Pomalo zabrinuta

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
peca05
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 22, 2005 9:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pomalo zabrinuta

Post od peca05 »

Pozdrav svima,

Sada sam u 31 nedelji trudnoce, i do sada nisam imala nikakvih problema. Lab. nalazi su uredni sve vreme, kao i nalaz sa 4D ultrazvuka koji je radjen u 14 nedelji, tripl testa i sve ostale pratece analize.
Na ultrazvuku koji sam radila u 25 nedelji receno mi je da beba ide nedelju dana ispred, i da ako se to ponovi na sledecem pregledu potrebno je da uradim pregled na klinici.
Kada sam bila u 30+3 na pregledu receno mi je isto. Inace bebine mere su BPD 80mm, FTA 51.2 cm kv (30.1 NG), FL 60mm, i beba prednjaci karlicom.
Od tada sam pomalo zabrinuta jer nisam bila u mogucnosti da mi neko malo blize objasni o cemu se radi (ako je u opste potrbno)
Inace u domu zdravlja nemam stalnog lekara posto ih je poola na bolovanju,a druga polovina u penziji i svaki put cujem razlicito misljenje.Da ne kazem da ni jedan dr. do sada mi nije odredio isti termin porodjaja. Inace poslednja menstruacija je bila 20.05.2005.

Unapred hvala.
bobance
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 21, 2005 3:32 pm

pomalo zabrinuta

Post od bobance »

zelim ti puno srece sa bebom,ja sam pre 4 meseca bila na tvom mestu.tvoj termin je 27 februar sledece godine,mozes svoju trudnocu da pratis na sajtu ,,trudnocaґ,,ja sam tako svih 9 meseci i bila sam o svemu obavestena.beba moze jos uvek da se okrene,nikada se nezna sa njima.nemoj da se brines i doktori nisu uvek u pravu,svaka osoba je drugacija :wink:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Jos jednom nepotrebni pregledi i malteitranje pacijenata...i takodje kradja para !!! Ne prestajem se iscudjavati...ali to Vama na pomaze.

U jednom od svojih odgovora ranije sam rekla da je jedino smisleno da se rade 2 ultrazvuka u normalnoj nisko rizicnoj trudnoci a ja PRETPOSTAVLJAM JER NISTE NAPISALI NISTA U SVOM PITANJU STO BI TO I POTVRDILO, I JEDNOM SAM VEC REKLA DA NECU ODGOVARATI NA NEPOTPUNA PITANJA, ALI OPET SE PECAM !!!

Prvi ultrazvuk je potrebno raditi izmedju 9 i 12 nedjelje da se potvrdi intrauterina trudnoca i izmjeri nukalni nabor i drugi izmedju 18 i 20 nedjelje kada se radi detaljni ultrazvuk fetalne anatomije. I to je SVE !!!

3D i 4D ultrazvuk u 14 nedjelji ili 31.nedjelji je samo potraga sa eurima u vasim dzepovima ako vam je trudnoca normalna i kako rekoh pripadada zdravoj nisko rizicnoj populaciji...Ako zelite da vidite bebu, onda je ok, ali klinicki nema nikakve medicinske indikacije da se to radi, pa prema tome i mjerenje tezine u trecem trimestru.

O datumu porodjaja...to se odredjuje na
- osnovu datuma zaceca ako znate tacno datum kada ste zaceli
- na osnovu prvog dana poslednje menstruacije, ako su Vam menstruacije redovne / izmedju 23 i 35 dana /.
- na osvnu ultrazvuka u prvom trimestru ( prvih 12 nedjelja ) a ne u 31.nedjelji !!
- na osnovu visine fundusa kod nepostojecih ostalih informacija

Ultrazvuk cini standardnu gresku u proracunima datuma porodjaja +/- 7 dana, a sto se tice tezine bebe +/- 10 %, prema tome to su veoma vazne pomocne dijagnosticke metode.

