Osetljive desni - krvarenje (+slika)

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
xorg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:11 pm

Osetljive desni - krvarenje (+slika)

Post od xorg »

Pozdrav,
dakle, kada operem zube cetkicom (medium), pocnu da mi krvare desni malo, na samom prelazu na zub, jedva vidljivo, uglavnom na svim zubima. I to prestaje nakon par minuta. Ako cistim koncem onda je krvarenje i jace... Inace ne krvare sami od sebe, samo kad ih cistim. Sta moze da bude uzrok proproblema ? Pocetak paradentopatije ? Povlacenje desni ? Ili su mi jednostavno osetljive desni ?
A primetio sam da kada bas redovno cistim zube koncem, krvarenje se posle nekoliko dana ne javlja nakon ciscenja. Kao da sam 'ocvrsnuo' desni, tj. smanjio osetljivost...
Koristim i Dental Jet (onu prskalicu sa vodom pod pritiskom) povremeno.
Hvala!

Marko, 31 god.

Slika
Slika
Slika
(Kliknite na slike)

P.S. Jedva sam nagovorio devojku u foto radnji da mi uslika zube za pasos :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

:):)

Jako ste fotogenicni :).

Na osnovu ovih slika, mogu onako na prvi momenat da vam kazem da se vide dve stvari kao moguci uzroci krvavljenja pri pranju zuba: naslage na zubima, i porgesna tehnika pranja zuba.
Naslage se vide na donjim prednjim jedinicama, ali to nije predilekciono mesto, obicno se gledaju donji prednji zubi iznutra, i gornje sestice spolja, tu se vidi najbolje.
Na pogresnu tehniku pokazuju lagano upaljene desni iznad gornjih jedinica, i "ostrugana" dvojka gore levo uz same desni (slika 3). Ovo se obicno vidja na mladom i energicnom svetu koji riba zube horizontalnim pokretima, snazno i sa pritiskom ("da bude bolje" :)), u jednoj liniji, pri cemu se dogadjaju dve stvari: naslage ne budu odstranjene bas u tom predelu, uz desni (onda naslage daju ovako malu upalu), a pojedini zubi budu jednostavno mehanicki abradirani, pogotovo ako je cvrsca cetkica i sve se obavlja vise puta dnevno. Vidjala sam cak i da ljudi skinu gledj u tom predelu, sa leve strane ako su desnjaci i obrnuto.

Elem, dakle - da vam stomatolog lepo skine naslage sa zuba, i da perete zube "kako kisa pada, i kako trava raste", sto se kaze deci. Uprosceno receno, pokusajte da perete zube kao da navlacite desni na zube, dakle - gornje zube pokretima nanize, a donje pokretima navise, kao da gladite zube od desni ka vrhu zuba, ali ne horizontalno, i ne unazad (ako cetkate zube od ivice ka desnima samo "vracate" naslage pod desni). Sve ovo POLAKO, bez zbrzavanja, i iznutra isto tako, dok ne obidjete svaki zub, najmanje 3 puta dnevno, sa umerenim pritiskom (da osetite pritisak, ali ne da vas boli). Mislim, postoje nizovi drugih ispravnih tehnika za pranje zuba, ali mi je ovo najlakse da vam objasnim ovako online, dok se ne mozemo videti :).
Osim ovoga, ne vidim kakvi su vam bocni zubi, imate li ih? Ovako abradirani prenji zubi cesto ukazuju na to da covek ili nema sve bocne zube, ili da ima neku ortodontsku anomaliju (abradirani ocnjaci, bez vrha, mi lice na trojkom vodjenu okluziju, da vas ne gnjavim sa detaljnim objasnjenjem, kao da se potrosila u pokretima ka bocno). U smislu usporavanja parodontopatije trebalo bi i to da resavate, kao i ono malko dentina (karijes?) sto se providi na donjoj levoj cetvorci.
Ostre ivice zuba treba zagladiti, jer na kristalastim zubima kao sti su vasi , kada se abradiraju i situacija je ovakva gledj pokazuje tendenciju da se vertikalno "cepka", kao kada bi od fosne ka vertikalno otcepili jedan iver, ne umem lepse da objasnim :). To se vidi na vasoj levoj jedinici.
Sto se tice konca, ljudi koji energicno peru zube, najcesce previse energicno koriste i konac - dakle, malo samo pazljivije, eventualno da vam stomatolog odredi curaprox cetkice na mestima za koje konac vise nije, ako ima i takvih.

