dali je zaista neophodna histeroktomija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
srdjansr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2005 1:25 pm

dali je zaista neophodna histeroktomija

Post od srdjansr »

imam 34 godina. Pre mesec dana dijagnostikovan mi je miom u fazi radjanja velicine 2,6 cm.Dobila sam 2 skoro ista misljenja lekara da ce biti potrebno (ne jos uvek) uraditi histeroktomiju.Molim vas odgovorite mi da li je to neophodno u mojim godinama, da li postoji neka druga metoda i kakva je prognoza lecenja ove bolesti.Inace imala sam dva porodjaja i jedan abortus,PAPA je radjen u novembru i II je.Citiram nalaz lekara"Uterus blago uvecan u RF adnexa deluje uredno.SMU otvoreno sa formacijom velicine od oko 2 cm u precniku cerv. kanala.Deluje kao miom u fazi radjanja."Nalaz jajnika uredan.
P.S.cula sam za "fibroidnu embolizaciju" sta je to i dali se to kod nas radi.
unapred hvala
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ako je to jedino problem, 'radjajuci miom' velicine 2.6 cm, a ostatak uterusa je u redu odnosno nemate miome u preostalom dijelu...onda je sigurno nepotrebna histerektomija.

Ono sto treba da se uradi kao dijagnosticka i terapijska metoda jeste HISTEROSKOPIJA SA RESEKCIJOM MIOMA...to je metoda koja se radi u dnevnoj bolnici / kod mene / i pacijent ne mora da ostane u bolnici...to Vam je isto kao laparoskopija abdomena, samo sto se gleda unutrasnjost uterusa...i koristi se resektoskop da se odstrani peteljka mioma i da se miom ' porodi '. Time ste vi izlijeceni.
Miomi mogu i da se ponovo stvore, ali ovo sigurno nije indikacija za miom.
U bolnici Narodni front radi jedan izuzetan ginekolog i obstetricar koji se zove Dr. Dusan Stanojevic, u Visegradskoj imate jednog mladog i sposobnog ginekologa koji se zove Dr. Milan Dokic, mozete da in nazovete telefonom i pitate da li oni rade tu intervenciju ali prethodno provjerite da li su Vam svi ostali nalazi uredni.

Isto tako mozda rade i neki ljudi privatno koji imaju histeroskopiju i resektoskop u ambulatni.
Srecno i dobro zdravlje.
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Ako je dijagnoza tj. lokalizacija mioma tačna, nevidim razlog ni za histeroskopiju, a kamoli za histerektomiju.
Rađajući miom, mada neobično mali, možda je u pitanju samo polip!?
Kome li to histerektomija pada na pamet?
Rađajući miom se samo uvrti oko peteljke i odstrani, a njegova baza se izkiretira, rutinska, ambulantna intervencija.
Ukoliko unutar šupljine materice postoji submukozni miom dolazi u obzir transcervikalna resekcija tzv. histeroresektoskopom.
Inače bar prema mom saznanju jedino ordinacija u kojoj radim "Kuća Zdravlja-ProfJovanović" ima histeroresektoskop u Beogradu, ispravite me ako grešim.

Pozdrav i opušteno, problem nije ni veliki ni nerešiv
Histerektomija ni u kojem slučaju!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Jedini nacin da se utvrdi tacna lokalizacija i velicina mioma/polipa osim histeroskopije nije klasicni ultrazvuk koji je ova pacijentinja imala nego SIS / saline infused sonogram ili za laike ultrazvuk uterusa ispunjen normalnom fizioloskim rastvorom koji se u Srbiji ne radi / i histeroskop.
Obicni ultrazvuk zbog sastavljenih zidova matericne supljine NE MOZE da da odgovor na dilemu dijagnosticara da li se radi o polipu ili o miomu !!!

Dakle u ovom slucaju kada se ne zna o cemu se radi a pacijentkinja treba i terapiju / odstranjenje mioma/polipa i pregled matericne supljine sa ciljem da se iskljuci postojanje jos nekog polipa ili mioma, praceno kiretazom / NAJBOLJA metoda jeste histereskopija sa/bez resektoskopijom.

Ovo je moj licni stav i svih 14 ginekologa / univerzitetskih profesora u bolnici u kojoj ja radim i koja odredjuje protokole lijecenja razlicitih ginekoloskih i obstetrickih oboljenja u cijeloj Kanadi based od EBM / evidence based medicine /.

ObGyn
Odgovori