Zasto Tate ne mogu da prespavaju sa decom u bolnici????
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jan 20, 2008 7:56 pm
Zasto Tate ne mogu da prespavaju sa decom u bolnici????
Imam dete od 3 i po godine koje treba da operise sva tri krajnika na Institutu za Majku i dete. Otisli smo kod doktora kojeg su nam preporucili i sve se odvijalo kako treba znaci doktor fin i strucan, malo smo duze cekali u redu, ali to je tako. I onda imamo momenat koji se zove Mama (to jest ja) je u osmom mesecu trudnoce i ne moze da ostane i prespava sa detetom u bolnici. Mi kazemo nema problema Tata ce, a na to ce doktor: Znate ne moze musko da boravi sa detetom takva je politika kuce dovedite baku ili tetku.
Kakva bre politika kuce pa oni nisu privatna firma da sami donose svoje zakone i odkad bilo ko moze da zameni roditelje. Oni su drzavna firma i time sto lisavaju decu svojih zakonskih staratelja krse zakon. I da vidim ja taj njihov statut gde pise da smeju Ocevima da zabrane da dodju.
Interesuje me da li neko ima komentar ili iskustva sa ovakvima ponasanjem u medicini posto ova "politika kuce" ne vazi samo za Majku i dete vec i za Tirsovu i Zvezdarsku bolnicu.
Kakva bre politika kuce pa oni nisu privatna firma da sami donose svoje zakone i odkad bilo ko moze da zameni roditelje. Oni su drzavna firma i time sto lisavaju decu svojih zakonskih staratelja krse zakon. I da vidim ja taj njihov statut gde pise da smeju Ocevima da zabrane da dodju.
Interesuje me da li neko ima komentar ili iskustva sa ovakvima ponasanjem u medicini posto ova "politika kuce" ne vazi samo za Majku i dete vec i za Tirsovu i Zvezdarsku bolnicu.
nazalost u pitanju je cisto gradjevinsko/socijalni problem. ko god je bio na institutu zna da izmedju soba ne postoje pravi zidovi nego staklene pregrade tako da se ceo sprat moze videti s jednog kraja na drugi.
potpuno je jasno da je najbolje za dete da roditelj bilo kog pola bude uz njega, ali isto tako morate razumeti da su se desavale strasne situacije izazvane nasim mentalitetom koje su dovele do toga da se preporucuje da u situacijama slicnim vasoj uz dete bude neka bliska zenska osoba.
u slucaju da otac ostane uz dete moze se desiti da deli sobu sa jednom ili vise majki druge dece, i to, verujte mi, zna da dovede do problematicnih situacija iako su tu svi zbog dobrobiti svoje dece. svi smo vrlo progresivni kada se prica o tome, a u realnim situacijama na povrsinu isplivavaju najstrasnije predrasude, nerazumevanja pa i zatucanost ako to smem da kazem.
nadam se da su sva ostala iskustva koja imate sa instituta, i ovaj pokusaj objasnjenja situacije, dovoljni da vam institut ostane u secanju kao ustanova u kojoj je boljitak za decu osnovni cilj.
a kad vec pominjete zakon, moram da vam kazem da je po zakonu obaveza da primite majku bebe mladje od godinu dana, za svu stariju decu je to ipak dobra volja, striktno gledajuci zakon, tako da nije problem osoblja instituta koje izmislja svoja pravila.
lep pozdrav
potpuno je jasno da je najbolje za dete da roditelj bilo kog pola bude uz njega, ali isto tako morate razumeti da su se desavale strasne situacije izazvane nasim mentalitetom koje su dovele do toga da se preporucuje da u situacijama slicnim vasoj uz dete bude neka bliska zenska osoba.
u slucaju da otac ostane uz dete moze se desiti da deli sobu sa jednom ili vise majki druge dece, i to, verujte mi, zna da dovede do problematicnih situacija iako su tu svi zbog dobrobiti svoje dece. svi smo vrlo progresivni kada se prica o tome, a u realnim situacijama na povrsinu isplivavaju najstrasnije predrasude, nerazumevanja pa i zatucanost ako to smem da kazem.
nadam se da su sva ostala iskustva koja imate sa instituta, i ovaj pokusaj objasnjenja situacije, dovoljni da vam institut ostane u secanju kao ustanova u kojoj je boljitak za decu osnovni cilj.
a kad vec pominjete zakon, moram da vam kazem da je po zakonu obaveza da primite majku bebe mladje od godinu dana, za svu stariju decu je to ipak dobra volja, striktno gledajuci zakon, tako da nije problem osoblja instituta koje izmislja svoja pravila.
lep pozdrav
- Gaga79
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja nisam u Srbiji,ali skoro sam lezala u bolnici sa sinom u Njemackoj. Samnom je bila jedna zena u sobi i jedan dan me pita da li bi meni smetalo da njen muz ostane u sobi da ona malo kuci. Pitala je i mog muza
,ma ja kazem ma nema problema. I tako ona i njen muz se smjenjivali tih par dana. Znaci smjenjivali se eto da ona ode se malo naspavati kuci. Bili su vrlo simpaticni i prijatni i niko nije pravio problem. Dogovarali se samnom,pa normalno je da ce naprije biti mama ili tata a ne tetka ili baba. Stvarno glupost ziva. A i moj muz je jednom bio cak u sobi sa turkinjom (malo moderniji) Za njenog muza je bilo ok,a i za doktore. Znaci neko od roditelja. Pa stvarno su idoti i ta nasa glupa pravila.

