Anestezija - kada?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zorana24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm

Anestezija - kada?

Post od zorana24 »

Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje u vezi sa korišćenjem anestezije u stomatologiji, evo o čemu je, konkretno, reč: ja sam ober-kukavica kada su u pitanju odlasci kod stomatologa i obično sačekam da zub počne ozbiljno da boli, da vidno promeni boju, pa se (pametno) tek onda javim zubnom lekaru, a i kada odem u većini slučajeva se ispostavi da je ''problem A'' davnih dana prerastao u ''problem B'' i da klasično lečenje više ne pomaže, pa onda trk do hirurga ... a tu ionako dobijete anesteziju od koje bi pola vilice mogli da vam poprave, ne boli ništa, obično bude samo krvavo i neprijatno par dana posle intervencije ... i to bude to.

Prijateljica mi je preporučila svoju doktorku kod koje sam, reda radi, otišla na pregled i konsultaciju i ne znam ni sama kako me je zbrzala, zapričala se nešto, za tili čas mi žena očisti kamenac (kamenolom - prema njenim rečima), ispolira moje sada vidno lepše zubiće i odradismo ''kiretažu desni''. Bejaše malko neprijatno, ništa bolelo nije ... odnosno, ni približno onoliko, koliko je bilo dovoljno da mi utera strah u kosti od zubarske stolice.

Krenuli smo sa donjom vilicom, prvo je na red došla desna strana, dade mi žena anesteziju u onaj mandibularni(?) nerv, utrnulo mi pola glave, tri sata iza toga jezik vodio svoju politiku. Popravljene i sređene 7-ica i 8-ica, za 6-icu nije bilo vremena, tu sam ionako htela da menjam staru amalgamsku plombu iz čiste obesti, stara 15 godina, pa da ne kvari moj budući ''grandovski'' osmeh. To zakazasmo sutradan. E tu je meni bilo glupo da zbog jednog zuba omamljujem pola vilice i lepo žena sve odradila bez anestezije, tek me je ''žignulo'' par puta, stavila lepu belu plombu i to je bilo to.

Ono što nas je zaista iznenadilo je bila leva strana: tu stranu nije ni htela da dira, nije bilo kvara, te doktorka nije smatrala za potrebnim da menjamo amalgam tek tako. Tek kada se malo bolje zagledala, primetila je da se stara plomba na 7-ici pomerila, krenula žena da buši i čačka i ima šta da vidi: kvar između 6-ice i 7-ice i to toliki da 6-ica mora da se leći (mene taj zub nikada nije zaboleo). Pre toga uredno dobih anesteziju, ona se mršti i pominje duboki karijes, pita da li nešto boli, ja trepćem i mislim se, a šta pa može da boli pored anestezije?''

Reče mi doktorka da joj je žao što mi je dala anesteziju, jer nije mogla da proceni koji deo problematičnog zuba me boli i u kojoj meri, te mi je dala lek 'na slepo', uz savet šta i kako dalje ako zub počne ili ne počne da boli (ako počne da boli mora živac da se vadi i onda ide drugi lek, a ako ne onda je lek dobar i lečićemo zub - pa plomba). Za sada ne boli ništa, znači dobro je.

Ono što meni nije jasno: zašto pojedini stomatolozi ne vole anesteziju ama nikako, a neki je potpuno neutralno posmatraju i izlaze u susret željama pacijenta? Ako govorimo o ''običnoj'' popravci zuba, u čemu je smisao anestezije - ako je kvar mali, anestezija mi i ne treba, toliko ću već izdržati, a ako je kvar veliki i zub me boli, onda mi anestezija zaista treba, ali je izgleda kontraproduktivna za određivanje pristupa tretiranja obolelog zuba?

Kada su mi lečili gangrenu nisu smeli da mi daju anesteziju, tu mi hirurg rekao da prisustvo/odsustvo bola određuje šta ćemo dalje; doduše, posle se ispostavilo da je moje zadivljujuće krivo korenje odredilo šta i kako dalje (resekcija korena), ali mene ipak zanima sledeće: kada je davanje anestezije potpuno neutralno i ima za posledicu samo bezbolnu intervenciju za pacijenta, a kada može da maskira određena stanja?