Osim ovoga, vasi zubi su oni koje mi smatramo izuzetno kvalitetnim, divne boje (A3, otprilike), koji su vise skloni lomu nego karijesu; sa malo paznje, mogli bi sa ovim zubima lako da dodjete do 75-te :), a ko se resi da se uhvati za kljesta, bolje da se triput prekrsti, jos kad malko omatorite :).

Ovo je samo ono malko sto mogu da vam kazem na osnovu slike fronta, jer vi znate da mi volimo da vidimo sve zube, i RTG snimke, i sve zivo :); nadam se da sam od neke koristi, i sve najbolje :).
xorg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:11 pm

Post od xorg »

:D :D
Prvo, veoma vam hvala na detaljnom komentaru i vremenu koje ste izdvojili da pogledate slike i analizirate ih. Pravo je osvezenje kada lekar ima vremena i da poprica sa pacijentom pre pregleda. I spostuje ga barem laickim objasnjenjem problema, uzroka i nacina resavanja... Takav pristup lekara, koji osim sto primenjuje steceno znanje, spreman je i da ga podeli sa pacijentom kroz savete i objasnjenja, po meni izdvaja velike strucnjake od ostalih.
Obicno kada udjem u ordinaciju, zubar mi otvori usta, a ja ne stignem ni da kazem da sam dosao samo 'tetki da odnesem lek' - i zub vec izvadjen :o :D:D

Zaista je istina da malo energicnije perem zube (da bude bolje :)), ali sam to vise radio u cilju masaze desni. Sto se tice bocnih zuba - imam ih sve, nisam nikada vadio zub, doduse imam 4-5 plombi...
Abradirani ocnjaci, hm, sad sam primetio. Mozda zbog mog 'podgriza' (kad lepo zagrizem, bocni i zadnji zubi lepo nalegnu a prednji donji legnu ispod gornjih zuba) ? Ne verujem da zvacem 'bocno'.
Hvala jos jednom na detaljnom objasnjenju i savetima. Otklonili ste mi neke sumnje i skrenuli paznju na propuste. Poslusacu vas savet i posetiti stomatologa, proslo je dosta vremena kad sam bio zadnji put :-?
Puno pozdrava !

Marko.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Meni vas zagrizaj deluje kao normalan, prema opisu :). A, kako rekoh, zubi su izuzetni, i ako Bog da seticete se mene za jedno 50 godina :).
Lagani usek uz desni, na gornjoj levoj dvojci, kao i neka moguca slicna ostecenja koja ja ne vidim na fotografiji, mogu postati osetljiva na hadno, tokom vremena - tu je zivac najblizi povrsini zuba. To se resava pastama za smanjenje senzibiliteta zuba (Sensodyne F), ili impregnacijom kod stomatologa, nije karijes i nije nista strasno. Mislim, ne ocekujem, nekako, da cete biti u drugom stanju i/ili dojiti dete :), pa ste izbegli povlacenje desni iz razloga eventualnog hormonskog disbalansa.

Hvala vam na lepim recima; sebe, intimno, smatram srecnim covekom koji voli svoj posao, i kojem je i posle 20-tak godina uvek zanimljivo :), koje i vama od srca zelim :). Salu na stranu, drago mi je da sam od neke koristi, a ako sta zatreba - vicite :).