Samo 4 % beba se rodi na izracunati datum porodjaja i to je nesto sto mi racunamo ali nismo 100% precizni...jer bebe imaju svoje licne 'casovnike'.
Puno pozdrava i ne maltretirajte se nepotrebno u normalnoj trudnoci.

obgyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Jos nesto ako se beba ne okrene do termina i ostane da prednjaci zadkom / znaci potrebno je da se uradi ultrazvuk u 36 nedjelji, i ako jos uvijek guza prednjaci, potrebno je da nadjete ginekologa koji radi vanjski okret ! predlazem da to bude u bolnici u kojoj moze da se uradi carski rez, i ako ne uspiju, onda je potrebno zakazati planirani carski rez, poslije 38 nedjelje.
Srecno.
obGyn
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am

Post od Masha23 »

Draga ObGyn,
Da li mozete da nam malo pojasnite kako se radi taj vanjski okret koji ste spomenuli?
Hvala i pozdrav,
Masha
peca05
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 22, 2005 9:20 am

Pomalo zabrinuta

Post od peca05 »

Pre svega hvala Vam na lepim zeljama I vremenu koje ste posvetili mojoj beki I meni.
Daleko je prijatnije kada svoje dileme podelim sa nekim ko je imao slicno iskustvo.
Inace sto se bolnice tice moja odluka je pala na Narodni Front, jedino me je jos pomalo strah da li cu se snaci sa bebom od samog starta, tj. ukoliko bude bio carski rez hocu li biti u stanju da beki pruzim pravu negu, s obzirom da je u pitanu bebifrendli program.
Pozdrav svima.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Trenutno sam na dezurstvu i pokrivam porodiliste gdje imamo 5 kalkulatora za racunanje datuma porodjaja...ako bih uzela svaki od njih dao bi mi razlicite datume za 1-2-3 dana.
Po ovom sto imam u rukama Vas datum porodjaja je Feb 23, 2006 a danas ste napunili tacno 32 nedjelje.
Ultrazvuk treba ponoviti sa 35 nedjelja da se vidi da li je beba breech / zadak / karlica...i ako jeste razgovarati ko radi vanjski okret, zato sto svi ginekolozi nisu samopouzdani da rade isti.

Za Masu tesko mi je objasniti kako se to radi, jer su u pitanju pokreti koji se rade u odnosu prema bebinioj glavi, ledjima i guzi u odnosu prema majcninoj karlici...potrebno je pokrenuti bebinu guzu i zajedno sa glavom gurnuti u istom smjeru...radi se uz pomoc ultrazvuka...pogleda se kako je beba polozena, prije toga se uradi komplenta krvna slika i NST da se vidi fetal heart rate...srcana radnja bebe...a onda se pokusa procedura...moze da bude vrlo nekomforno za majku, jer je potrebno aplicirati znacajni pritisak, i ako majka place od bolova ja obicno ne nastavljam sa procedurom nego planiramo carski rez...lakse je uraditi i ima vecu uspjesnost ako se radi kod nekoga ko se vec poradjao, jer je uterus vise opusten kao i trbucni misici.

Imate 50% sansu da okret uspije...ako ne uspije...onda se beba prati sat vremena poslije procedure posaljete se kuci i planira se carski rez poslije 38 nedjelja, a ako uspije super.
Rizik je da beba reaguje bradikardijom / usporenjem srcane radnje / tako da je moguce da se mora uraditi hitni ultrazvuk i vas ginekolog mora toga biti svjestan...i imati dostupnu ekipu za hitni carski rez.

Nemojte se poradjati vaginalno, jer su istrazivanja pokazala da bebe koje prednjace zadkom imaju mnogo bolje rezultate ako su rodjene carskimr rezom nego vaginalno.../ne idu u specijalnu skolu /.

Puno pozdrava i srecno,
Obgyn
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm

Post od patraskovic »