Čisto da znam kada imam prava da držim usta zatvorena dok ne vidim spasonosnu iglu, a kad moram da otrpim ... :lol:

Hvala!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Ono što meni nije jasno: zašto pojedini stomatolozi ne vole anesteziju ama nikako, a neki je potpuno neutralno posmatraju i izlaze u susret željama pacijenta? Ako govorimo o ''običnoj'' popravci zuba, u čemu je smisao anestezije - ako je kvar mali, anestezija mi i ne treba, toliko ću već izdržati, a ako je kvar veliki i zub me boli, onda mi anestezija zaista treba, ali je izgleda kontraproduktivna za određivanje pristupa tretiranja obolelog zuba?
E, to ni meni nije jasno :).
Da krenemo od najjednostavnije stvari: svaki stomatolog bi trebao da zna naizust koliko je "zivac" udaljen od povrsine zuba. Mislim, on je razlicito udaljen kod razlicitih grupa zuba, kod razlicitih povrsina na istom zubu, kod osoba razlicite starosti itd. - da ne gnjavim, dakle - stomatolog bi morao jasno da zna koliko je "daleko od zivca" kod gornje trojke sa unutrasnje strane blize desnima na vama, a koliko kod gornje petice na griznoj povrsini na mom tati od 78 godina :). Da se razumemo, govorim o VRLO elementarnom znanju, o pretklinickom predmetu (kad sam ja studirala to je bila druga godina).

Dakle, iz mog poznavanja kolega, oni koji nece a priori da daju anesteziju, jesu jednostavno nesigurni i/ili ne znaju, jer sve navedene varijabile o "blizini zivca" se menjaju ako je zub npr. parodontopatican, ako pacijent ima oboljenje stitaste zlezde, itd.itd. Mislim, ja sam ceo zivot radila sa decom jos malo pa nista, da me neko sada pita jedva da se secam gde je zivac na mlecnim zubima, kad se vec hvalimo :), i eto vam dobrog primera zasto i ne radim sa decicom....

Onda, ako krenemo od teorije "ajoj, sto sam dala anesteziju, kad sam sad videla onoliki karijes, pa nisam sigurna da li je zub ziv, ili je ziv samo jedan od tri korena" itd. - je opet vrsta nedovoljnog znanja, iskustva, i sigurnosti.
Vidite, dijagnostika u stomatologiji ide sasvim isto kao za sve ostalo: anamneza (ispitivanje pacijenta), klinicki pregled, pomocne dijganosticke metode.
Dakle, ako ja vidim, ili posumnjam u ogroman aproksimalni karijes ispod kontaktne tacke, pa na dva zuba, onda trazim snimak, a PRE pocetka rada i davanja anestezije i proverim vitalitet, dalje ide sve opusteno, nema razloga da se TADA ne da anestezija, znate.

Drugim recima, davanje anestezije za iskusnog stomatologa koji zna sta radi, koji ima solidno teoretsko znanje, koji jasno razaznaje vrste karijesa, ozbiljno se sluzi dijagnostikom i MISLI, nije ama bas nikakav problem.

Sasvim druga prica je psiholoski momenat: ima ljudi koje znam i 20-tak godina, i budu zaista stalozeni pacijenti i nazivo se moze ma sta, a onda ulete u neku licnu krizu, ili jednostavno imaju drugo, bolno oboljenje, i sami traze anesteziju. Ima nekih teorija po kojima jedan bol potencira drugi, agonizuje ga, po kojoj recimo moj danasnji pacijent sa isijasom oseca bol kod opravke zuba jace nego sto bi inace, te je bolje da mu se da anestezija. Osim ovoga, ja licno ne vidim zasto bi, u ovom cudnom vilajetu koji se zove Srbija, ma ko trpeo dodatno nesto sto ne mora...

