Meni više ništa nije jasno!!!!

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Korisnikov avatar
White Mouse
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Meni više ništa nije jasno!!!!

Post od White Mouse »

18.10.2008 dijagnostikovan mi je dijabetes tip 2b. Pijem Siofor a 850 i na dijeti sam od 1200kcal. Na opterećenju sa 75gr glukoze posle 2 sata šećer je bio 11,6. Dr je rekla ništa strašno. Inače, na nultom vađenju je bio 5.1.
Par dana pre dijagnostikovan mi je poremećaj štitne žljezde Hypothyreoidismus, i prepisane su tablete Eutirox 50mg.
Od tada nisam ni jednom odstupila od dijete, smršala oko 8 kg... Samo mi se dešavaju stvari po prvi put u životu:
-šećer mi varira bez ikakve logike od 4.2 do 8.8.
- često mi se desi "blaga" malaksalost, kao da nemam dovoljno energije...
- sa druge strane osetim samo sladak ukus u ustima, toliko jak da mi ponekad bude muka, onda izmerim šećer i visok je.
- problem sa stopalima, o tome sam pisala i tražila pomoć par tema ispod ove..
Kupila sam aparat Accu-Chek Performa, za koji sa prethodno cula da je ok.
Sad ono najnelogičnije:
u četvrtak vadim krv pre doručka, dva sata posle jela i u laboratoriji rezultat je 5,0 i 5,2. HbA1c je 3,6. Analize su rađene u medlab-u ns.
Moj aparat pokazuje prosek od 19 vađenja da je 6.2.
Može li neko da mi pojasni sve ovo...
Stvarno sam se pogubila, jer mi je doktorica rekla da je ovo na granici dijabetesa...i da nije ništa zabrinjavajuće... ali ja nikada u životu nisam imala takav šećer.
Razlog mog očaja je što sam sve ovo saznala kada smo shvatili da imamo problem sa začećem. Pre svega mi je dijagnostikovan primarni sterilitet... a sve ovo je navedeno kao razlog. :(
Svaka reč je dobro došla!!!!
Hvala vam od sveg srca!
Pozdravi srećno!
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

meni više nije ništa jasno

Post od Zemunac »

Draga White Mouse,
iz ovoga šta si napisala ni meni nije ništa jasno a mislim i mnogim drugima.

Šećer varira, 4,2-8,8. Skoro normalan.
Blaga malaksalost. Dijeta i možda glad. Možda izgladnelost? Gubitak 8 kg za mesec dana je prevelik.
Po uzimanju šećera i šećer u krvi je normalno velik.
Problem stopala? Moram ti se izviniti. Mislio sam da si dugotrajni šećeraš a diabetična neuropatija je posledica dugotrajno neuređenog šećera u krvi. Čini mi se da to nije u tvom slučaju. Svejedno i dalje mislim da je potreban neurološki pregled.
U principu mislim da Ti NISI dijabetik. Lepo se pripremi za utorak i ozbiljno i konstruktivno razgovaraj sa svojom doktorkom. Možda se vi dve vozite u suprotnom smeru jednosmerne ulice?

Ovo je za forumaše.

Ako bilo šta znate ili imate slična iskiustva na ovu temu, molim vas pomozite , savetujte White Mouse.

:)
PS: Ako nije tajna; WM, koliko si stara, visoka i trenutno teška? :-?
Korisnikov avatar
White Mouse
Novi član
Novi član

Re: meni više nije ništa jasno

Post od White Mouse »

PS: Ako nije tajna; WM, koliko si stara, visoka i trenutno teška? :-?[/quote]
36/175/80
drgonzo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 7:42 pm

Re: Meni više ništa nije jasno!!!!

Post od drgonzo »

ne znam koje su bile indikacije da ti se uradi oralni glikoza tolerans test, ali definitivno jesi dijabetičar, s obzirom da je u drugom satu izmerena vrednost >11,1 mmol/l.
Uz promenu životnih navika (dijeta, povećana fizička aktivnost), uvedena ti je standardna terapija metforminom. Metformin je lek koji ne izaziva hipoglikemije, deluje smanjujući insulinsku rezistenciju (poboljšava iskorištavanje sopstvenog insulina), smanjuje apetit i resorpciju hranjivih materija, i na taj način dovodi do smanjena telesne težine. Uz to, sniženjem nivoa insulina, metformin ima veoma povoljne efekte u lečenju steriliteta kod žena sa sindromom policističnih jajnika.
Što se tiče nalaza u laboratoriji, ne sumnjam da je u pitanju "laboratitis" (laboratorijska greška), ja bih na tvom mestu ponovio analize...
Korisnikov avatar
White Mouse
Novi član
Novi član