Pozdrav svima,

U oktobru sam se porađala u Novom Sadu.Krevet do mene je bila mamica koja rađa TREĆI PUT KARALIČNO !!!!
Sva tri puta se porodila vaginalno i ima tri devojčice.
Posle smo bile i zajedno u sobi.Ja sam je gledala kao da je NEKO ČUDO a lekari kako koji uđe u našu sobu pogleda "listu" i kaže : " a vi ste treći put karalično ".
Puno sam pričala sa njom,po meni je jako hrabra žena s obzirom da je za sva tri porođaja znala da bebe prednjače karlicom.
Kaže da joj je i mati rađala tako i još nam je rekla da joj je materica takva da se plod uvek namesti karlično.
Kaže da joj je prvi porođaj bio jako težak i dugačak,drugi ( doktori su joj rekli ako si se prvi put porodila vaginalno zašto ne bi i drugi) je bio puno lakši a treći onako,nešto između.
Treća beba je bila pod nadzorom lekara prvih ~ 12 sati ( sutradan u podne su je doneli ) i mala je skroz OK,jedino je imala malo kriva stopala.
Ne znam ja se i dalje ne mogu načuditi da tako nešto postoji i ja se divim toj preslatkoj riđokosoj iznad svega hrabroj mamici.
Srećno
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? U Srpskom akušerstvu karlična prezentacija iliti prednjačeća karlica nije indikacija za carski rez, a pošto o vremenu i načinu dovršenja porođaja ne odlučuje pojedinac već konzilijum isti nemožete uraditi na svoju inicijativu.
Lično ne pamtim lošu bebu iz karličnog porođaja! Sećam se kolege Džonija sa Njujorške klinike koji nam je pred bombardovanje bio u gostima, kao malo dete je trčao da vidi karlični porođaj i čudio se kako su te bebe dobro.
Druga je situacija postojanje nesrazmere između koštane karlice majke i veličine bebe (glava je najvećeg obima). Rizik loše procene postoji kod neiskusnih akušera.
Radi planiranja načina porođaja uzimaju se karlične mere majke, pregledom se vrši procena porođajnog kanala i procena veličine bebe ultrazvučnim merenjem (u samom porodilištu).
Ne trebate previše da brinete, sem kod određenih anomalija materice ili kratkog ili relativno kratkog pupčanika (obmotan oko bebe) pred sam porođaj se bebci najčešće lepo okrenu na glavu.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Komentar...

Sva sreca pa akuserstvo cijelog svijeta nije srpsko akuserstvo, nego se krece naprijed bazirano na rezultatima istrazivanja vrijednim stotine milione dolara. Kod nas nema para niti za zivot, a kamo li za istrazivanja, tako da sve ono sto je pisalo u nasim knjigama osamdesetih ostaje tako do 21. vijeka.

O tome da o dovrsenju porodjaja karlicne prezentacije odlucuje konzilijum, ne bih se slozila, jer se u mnogim nasim bolnicama kupuje carski rez bez ikakve medicinske indikacije, ako pacijent zeli isti ukljucujuci i datum kada zele da se uradi / prije NG npr. da trudnici ne propadne slavlje, ili ako se radi o komoditetu akusera koji nece biti u bolnici a vodio je cijelu trudnocu /, tako da pominjanje konzilijumama neophodnog da se donese odluka kako ce se obaviti porodjaj karlicnom prezentacijom je ocigledno potpuno neophodno ( moje petogodisnje iskustvo u ex-Yu akuserstvu ).
U mojom sadasnjoj bolnici specijalizant koji pokriva porodilistite organizuje sve oko porodjaja i obavlja isti, vezano za odluku pacijenta i pod supervizijom profesora.

Nekoliko aktuelnih naucnih cinjenica:

1. Broj karlicnih przentacija je oko 3-4%. Imajuci to u vidu, veoma mali broj akusera stice iskustvo u vaginalnom porodjaju karlicne prezentacije, jer se rijetko desi, dodajuci da u jednoj univerzitetskoj bolnici, ima mnogo specijalizanata ( kada sam ja bila u Visegradskoj bilo nas je 100 !) i mnogo obrazovnog kadra, da bi SVAKO bio dovoljno i jednako izlozen i obucen u takvoj intervenciji da se zove STRUCNIM i ISKUSNIM.

2.
Radi planiranja načina porođaja uzimaju se karlične mere majke, pregledom se vrši procena porođajnog kanala i procena veličine bebe ultrazvučnim merenjem (u samom porodilištu).
- pelvimetrija ili mjerenje karlice trudnice je napustena i neobjektivna metoda u procjeni dijametara karlice i uspjeha vaginalnog porodjaja, jer su se mnoge zene sa dobrim mjerama porodile carskim rezom a one druge sto nisu imale 'dobre' mjere porodile vaginalno.