Postoje jasne situacije u kojima se anestezija ne daje, a to je recimo dokazana alergija na sve i svasta (ne nuzno i na lokalni anestetik). Na lokalnu anesteziju lidokainskog tipa dosad u svetu nema dokazanih slucajeva alergije, ali ako vam neko dodje sa tri kucane strane verifikovanih alergija na sve i svasta, nije lose izbeci anesteziju, ili magistralno pisati posebnu, da se napravi (zbog moguce alergije na konzervans, stabilizator, vazokonstriktor i ko zna sta sve ne). Imala sam dva takva pacijenta za sve ove godine....
Kada su mi lečili gangrenu nisu smeli da mi daju anesteziju, tu mi hirurg rekao da prisustvo/odsustvo bola određuje šta ćemo dalje;
Da mi Bog oprosti, ovo je ordinarna glupost :oops: .
Zub koji ima "gangrenu" nije ziv, a pacijenta moze da zaboli samo prelazak iglica preko vrha korena, sto se iskusnim i pazljivim stomatolozima, a posebno endodontima, ne dogadja, ili mozda par puta za celo lecenje. Bol je zanemarljiv, ja probala :).

Ako smem da vam nesto sugerisem: u svom kratkom i dosadnom profesionalnom zivotu nisam srela hirurga koji ume i/ili voli da leci zube, pogotovo slozena lecenja, svaki jedan, ma kako bio pozrtvovan i castan lekar ce gledati da ga izvadi ili apikotomira. Unapred se izvinjavam izuzecima, ali posle vise godina rada na hirurgiji i sa verovatno desetinama kolega te struke, ja takvog nisam upoznala, od '83. naovamo.

A povodom toga da je koleginica stavila neki lek "da vidi sta ce biti", jer je anestezija vec data, licno ne smatram to...strucnom greskom, znate. Ona je, po mom skromnom misljenju, ocito propustila malko dijagnostike pre davanja anestetika, ali je (po meni) korektno zauzela stav da stavi u zub nesto sto moze da deluje dijagnosticki ili terapijski, i da ceka sta ce biti. Nemojte me pogresno razumeti, ja sam "mator i cinican" stomatolog, kojem se greske ovog tipa (davanje anestezije sa propustanjem ponekog detalja) vec jako dugo ne desavaju, ali imam jak utisak da ste naisli na vrlo korektnog stomatologa, i ne bih zelela da vas ovaj deo mog teksta odgovori od poseta koleginici na koju ste naisli. Mislim, kako rekoh - dogadja se, ali ne vidim posebnu gresku niti krivicu, mislim da bi se i sa snimcima i bez anestezije sve isto zavrsilo kao sto je sada.

E, sad: ako smem da vam sugerisem jos nesto :).
Mislim, i sami ste videli da ihahaj kasnite sa kontrolama i blagovremenim lecenjem, pa zato ne bih da vas davim :), ali - ako dodjete do toga da vas zub zaboli, menja boju i slicno, trazite endodonta. Znate sta, stomatologija se siri velikom brzinom, a endodoncija je specijalizacija od tri godine (bar je bila), i verujte da mogu zaista mnogo - ne idite prvo kod hirurga. Ako sam dobro razumela tok stvari :).

Nadam se da sam vam od neke pomoci, ako sam sta pogresno razumela, iskomplikovala ili treba da dodajem, samo kazite :).

Svako dobro.
zorana24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm

Post od zorana24 »

Hvala na odgovoru!

Ja ću, bogami, da promenim stomatologa, kako stvari trenutno stoje, a evo i zašto: danas sam bila u ordinaciji, da mi doktorka zameni dve stare plombe, karijesa tu na prvi pogled nije bilo, pa nije htela da mi da anesteziju, uz komentar: da mi krenemo bez anestezije, pa da vidimo kako će dalje biti.

E pa, bilo je zabavno. Vrlo zabavno. Osmica se lepo ponašala i tu mi je zamenjena plomba, sedmica je dobra i plomba nije morala da se menja, šesticu sam izgubila i bočna strana petice, onaj deo koji je okrenut šestici, imala je mali karijes.