Post od White Mouse »

Dr iz Jevremove gde sam bila na pregledu zbog steriliteta je savetovala da uradim secer pod opterecenjem jer sam imala 88kg. Jedostavno sam joj izgledala kao neko ko bi mogao imati taj problem. To je bio njen predlog, sugestija... Poslusala sam je i kasnije otisla kod endokrinologa - dijebetologa.
Mene samo buni to skaknje na 8,8 jer ja nikada nisam imala toliki secer...
Razumem ljude na insulinu da je njima ovakav rezultat ok, ali ja do juce sam ga imala u granicama normale - od kad sam na terapiji dobijam ovakav rezultat.
Ponovicu analize posle kontrole, ne mogu pre jer sutra mi je zakazano.
Hvala vam od sveg srca!
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Vidim da su svi ovde prešli preko jedne po meni jako važne činjenice, a to je da ti je ustanovljen poremećaj rada štitaste žlezde. Ona takođe može da utiče na nivo šećera u krvi. Sačekajmo da se to sve malo stabilizuje sa novom terapijom.
Za sve ostalo se slažem sa svim ranijim komentarima. Javi kako si prošla na kontroli.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
White Mouse
Novi član
Novi član

posle kontrole

Post od White Mouse »

Na kontroli za secer dr je rekla da je visina secera do 10 ok . Dala mi je malo jace lekove da bi se smanjilo variranje... i to je to. Naglasila je da svekih nedelju dana radim samokontrolu pre i 2 sata posle dorucka.
Stitna se jos nije smirila, ali je tsh znatno bolji....
Bas sam i rekla dr da nije ok sa njene strane sto mi je rekla da ce se secer vratiti u normalu pa dam panicila za vrednosti koje su ok za moju dijagnozu.
Bilo bi nestvarno kada bi dr uvek bili korektni i konkretni...
Hvala svima na pomoci i izvinjavam se ako sam bila smesna... mada ako sam vas nasmejala to i nije bilo lose :)
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Re: posle kontrole

Post od Zemunac »

White Mouse napisao:Na kontroli za secer dr je rekla da je visina secera do 10 ok . Dala mi je malo jace lekove da bi se smanjilo variranje... i to je to. Naglasila je da svekih nedelju dana radim samokontrolu pre i 2 sata posle dorucka.
Stitna se jos nije smirila, ali je tsh znatno bolji....
Bas sam i rekla dr da nije ok sa njene strane sto mi je rekla da ce se secer vratiti u normalu pa dam panicila za vrednosti koje su ok za moju dijagnozu.
Bilo bi nestvarno kada bi dr uvek bili korektni i konkretni...
Hvala svima na pomoci i izvinjavam se ako sam bila smesna... mada ako sam vas nasmejala to i nije bilo lose :)
Nema nikakve potrebe da se izvinjavaš jer uopšte nisi bila smešna :) . Pa i da jesi, vrlo važno :D . Doduše malo mi smeta da je visina šećera oko 10 OK bez obzira na dijagnozu. Dali ti je radila HbA1c?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

White Mouse napisao:Naglasila je da svekih nedelju dana radim samokontrolu pre i 2 sata posle dorucka.
Samo posle doručka? Sigurno? Jel to neki dr opšte prakse ili (ne daj bože) specijalista?
Korisnikov avatar
White Mouse
Novi član
Novi član

Post od White Mouse »

Da, samo posle dorucka. Nije u pitanju lekar opste prakse, vec endokrinolog - dijabetolog iz NS. Za nju kazu da je jedna od boljih...
Sta mi ti predlazes?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ona ima sve podatke o tebi i verovatno zna zašto hoće samo jutranju glikemiju da prati.
Ja bih jednom nedeljno uradila profil, a to je merenje pre i 2 sata posle svakog obroka, plus pred spavanje. Al' ja nisam lekar :D
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

Diabeta napisao:Ona ima sve podatke o tebi i verovatno zna zašto hoće samo jutranju glikemiju da prati.
Ja bih jednom nedeljno uradila profil, a to je merenje pre i 2 sata posle svakog obroka, plus pred spavanje. Al' ja nisam lekar :D
Nije pekar ko zavrshi kurs ili shkolu za to!Nego ko zna peci hleb :wink: Te je tako i sa nashom Diabetom i njenim zvanjem i ZNANJEM :D Ljub te mila Stela ,ti si nash dotza htela ti to oli ne htela?Zar ne Stela ? :wink: :D !Pozdrav!
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala ti Mikaljice :D Ispade ono - nije kome je namenjeno, nego kome je suđeno, a? :D :D Ljubim i ja tebe :P
Odgovori