-
- Novi član
Upravo sam procitala Zakon o zdravstvenoj zastiti i tamo nista ne pise o tome ko treba ili ne treba da ostane sa detetom, ali je zato vrlo precizno regulisano to da nikakva medicinska mera ne moze biti preduzeta nad maloletnim detetom bez pristanka roditelja tj staratelja. Takodje postoji u Zakonu nesto sto se zove Nacelo pravicnosti zdravstvene zastite po kome ne sme biti nikakve diskriminacije ni po polu ni po nacionalnosti ili socijalnom poreklu, veroispovesti itd. pacijenta. To znaci da se diskriminisu ona deca cije majke ne mogu da leze sa njima u bolnici u odnosu na onu cije mogu jer ce ta deca preplakati celu noc i nositi ko zna kakve traume iz vaseg divnog Instituta, pa kako je to bolje u odnosu na te silne "problematicne situacije" koje ti ocevi stvaraju na odeljenju gde se niko nije setio da postavi paravane na tim staklenim zidovima. Ne mozete me ubediti da su stakleni zidovi jedina prepreka da deca imaju miran boravak na Institutu, jer je isto i u Tirsovoj i u Zvezdari, a eto po odgovorima vidite da u Novom Sadu nema "staklenih zidova" koji sprecavaju oceve da budu sa svojom decom.dalton napisao:nazalost u pitanju je cisto gradjevinsko/socijalni problem. ko god je bio na institutu zna da izmedju soba ne postoje pravi zidovi nego staklene pregrade tako da se ceo sprat moze videti s jednog kraja na drugi.
lep pozdrav
da li zaista mislite da je osoblju bolnice bitno ko je pored deteta, i da osoblje bolnice pravi razliku da li je u pitanju mama ili tata? sta vi mislite da je prepreka koja sprecava oceve da budu sa svojom decom?
kao sto je gaga79 rekla, ona se slozila da otac drugog deteta bude u sobi... a da li se svi sloze, i sta bi bilo da se nije slozila?
mozete mi, ili ne morate, verovati na rec... u ovakvim slucajevima problem ne kreira osoblje bolnice, vec, nazalost, pacijenti, tj roditelji dece koja se lece.
kao sto je gaga79 rekla, ona se slozila da otac drugog deteta bude u sobi... a da li se svi sloze, i sta bi bilo da se nije slozila?
mozete mi, ili ne morate, verovati na rec... u ovakvim slucajevima problem ne kreira osoblje bolnice, vec, nazalost, pacijenti, tj roditelji dece koja se lece.
- Gaga79
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ta zena sto je samnom bila ona me je pitala da li imam nesto protiv da njen muz bude tu. Ne znam sta bih bilo da sam rekla da ne moze,da li bi me poslusala. Ali moj muz je isto bio u bolnici i djelio sobu sa zenom i njenom bebom. Pa valjda je normalno da bude mama ili tata,u slucaju da ne moze niko onda moze tetka,baba. Pa valjda je to normalno. Tj. trebalo bi da bude.
-
- Novi član
Mislim da je svima dobro poznato da osoblje bolnice ima poslednju rec u bolnici, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog toga sto ljudi nece da se svadjaju sa nekim od koga im zavisi dobrobit njihovog deteta. Ono sto ja kazem jeste da osoblju ocigledno apsolutno odgovara ovakva situacija jer postoji otpor prema pripadnicima muskog roda u bonicama ne samo u pedijatriji nego i u GAK-u gde se postavljaju razne nebulozne prepreke da bi se ocevima otezalo da se pojave na porodjaju. Ne znam zaista pravi razlog ovakve diskriminacije, ali mislim da ce uskoro morati da se promeni nesto u svesti medicinskih radnika da shvate da ne moze sve kao sto je bilo jer ljudi hoce bolji tretman i manje su spremni da trpe i odcute.dalton napisao:da li zaista mislite da je osoblju bolnice bitno ko je pored deteta, i da osoblje bolnice pravi razliku da li je u pitanju mama ili tata? sta vi mislite da je prepreka koja sprecava oceve da budu sa svojom decom?
Potpuno niste u pravu i molim Vas nemojte se povoditi za predrasudama zbog kojih izmedju ostalog i Vas suprug ne moze ostati sa detetom.
I u mojoj zdr ustanovi postoji decije odeljenje na kojem smo mi izasli u susret tati koji je jedini mogao da ostane uz svoje dete.Dali smo mu zasebnu sobu i bio je stvarno predivan sve dok.....majke ostale dece nisu pocele da se bune zbog toga sto on ima zasebnu sobu,sto kupatilo dele sa muskarcem,sto njegovo dete i on imaju poseban tretman......itd...itd...