Đavola mali. U jednom trenutku je doktorka 'bocnula' živac, da vidi da li me boli i koliko i čini mi se da sam u tom trenutku videla sve zvezde na nebu. Stavila mi je lek, ogradivši se da su šanse oko 50% da izlečimo taj zub, pa nam kao poslednja alternativa ostaje da umrtvimo i vadimo živac. Reče žena, da ne bismo dobro sproveli terapiju da je zub bio pod anestezijom; ja, evo, sedim u kući i šaljem joj crne misli što mi ne dade tu prokletu anesteziju, zub me uprkos Nimulidu boli, pulsira, treba da vidimo šta će noćas da se desi, pa ako mi ne bude bolje idem sutra da mi umrtvi živac, što je vrlo verovatno ... bez anestezije i to, sudeći po Vašem tekstu, bez opravdanog razloga ...

Ja sam pre odlaska kod nje uradila digitalni ortopan i digitalne snimke problematičnih zuba, mada ova petica nije spadala u 'problematične' zube, no dobro, čitam Vaš tekst iznova i iznova i nije mi i dalje jasno zašto doktorka odbija da mi da anesteziju ... ili nije sigurna u svoje znanje ili se (u mom slučaju) nedovoljno bavi dijagnostikom, primera radi, bolujem od hipotireoze, ali o tome me niko ništa nije pitao.

Ja stojim iza tvrdnje da OVE bolove ne moram da trpim bez debelog razloga, ne samo ove, nego bilo koje druge bolove, a vidim da i Vi smatrate isto to. Dalje ... hm ... kako da se izrazim, a da ne ispadnem drska? Vi ste to znanje neophodno za bezbrižno davanje anestezije opisali kao elementarno znanje koje samo treba povezati sa temeljnim pristupom i samom pacijentu i oboljenju i to uz primenu zdrave logike. Nekako mi iz Vašeg teksta ne deluje da je za to neophodan jedinstveni talenat, neprevaziđeno iskustvo ili inteligencija samog Ajnštajna, pa da se pomirim sa činjenicom da je takvih stomatologa malo. I da se ne dam u potragu!

Uostalom, ponekad se prosto desi da zubni lekar ne odgovara jednom pacijentu, ali zato savršeno drugom, zato je i ljudima i potrebno izvesno vreme da nađu 'svog' lekara opšte prakse, 'svog' zubara, 'svog' ginekologa itd.

Vi ste sa objašnjenjem bili vrlo temeljni i opširni, može samo da se desi da ja nešto nisam dobro shvatila ili razumela! :lol:

A da! Ono za gangrenu zuba je meni potvrdilo nekoliko poznanika, odnosno, i njima je to tako objašnjeno, mada se meni čini da to nema veze sa neznanjem lekara, već sa činjenicom da uspaničenom pacijentu ne možete da objasnite zašto nema potrebe da se daje anestezija.

I za hirurga: ja, obično, tamo završim zato što se nešto, što je na prvi pogled delovalo kao nešto malo i krajnje jednostavno, ispostavi kao vrlo komplikovano. Ove godine je 'za slobodu pala' moja jadna šestica, u koju sam ja nezgodno zagrizla (izvađen živac pre X godina) i koja je uradila samo jedno malo 'kvrc'. I otpade deo krunice. Delovalo je u startu kao vađenje zaostalih korenova, dok nismo napravili snimak, a zatim i krenuli sa samom operacijom - ispostavilo se da je zub otišao u paramparčad, usput sam razbila/probila deo sinusa. Šiven je deo nepca, bila otečena i modra kao da sam pretrpela batine. Što bi moj jadan hirurg rekao (biće da sam ja jedna od retkih osoba koja ima svog oralnog hirurga, ali ne i zubara!): ajme ženo, pa šta će tebe još da snađe! :lol:

Još jednom - hvala!
Odgovori