Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.
vesela tanja napisao:
E bas me interesuje kako bi Vama bilo da treba da ostavite svoje dete samo u bolnici. I nemojte nikada reci nikada jer bas zbog takvih iskljucivosti se i desavaju ovakve stvari.
A,Vi ste gospodjo zluradi i prosti,pa me i ne cudi sto Vam nisu izasli u susret !
Uz iskrenu zelju za Vase zdravlje i prosperitet pozdrav terapeut.
Ne znam ko je to zlurad ako Vi gospodjo/gospodine nikome necete da izadjete u susret i govorite kako bas niko vise nece ostati sa svojim detetom tamo gde radite. Kako sam ja to losa, ovakva ili onakva, ako Vi nemate nikakvog saosecanja za ljude kojima se takve stvari desavaju. Znaci da biste se naucili kako da sa nekim saosecate morate da se stavite u njegovu poziciju. Nemojte me pogresno shvatiti nikako ne zelim nista lose Vasem detetu, daleko bilo svi bismo mi zeleli da nasa deca nikada ne osete bol, ali malo razumevanja nije na odmet jer se nekom neverovatnom igrom slucaja onima koji imaju najmanje razumevanja ili saosecanja vrate te iste neprijatne situacije za koje su oni bili slepi.
Slažem se, posebno što rečenica tipa-E, baš me interesuje kako bi Vama bilo da treba da ostavite svoje dete samo u bolnici-ma iz kog ugla posmatrana ne deluje kao dobronameran komentar.
Uostalom, u većini bolnica postoji mogućnost da se iz direktorijuma dobije dozvola, odnosno omogući ustupak roditeljima u vezi sa bilo kojim tekućim problemom.
Za sve koje interesuje ovo je mail koji sam dobila od direktorke Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje gospodje Svetlane Vukajlovic:
Zakon o zdravstvenom osiguranju kod definisanja prava na pratioca deteta ne definise pol pratioca te s toga je ovakva "politika kuce" ne dopustiva. Provericu o cemu se radi. Hvala Vam na informaciji
vesela tanja napisao:Za sve koje interesuje ovo je mail koji sam dobila od direktorke Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje gospodje Svetlane Vukajlovic:
Zakon o zdravstvenom osiguranju kod definisanja prava na pratioca deteta ne definise pol pratioca te s toga je ovakva "politika kuce" ne dopustiva. Provericu o cemu se radi. Hvala Vam na informaciji
Svetlana
Politika kuce nije u nadleznosti g-dje Vukajlovic.Politiku kuce diktiraju uslovi koje ta kuca ima ili nema da bi prihvatila pratioca drugog pola,a uslove ne moze da diktira niko do zaposleni u zdr.ustanovi.I hvala bogu da je tako.Pozdd
Drzavna institucija ne moze imati politiku kuce, kada se budu privatizovali neka onda donose Statute firme dotada se vode iskljucivo Zakonom o zdravstvenoj zastiti i u nadleznosti su Ministarstva zdravlja i Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje. To znaci da mi nikakvu politiku kuce ne moze sprovoditi medicinska sestra na prijemnom odeljenju dok god to ne bude tako pisalo u zakonu.
molim Vas nam kazete sta kaze zakon o prijemu zdrave osobe kao pratioca bolesnika... kada, tj u kojim situacijama je drzavna ustanova obavezna da primi patioca bolesnika?
to ste nam ostali duzni...
ako Vi niste u mogusnosti, sigurno mozete konultovati nekog ko ce Vam sa sigurnoscu dati pravi odgovor.
Mislim da zenu napadate bez razloga.I ne mislim da je zlurada ako kaze vec to sto je rekla, da sad ja ne ponavljam, ja bar to nisam tako shvatila.I pre nego sto nekog napadnete stvarno nije lose da se stavite u njen/njegov polozaj. Tako se najbolje shvati o cemu se u stvari radi. Niko ovde nije toliko zlurad...to su budalastine.Ali i napad je najbolja odbrana...
Niko ne ocekuje da bolesno dete lezi samo u bolnici bez roditelja. I to nije ni normalno da se o dovodi u pitanje. Opet, pitanje je zasto ocevima to neko ne dozvoljava?
kaca 33 napisao:Mislim da zenu napadate bez razloga.I ne mislim da je zlurada ako kaze vec to sto je rekla, da sad ja ne ponavljam, ja bar to nisam tako shvatila.I pre nego sto nekog napadnete stvarno nije lose da se stavite u njen/njegov polozaj. Tako se najbolje shvati o cemu se u stvari radi. Niko ovde nije toliko zlurad...to su budalastine.Ali i napad je najbolja odbrana...
Niko ne ocekuje da bolesno dete lezi samo u bolnici bez roditelja. I to nije ni normalno da se o dovodi u pitanje. Opet, pitanje je zasto ocevima to neko ne dozvoljava?
Zenu niko ne napada,ne znam kako ste uspeli da steknete takav utisak!?
Ako se potrudite da procitate prethodne postove videcete da smo vrlo kulturno i sa mnogo obzira pokusali da joj objasnimo situaciju u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.
