:)
Jako ste fotogenicni

.
Na osnovu ovih slika, mogu onako na prvi momenat da vam kazem da se vide dve stvari kao moguci uzroci krvavljenja pri pranju zuba: naslage na zubima, i porgesna tehnika pranja zuba.
Naslage se vide na donjim prednjim jedinicama, ali to nije predilekciono mesto, obicno se gledaju donji prednji zubi iznutra, i gornje sestice spolja, tu se vidi najbolje.
Na pogresnu tehniku pokazuju lagano upaljene desni iznad gornjih jedinica, i "ostrugana" dvojka gore levo uz same desni (slika 3). Ovo se obicno vidja na mladom i energicnom svetu koji riba zube horizontalnim pokretima, snazno i sa pritiskom ("da bude bolje"

), u jednoj liniji, pri cemu se dogadjaju dve stvari: naslage ne budu odstranjene bas u tom predelu, uz desni (onda naslage daju ovako malu upalu), a pojedini zubi budu jednostavno mehanicki abradirani, pogotovo ako je cvrsca cetkica i sve se obavlja vise puta dnevno. Vidjala sam cak i da ljudi skinu gledj u tom predelu, sa leve strane ako su desnjaci i obrnuto.
Elem, dakle - da vam stomatolog lepo skine naslage sa zuba, i da perete zube "kako kisa pada, i kako trava raste", sto se kaze deci. Uprosceno receno, pokusajte da perete zube kao da navlacite desni na zube, dakle - gornje zube pokretima nanize, a donje pokretima navise, kao da gladite zube od desni ka vrhu zuba, ali ne horizontalno, i ne unazad (ako cetkate zube od ivice ka desnima samo "vracate" naslage pod desni). Sve ovo POLAKO, bez zbrzavanja, i iznutra isto tako, dok ne obidjete svaki zub, najmanje 3 puta dnevno, sa umerenim pritiskom (da osetite pritisak, ali ne da vas boli). Mislim, postoje nizovi drugih ispravnih tehnika za pranje zuba, ali mi je ovo najlakse da vam objasnim ovako online, dok se ne mozemo videti

.
Osim ovoga, ne vidim kakvi su vam bocni zubi, imate li ih? Ovako abradirani prenji zubi cesto ukazuju na to da covek ili nema sve bocne zube, ili da ima neku ortodontsku anomaliju (abradirani ocnjaci, bez vrha, mi lice na trojkom vodjenu okluziju, da vas ne gnjavim sa detaljnim objasnjenjem, kao da se potrosila u pokretima ka bocno). U smislu usporavanja parodontopatije trebalo bi i to da resavate, kao i ono malko dentina (karijes?) sto se providi na donjoj levoj cetvorci.
Ostre ivice zuba treba zagladiti, jer na kristalastim zubima kao sti su vasi , kada se abradiraju i situacija je ovakva gledj pokazuje tendenciju da se vertikalno "cepka", kao kada bi od fosne ka vertikalno otcepili jedan iver, ne umem lepse da objasnim

. To se vidi na vasoj levoj jedinici.
Sto se tice konca, ljudi koji energicno peru zube, najcesce previse energicno koriste i konac - dakle, malo samo pazljivije, eventualno da vam stomatolog odredi curaprox cetkice na mestima za koje konac vise nije, ako ima i takvih.
Osim ovoga, vasi zubi su oni koje mi smatramo izuzetno kvalitetnim, divne boje (A3, otprilike), koji su vise skloni lomu nego karijesu; sa malo paznje, mogli bi sa ovim zubima lako da dodjete do 75-te

, a ko se resi da se uhvati za kljesta, bolje da se triput prekrsti, jos kad malko omatorite

.
Ovo je samo ono malko sto mogu da vam kazem na osnovu slike fronta, jer vi znate da mi volimo da vidimo sve zube, i RTG snimke, i sve zivo

; nadam se da sam od neke koristi, i sve najbolje

.