj brigu oko menjanja posipa da prepustite nekom drugom ukucaninu (=muzu :lol:)
hunter
Stalni član
Stalni član
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

'fala Donka... Ja sam o tome chuo u mojoj maloj pekari na Novom Beogradu, pa reko' da ukazem :wink:
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

Eh da Donka, neznam jeste li imali nekad machku ili machka, ali oni vole da se maze, a po prirodi mezojeda vole i da kake, a ne brisu guzu! Prije komentara razmislite i o najfinijim detaljima.

NE ubjedjujem Kizzyja da otrese macku, ali da se pazi svakako, mislim moja zena je iznela dvoje dijece pored mog macora koji je slitao i napolju!
kizzy
Novi član
Novi član

Post od kizzy »

Svaka ti čast Donka na odgovoru !
Puno si mi pomogla - inače mijenjanje pijeska muž i obavlja, ali neznam dali je ono tačno što pričaju stare tete - da nevalja da te macka ogrebe ili sl. Moze da ostane neki tzv. beleg na dijetetu !??
Dali si u to šta upućena i koliko je to tačno !? :wink: :o :roll:
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

hunter napisao:Eh da Donka, neznam jeste li imali nekad machku ili machka, ali oni vole da se maze, a po prirodi mezojeda vole i da kake, a ne brisu guzu! Prije komentara razmislite i o najfinijim detaljima.

NE ubjedjujem Kizzyja da otrese macku, ali da se pazi svakako, mislim moja zena je iznela dvoje dijece pored mog macora koji je slitao i napolju!
Ogrebotina nece dovesti do belega na dijetetu sem ako joj kandze nose neku infekciju, a to ce ostaviti prije "biljeg" na tebi, mozda ti ugoziti trudnocu, ukoliko je infekcija kriticna, a na dijetetu nece sigurno!
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

E da, to je tacno da se macke ne brisu posle wc-a, tako da posle mazenja ne bi bilo lose oprati ruke :D

Posto vec imate macku ipak bi trebalo da ste do sada pokupili taj virus ako ga ona uopste ima, a ako ga nema tesko da ce ga dobiti ako ne izlazi iz kuce. U svakom slucaju bi trebalo da uradite TORCH testi, mislim da ginekolozi i preporucuju da se obavezno radi, pa cete znati imate li virus ili ne. Ako ga nemate, morate se cuvati ogrebotina, ali ne zbog belega i ostalih praznoverica, to nema veze sa tim :D
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

donka napisao:E da, to je tacno da se macke ne brisu posle wc-a, tako da posle mazenja ne bi bilo lose oprati ruke :D

Posto vec imate macku ipak bi trebalo da ste do sada pokupili taj virus ako ga ona uopste ima, a ako ga nema tesko da ce ga dobiti ako ne izlazi iz kuce. U svakom slucaju bi trebalo da uradite TORCH testi, mislim da ginekolozi i preporucuju da se obavezno radi, pa cete znati imate li virus ili ne. Ako ga nemate, morate se cuvati ogrebotina, ali ne zbog belega i ostalih praznoverica, to nema veze sa tim :D
Bravo Donka, samo mac ne lezi guzom na rukama, vec na odijevnim predmetima (ne lupetam - znam) a mi na te odjevne predmete ipak stavljamo rukice!
Znaci Kizzy redovne kontrole na toksoplazmozu i sto manje kontakta sa macom, te najcesce pranje rukica!
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

Trenutno sedim sa jednim velikim misliocem i pravovjernim duhovnikom iz ovcarsko kablarske klisure koji mi na ovo pisanjije komentarise:
"Evo na FOX-u film ŽENA MAČKA Možda je njenu mamu ogrebla maca u trudnoćiu pa se ona sada pretvara u mačku"
kizzy
Novi član
Novi član

Post od kizzy »

U svakom slučaju - HVALA vam na ovim konkretnim odgovorima !
Puno mi znači !
Inače, maca ne izlazi napolje, stalno je u kući ! Nadam se da nema kakvu bolestinju, a iz sigurnosnih razloga - moraću da uradim taj test !
:)
HVALA vam ! :D :D
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

kizzy napisao:U svakom slučaju - HVALA vam na ovim konkretnim odgovorima !
Puno mi znači !
Inače, maca ne izlazi napolje, stalno je u kući ! Nadam se da nema kakvu bolestinju, a iz sigurnosnih razloga - moraću da uradim taj test !
Obavezno ga obavi i drzi se dalje od mace i njenih omiljenih mesta, makar preventivno! Sto se ogrebotina tiche, ne brini...

Sve najbolje u novoj i da okacis sliku bebca zivog i zdravog!
Hunter!
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

hunter napisao:
kizzy napisao:U svakom slučaju - HVALA vam na ovim konkretnim odgovorima !
Puno mi znači !
Obavezno ga obavi i drzi se dalje od mace i njenih omiljenih mesta, makar preventivno! Sto se ogrebotina tiche, ne brini...

Sve najbolje u novoj i da okacis sliku bebca zivog i zdravog!
Naravno i machkice!
Hunter!
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Koliko znam nije presudno da li se maca kretala napolju, jer toksiplazmu moze da ima iz legla ili iz hrane. Mace, kao i koriscenje nedovoljno pecenog meso (npr. biftek) su izvor. Zato je cesta u zemljama gde je ono uobicajeno u ishrani (Francuska na primer). Dobro je sto vam to nije novo izlaganje kontaktu sa macom.
Sve najbolje!
Ana19
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 8:48 pm

Post od Ana19 »

Osim gore navedenog, prenosi se i preko kore juznog voca, a sto je najvaznije - sama bolest nema skoro nikakve simptome. Eventualno blago uvecane zlezde na vratu koje cete sami jako tesko uociti.
Ja to iz iskustva - lezala tri nedelje u bolnici zbog Toxo.
Odgovori