To sto je ona histericna,nevaspitana i nekomunikativna nije problem zdravstva Srbije nego administratora ovog foruma koji to dozvoljava.
A,da je prosta i zlurada ,jeste!Sve recenice tipa kako bi vama bilo da vase dete........su zlurade i jadne,ali kulturni nivo pacijenata je prica za sebe.
Mislim da je nastavak price na ovu temu potpuno besmislen,jer samo daje kredibilitet nekome ko to zaista ne zasluzuje!!!!!
Pa sad o kulturnom nivou pacijenata: nazalost ne mozemo da ih biramo kao ni lekare kao ni sve koji rade u zdravstvu.Mozda i vi nekome ne odgovarate ali sta cemo sad. Ne znam zbog cega ali odakle vama uopste pravo da osudjujete nekog ili da pricate o njegovom kulturnom nivou? Sta to znaci i ko moze da pravi razliku ako vec radi saljudima i duznost mu je da leci bez razlike?Kome se ne svidja neka ide privatno pa neka leci ljude po svom ukusu.I meni se na porodjaju zalomila idiotkinja doktorka ali sta cu.
I kada kazete ....mi smo vrlo kulturno i sa mnogo obzira pokusali da joj objasnimo situaciju u zdravstvenim ustanovama...[/i]na koga to mi mislite? Ispade kao da su svi pisali jedno a nije bas tako. Ako mislite da je nastavak price na ovu temu besmislen nemojte vise da ucestvujete u njoj.Ima sigurno ljudi koje ova tema interesuje i koji bi zeleli da se nastavi.A to sto ste vi sve okrenuli na svadju i prepucavanje i sto dozivljavate kao uvredu nesto sto je receno to je vas problem.Ne mozete vi da zatvarate temu zato sto imate problem da sa nekim razmenjujete misljenja.
u mojoj bolnici je dozvoljeno da tate budu sa dijecom.ako nekoj od mama to smeta tati se da soba u kojoj ce on biti sa svojim djetetom,mislim da je sve to stvar bolnice da li ce dozvoliti ocevima da budu sa djecom ili ne.
"U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti''
Ja sam iz provincije i imala sam slican problem. Devojcica od 3 godine je imala strasan proliv, povracanje visoku temperaturu i ostavili su nas u bolnicu. Medjutim ja sam kuci imala bebu od 5 meseci koju sam dojila. kad sam dosla u situaciju da moram da idem da dojim bebu pitala sam da li moze suprug da me zameni na pola sata samo dok odem do kuce i nadojim je. Naravno bili su protiv i odgovor je bio da otac ne moze da bude sa detetom nego mora da dodje baba. To je kod mene izazvalo bes i odmah sam pitala a sta se desava ako dete nema ni majku ni babu nego ga cuva otac, a odgovor je bio pa nista onda mora da ostane samo.
zamislite taj odgovor. da ostane samo. Objasnite malom detetu da mora da bude samo u bolnici. Moj odgovor je bio pa super pitacu vas sta ce te da radite kad dete kojm slucajem u toku noci vidi da mene nema jer sam orisla da nadojim bebu i kad vam digne celu bolnicu na noge a da ne spominjem kakav strah to moze da izazove kod deteta kad ugleda nepoznatu osobu pored sebe. dete je vec bilo pod stresom od tolikog povracanja i proliva da nisam mogla da ustanem da odem ni u Wc a pogotovu da je ostavim samu.
Svadjala sam se i na kraju uspela da isteram svoje. dozvolili su da me muz zameni samo dok nadojim bebu i nazad. Tako da sam ja isla na svakih 3,5 do 4 sata i danju i nocu da dojim.
Komentar je bio kako je on jedini muskarac kome je bilo dozvoljeno da bude na decjem odeljenju.
Mada mi je jedan od doktora reko kako bi mi bilo lakse da mi bebu dovode na odeljenje da je dojim. Moj odgovor je bio da to ne dolazi u obzir jer necu bebu da izlazem svim bolestima koje su prisutne u bolnici.
E to to je jedno iskustvo
Prosto ne mogu da verujem sta citam ovde. I kakve su to majke koje su napale tog oca koji je ostao pored deteta u toj bolnici? Gde je ta majcinska ljubav, da li bi one radije ostavile svoje dete samo ili poslale svog muza da bude uz njega? Pretpostavljam da bolnice, iako nemaju nikakve zakone koje to zabranjuju, se sluze ovime da bi izbegle neprijatnost, sto isto nije fer. Najvise nije fer prema DETETU!
Sva sreca zivim u jednoj zemlji gde nikada niko ne bi morao da postavio ovakvu temu i pitanje. Prosle godine sam puno vremena provela sa svojim detetom u bolnici i nikada niko nije pravio pitanje ko ce od roditelja ostati sa njim.
Sa nama je u jednom trenutku bila cak cela porodica u sobi (majka sa bebom i detetom koje je tu na lecenju i tata koji je uzeo odmor da bi bio sa svojom porodicom). To je bilo mozda pomalo preterano, ali nikome nije smetalo i niko nije nista rekao na to....