- UZ procjena tezine bebe u porodilistu kada vec prsne vodenjak jer povezana sa mnogim faktorima kao sto su:
a) pucanje vodenjaka sto onemogucava da se dobije dobra slika potrebnih dijametara,
b) standardna devijacija svakog aparata da pored i najstrucnije uradjenog ultrazvuka imate gresku od 10%...dakle beba koja je procinjena da ima 4000g, moze da ima i 4400 g a moze i 3600g samo to ne znamo dok se beba ne porodi.
c) tjelesna masa trudnice...debljina onemogucava dobru sliku
d) i naravno strucnost onoga ko radi ultrazvuk.

3.
Lično ne pamtim lošu bebu iz karličnog porođaja! Sećam se kolege Džonija sa Njujorške klinike koji nam je pred bombardovanje bio u gostima, kao malo dete je trčao da vidi karlični porođaj i čudio se kako su te bebe dobro.
Je l' to onaj mali Dzoni, sto je trebao klupicu za stajanje u operacionoj sali sa Radunovicem da bi mogao da vidi ? Ali se sjecam da je bio izvrstan operater ( ako sam dobro cula ). Moguce je da se Johnny iscudjavao zato sto je % S.C. za indikaciju karlicne prezentacije u Americi 1999-te dostiogao procenat od 87 %, i sigurno je imao rijetku priliku da vidi vaginalni porodjaj, ali ga nije bilo blam da to i kaze !
Niko u to vrijeme nije znao pravi odgovor i pristup je bio veoma kontroverzan.

4. Sta znaci 'losa beba'...mislite li na bebu rodjenu u hipoksiji ? asfiksiji ? koliko se sjecam nasim bebama se odredjuje Apgar score i mjerenja tezine, visine i cirkumferencije glave, ali se ne odredjuje pH, base excess, pO2 i pCO2, na rodjenju pa prema tome kako mozete da znate da bebe rodjene vaginalno nisu bile u nekom stepenu asfiksije prilikom porodjaja ??

Drugo te bebe nisu pracene kasnije u zivotu, da se vidi da li imaju nekakav drugi deficit, kao sto su problemi ucenja, pamcenja...one fine promjene u inteligenciji koje se zapazaju tek kasnije u zivotu...Eto dobre teme za istrazivanje kolega Pedja - Neurologic Outcome of Children born by Vaginal Birht presented at term in breech presentation...jedino sto mora biti prospective randomized, controlled trial i dugo traje...bar 20 godina... a mozda ce ovi odavde da iskoriste ovo vec obavljeno istrazivanje i kazu nam sta se desilo...nadam se.

Da bi se dobio odgovor sta je pravi pristup Kanadjani i Amerikanci su finansirali jedno ogromno istrazivanje ciji je zadatak bio da odgovori na pitanje: Kako treba da se porodi beba u karlicnom polozaju u terminskoj trudnocu ?: vaginalno ili carskim rezom i koje su komplikacije povezano sa svakim od nacina porodjaja za majku i za bebu.To istrazivanje je trajalo 5 godina (1996-2000 ), u 121 bolnici, u 26 zemalja, vodjeno Prof.dr. Hannah iz Toronta i njegovim saradnicima.
Ucestovavel su 2088 trudnica, koje su metodom slucajnog izbora razvrstane u dvije grupe: jedna grupa se poradjala vaginalno a druga carskim rezom.

Svaka trudnica koja je odabrana da ima vaginalni porodjaj je imala iskusnog akusera u porodjaju.
Svaka trudnica i beba su pracene do 6 nedjelja postpartum.

Od 1041 trudnice koje su bile u grupi za carskim rez 941 (90.4%) se porodilo carskim rezom.
Od 1042 trudnice u grupi za vaginalni porodjaj 591 ( 56.7% ) se porodilo vaginalno.

REZULTAT:
Perinatalni mortalitet, neonatalni mortalitet i ozbiljne komplikacije u neonatalnom periodu su bili ZNACAJNO NIZI u grupi koja je porodjena carskim rezom, u odnosu na grupu zena koja se porodila vaginalno.
Nije bilo razlike u morbitetu i mortalitetu trudnice i rezultati su bili slicni u obe grupe.