Dve zene i kokoska eto ti pijace i tako i bi.Bez obzira na svu njegovu kulturu,odlazak u kupatilo posle svih(i prirodno tusiranje hladnom vodom)besprekornu negu svog deteta i tolerantnost koju skoro nisam videla nisu se smirile dok nisu preko nacelnika,stigle do direktora i socijalnog radnika....itd...itd.
Svaka cast i Vama i Vasem suprugu ali nikad vise nijedan otac nece krociti na nase odeljenje kao pratilac iz prostog razloga sto je nasa sredina suvise primitivna da to prihvati,a ne zato sto mi zdr.radnici to ne damo.Mislite o tome....
A, o Institutu,nemojte pisati takve stvari,to je najkolegijalnija i najbolja grupa kolega na celom svetu-odgovorno tvrdim!!Mada se nikad tamo kao koleginica nisam predstavljala!!!
I u mojoj zdr ustanovi postoji decije odeljenje na kojem smo mi izasli u susret tati koji je jedini mogao da ostane uz svoje dete.Dali smo mu zasebnu sobu i bio je stvarno predivan sve dok.....majke ostale dece nisu pocele da se bune zbog toga sto on ima zasebnu sobu,sto kupatilo dele sa muskarcem,sto njegovo dete i on imaju poseban tretman......itd...itd...
Dve zene i kokoska eto ti pijace i tako i bi.Bez obzira na svu njegovu kulturu,odlazak u kupatilo posle svih(i prirodno tusiranje hladnom vodom)besprekornu negu svog deteta i tolerantnost koju skoro nisam videla nisu se smirile dok nisu preko nacelnika,stigle do direktora i socijalnog radnika....itd...itd.
Svaka cast i Vama i Vasem suprugu ali nikad vise nijedan otac nece krociti na nase odeljenje kao pratilac iz prostog razloga sto je nasa sredina suvise primitivna da to prihvati,a ne zato sto mi zdr.radnici to ne damo.Mislite o tome....
A, o Institutu,nemojte pisati takve stvari,to je najkolegijalnija i najbolja grupa kolega na celom svetu-odgovorno tvrdim!!Mada se nikad tamo kao koleginica nisam predstavljala!!!
Jadan covek
pa ponekad zene stvarno jesu kokoske. I nije mi jasno odakle nekom pravo da se buni oko toga! Ja ne znam zasto nekom to smeta.Pa to bi isto bilo kao kad bi se na ginekologiji bunili sto nas pregledaju i ginekolozi muskarci? Hoces neces nemas kud.
A i oni sve tebe bas gledaju.....
Ali isto mislim da je uprava bolnice kriva zbog toga jer da se oni postave kako treba ne bi te bundzije mogle nista. Treba da neko odluci da bude tako i tako ima da bude pa zalite se kome hocete.A gde bi onda ona sa bolesnim detetom? Morala bi da,sto se kaze, aminuje....Nego to je ono sto se kod nas cesto desava: kada postoji neki problem niko nece da se mesa jer necemo guzvu i to se nas ne tice i svi znaju da nesto nije u redu ali.. I najlakse je reci sredina je primitivna...pa sta to znaci? Treba pustiti da takvi odlucuju? Ne Boga mi bice da je ipak ono ne mesanje u pitanju...

Ali isto mislim da je uprava bolnice kriva zbog toga jer da se oni postave kako treba ne bi te bundzije mogle nista. Treba da neko odluci da bude tako i tako ima da bude pa zalite se kome hocete.A gde bi onda ona sa bolesnim detetom? Morala bi da,sto se kaze, aminuje....Nego to je ono sto se kod nas cesto desava: kada postoji neki problem niko nece da se mesa jer necemo guzvu i to se nas ne tice i svi znaju da nesto nije u redu ali.. I najlakse je reci sredina je primitivna...pa sta to znaci? Treba pustiti da takvi odlucuju? Ne Boga mi bice da je ipak ono ne mesanje u pitanju...
-
- Novi član
E bas me interesuje kako bi Vama bilo da treba da ostavite svoje dete samo u bolnici. I nemojte nikada reci nikada jer bas zbog takvih iskljucivosti se i desavaju ovakve stvari.terapeut napisao:Potpuno niste u pravu i molim Vas nemojte se povoditi za predrasudama zbog kojih izmedju ostalog i Vas suprug ne moze ostati sa detetom.
-
- Novi član
Da,mogli bismo o toj temi polemisati beskonacno dugo,ali ne vidim svrhu toga. Mislim da je korisnije smisliti neki nacin i pomoci da dete ne ostane samo u bolnici. To je jedino vazno.
Vesela Tanja, zelim Vam sve najbolje i javite sta ste uradili, tj da li su Vas pustili da ostanete sa svojim detetom.
Pozdrav.
Vesela Tanja, zelim Vam sve najbolje i javite sta ste uradili, tj da li su Vas pustili da ostanete sa svojim detetom.
Pozdrav.