Prijatno vece.
beba1976
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 07, 2007 10:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od beba1976 »

Ne znam šta misli miminamama,međutim preporučio bih terapiju GENGIGELOM
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Da niste vi slucajno generalni distributer za gingige,voltaren,daktanoll???O cemu vi uopste pricate,da li znate?
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drecun »

:lol:
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
simba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 07, 2008 6:07 pm

Post od simba »

...
Poslednja izmena od simba u Ned Dec 07, 2008 6:19 pm, izmenjeno 2 puta ukupno.
simba
Novi član
Novi član

Post od simba »

ja imam jedno pitanje u vezi sa krvarenjem desni.perem zube nanize i nagore:)dakle kako treba,verovatno ne strucno ali trudim se:)ponekad malo jace pritisnem ali to vise u brzini i ako jace pritisnem malo krvarem desni na nekim mestima,2-3 mesta ali ne istovremenu nego inace samo ta mesta.ponekad cak i ovako na tren prokrvari ali odmah stane i neprimetno je cak ali opet,zasto.nemam pojma kako izgleda kada se desni povlace ili sta vec pa ne znam ni sta da mislim a nesto mi se ne ide kod cika doce:)pre neki mesec me je malo bolelo,pomislih da su se malo upalile desni ali ne znam ni kako to izgleda pa samo nagadjam.takodje mi je "jedan desni" da se tako izrazim cini malo oteko ali se bas i ne primecuje.znam da li zbog osetljivosti,ruku,neke bolesti,..ili sta vec.ako nesto znaci imam 22 god.pa ako imate neku predstavu ovako na slepo sta bi sve moglo da bude bila bih zahvalna.ne
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Dragi Simba,
desni reaguju na sve i svasta, i u smislu lokalnog, i opsteg stanja.
Dakle, dovoljno je da imate malo naslaga na zubima lokalno, vi to ne morate ni videti, pa da desni krvare, da ne nabrajam milione ostalih uzroka (pogresnu tehniku pranja i cetkicu, ortodontske probleme, neodgovarajuce plombe i protetske radove, itd. itd.).
Dakle, ne mogu da vas mnogo ohrabrim, bojim se da cete morati kod cika Zube....:).
simba
Novi član
Novi član

Post od simba »

dobro hvala u svakom slucaju:)a da li biste mogli da kazete dal je moguce za 2-3 godine dobiti nesto,kao sto je jedan clan foruma spomenuo parodontozu ili tako nesto?jer sam tada poslednji put bila kod zubara.hvala
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Parodontoza je prakticno samo jedan od pojavnih oblika parodontopatije kao oboljenja uopste, a bas to sumnjam da imate, previse ste mladi da bi se jasno videlo, osim u bas specificnim slucajevima :).
Salu na stranu, da zanemarimo terminoloske zackoljice, parodontopatiju imate vrlo verovatno, jer je ima 99% zivih ljudi :), ali verovatno jedva primetno, kao sto bi i odgovaralo vasim godinama. Cisto statisticki gledano, ljudi sa odlicnim zubima imaju sklonost ka parodontopatiji, i obrnuto, znaci - to prakticno mozete shvatiti da (u nasem podneblju) ljudi gube zube ili zbog karijesa, ili zbog parodontopatije (vrlo ugrubo receno). Nije sasvim jasno zasto je to tako, da vas ne smaram sa detaljima.
U vasim godinama, daleko je veca sansa da se za 2-3 godine "izlegne" neki novi karijes, nego da imate neku pomena vrednu parodontopatiju, znate. Ovako na nevidjeno, bila bih spremna da "kovertiram" da je kod vas u pitanju "zbrzavanje" pranja zuba, jer je tvrdjom cetkicom itekako moguce povrediti desni, i najzdravije, pogotovo pogresnom tehnikom - da mi ne zamerite, to je za mlad svet tipicno, i ja to mnogo vidjam: deca obicno peru zube tako da PRITISNU, pa sve to ENERGICNO - da se "bolje opere", jel'da :), a time em ne operu zube solidno, em se oderu desni :). Vidjam ponekad i prave ubode od cetkice, tako da ni vi ne bi bili izuzetak :).
Draga Simba, zao mi je sto vam nisam od neke pomoci, i oprostite ako sam vam se negde obratila u muskom rodu, mislila sam da ste momak :).
Puno srece sa zubarima :).

EDIT: P.S. Izvinjavam se sto sam rekla "deca", nehoticno je, imam dete vasih godina :).
Odgovori