Poslije ovih rezultata Americko Udruzenje Akusera i Ginekologa je donijelo protokol 2001. kojom je metoda izbora porodjaja za karlicnu prezentaciju u terminu carski rez. Naravno da pacijent ima pravo da to odbije i pokusa vaginalni porodjaj, ali onda mora da zadovolji slijedece kriterijume:
- klinicki adekvatnu karlicu ? ( jedino kada znamo da je adekvatna 100% jeste ako se vec zena prethodno porodila )
- obim dobro fleksirane glave u normalnim granicama
- predvidjena tezina bebe ne smije da predje 3500g
- iskusan akuser u izvodjenju vaginalnog porodjaja karlicne prezentacije !
- napredovanje porodjaja normalnom brzinom sa karlicom dobro apliciranom uz grlic materice
- odgovarajuce spustanje prednjaceceg dijela
- normalna druga faza porodjaja ( po def. vrijeme od potpune dilatacije do porodjaja ceda )
- dostupnu operacionu salu u kojoj se moze uraditi carski rez na prvi znak ugrozenosti fetusa ili majke.
- epiduralnu anesteziju u toku porodjaja

Poslije donosenja ovog protokola bilo je mnogo komentara protiv ovog stava u smislu da procjena mortaliteta i morbiditeta majke nije zavrseno time sto je prosao jedan C/S, nego da pacijentkinja ima veci rizik za ponovnu hirursku operaciju / ponovni C/S / ako se odluci na slijedecu trudnocu, veci rizik za krvarenje i rupturu uterusa, infekciju...drugo, da uskoro nece biti obrazovanog kadra za izvodjenje vaginalnog karlicnog porodjaja, jer se prosto ne radi...ali do danas ovaj protokol je na snazi i niko na jos nije promijenio.

Dakle...ovo je bio vrlo iscrpan ekspoze ( umorih se ), pa se nadam da je sada jasno svima koji citaju moje odgovore i savjetovanja, da kada nesto napisem imam za to dobre razloge u istrazivanjima i iskustvu u savremenom vodjenju porodjaja.

Ovo je bilo moje posljednje javljanje ove godine...malo cete se odmoriti od moga 'pametovanja' ( je l' tako Pedja ? ) i nadam se da cete svi biti dobro i zaboraviti na medicinske probleme...vrijeme je da se se pripremimo za slavlje....." Laze mjesec da me s drugom vidio...on to kaze da bi sve pokvario...ja bih opet samo s tobom ...evo otvoricu novu temu na napravimo listu muzike za NG...

Draga Peco zelim Vam da se beba okrene i da se porodite vaginalno.
Pozdrav

Obgyn

[/quote]
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Outcomes of children at 2 years of age in the term breech trial
by Hilary Whyte(1), Mary Hannah(2), Saroj Saigal(3), Term Breech Trial Collaborative Group(4)

(1)Hospital for Sick Children, Paediatrics, Toronto, ON; (2)University of Toronto, Obstetrics and Gynaecology, Toronto, ON; (3)McMaster University, Paediatrics, Hamilton, ON; (4)University of Toronto, MIRU, Toronto, ON

Objective: The Term Breech Trial found a significant reduction in risk of adverse perinatal/neonatal outcome with planned cesarean section compared with planned vaginal birth for the singleton fetus in breech presentation at term. It is uncertain if planned method of delivery also affects outcomes of children later in life. We followed infants enrolled in the Term Breech Trial to assess neurodevelopmental outcomes at 2 years of age.

Study Design: At 85 centers in 18 countries, 923 of 1159 (79.6%) children were followed to 2 years of age. The Ages and Stages Questionnaire (ASQ) was used to screen for abnormalities in the first instance. If the ASQ was abnormal, the children underwent a neurodevelopmental assessment by a trained professional. The primary outcome was death or an abnormal neurodevelopmental outcome at 2 years of age.

Results: Three children were excluded in the planned vaginal birth group because of Down syndrome, leaving 457 in the planned cesarean section group and 463 in the planned vaginal birth group for assessment of outcomes. Eight children died (2 in the planned cesarean section group; 6 in the planned vaginal birth group). The risk of death or abnormal neurodevelopmental outcome was not different for the planned cesarean section and the planned vaginal birth groups (14[3.1%] vs. 13[2.8%], relative risk [95% CI]:1.09 [0.52-2.30], P=0.85; risk difference [95% CI]: +0.3% [-1.9% +2.4%]).

Conclusion: Planned cesarean section is not associated with a large reduction in risk of death or abnormal neurodevelopmental outcome of children at 2 years of age. The effect of planned method of delivery on important but smaller reductions in risk remains uncertain.
Neznam dali je potreban komentar?
Odgovori