da li je moguce?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Tara33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 11:53 pm

da li je moguce?

Post od Tara33 »

Vec sam se javljala povodom hlamidije,za koju sam dobila terapiju.
Medjutim drugi problem se pojavio.
Partner,odlazi da radi bris i negativan.Drugi bris ,opet negativan.
2 razlicite lab.
Ne treba komentarisati da sam se nasla "okrivljena bez krivice".

DA li je moguce da moj nalaz bude pozitivan, a njegov ne(cak 2 puta)?
I naravno, sta ciniti dalje?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:-? Moguće je Tara svi rade brze tzv.skrining testove, dalje ako se ne "zagrebe" štapićem ne dobija se dobar uzorak. Dali su možda rađena At iz krvi ilči ih trebate uraditi!?
Tara33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 11:53 pm

Post od Tara33 »

Ne, ni meni ni njemu.
Znaci opet lab.
Koji je test,bris ili sta ja znam sta vec najpouzdaniji(da ne kazem nepogresiv)?

I da, koliko vremena treba da prodje, od kriticnog odnosa, da bi osoba koja nije imala Hlamidiju,dobila potvrdu da je ima tj da je inficirana?
Dan, dva , pet dana,mesec...?

Hvala unapred
Tara33
maki/maki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 08, 2005 12:20 am

Post od maki/maki »

I meni je ustanovljena hlamidij u malom procentu.Nosila sam samo jednom bris u jednu labaratoriju.Moj decko se nije jos testiro al mi je ginekolog reko da se moze desiti da je on negativan na hlamidiju iako sam ja pozitivna.Da to zavisi od organizma.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Izolacija na kulturi ćelija:
C. trachomatis raste na više ćelijskih kultura (npr. McCoy, HeLa cells) Inkubacija na kulturi traje 40-72 h, zavisno od tipa kulture na kojoj je izvedena.
Intracitoplasmatske inkluzije mogu se detektovati imunofluorescentnim mikroskopom.
Pošto je ovaj test visoko specifičan (100%) i senzitivan, ćelijska kultura je jedini test kojim se može utvrditi prisustvo ili odsustvo infekcije u sudsko-medicinskim slučajevima kao što je silovanje ili seksualno zlostavljanje.

Detekcija gena hlamidija sa DNA amplifikacionim testom:
Polymerase chain reaction (PCR)
Ligase chain reaction (LCR)
Oba testa detektuju hlamidiju u urinu, vaginalnom brisu i brisu grlića.

Serološki test, tj. test vezivanja komplementa je pozitivan ukoliko je titar At veći od 1:16.
50% muškaraca sa uretritisom i 45% žena sa endocervikalnom infekcijom ima titar antitela 1:16 i više.

Mikroimunofluorescentni test je senzitivniji od testa vezivanja komplementa.
Resultat je pozitivan u 99% i više kod žena sa cervicitisom i u 80-90% kod muškaraca sa uretritisom.

Antihlamidijalna antitela IgM retko su prisutna kod odraslih sa hlamidijalnom infekcijom genitalnog trakta.
Prisustvo antihlamidijalnih antitela IgG je visoka kod odraslih seksualno aktivnih osoba, podjednako i kod onih koji nemaju aktivnu infekciju verovatno nakon ranije preležane infekcije.
Statistički je značajno postojanje IgA specifičnih antitela na hlamidiju i postojanje aktivne infekcije.
Senzitivnost, specifičnost i prognostička vrednost nisu visoki da bi serološki testovi bili primenjeni u kliničkom ispitivanju aktivnih infekcija, te se ne preporučuju u svakodnevnom radu za dijagnozu genitalnih infekcija hlamidijom. :roll:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

[quote]Senzitivnost, specifičnost i prognostička vrednost nisu visoki da bi serološki testovi bili primenjeni u kliničkom ispitivanju aktivnih infekcija, te se ne preporučuju u svakodnevnom radu za dijagnozu genitalnih infekcija hlamidijom[/quote]...je l' to sad znaci da ne treba da radimo testove na Hlamidiju ??? Jesi li ti ovo procitao negdje u nekom od zvanicnih udzbenika ili je ovo tvoja licna interpretacija ?

Taman sam se obradovala kada sam vidjela ovaj tvih review testova za Hlamidiju jer je ocigledno da u Srbiji svaka laboratorija koristi razlicite testove, i potrebno je biti suzdrzan kod interpretacije rezultata ali...zasto rece ovu poslednju recenicu ?
U mojoj laboratoriji se radi PCR test i senzitivnost je za cervikalne briseve je 93% a specificnost 99.2 %.
Zar to nije dovoljno da se jedan test koristi kao screening test????

Hocu jos da kazem nasem auditorijumu da je Hlamidijom uzrokovana infekcija relativno rijetka, da se dijagnostikuje kod najvise 100 zena medju 100.000 ! ali da je potrebno da se lijece oba partnera, jer moze da uzrokuje ozbiljne upalne promjene na jajovodima, jajnicima i maloj karlici i dovede do infertiliteta. Kod ponovljenih infekcija potrebno je iskljuciti REINFEKCIJU sa zarazenom osobom, preispitati relaciju sa partnerom i potvrditi da je monogamna.

Lijecenje u jednom slucaju iz moje prakse, koji se desio prije osam godina je uvukao lijecenje 4 pacijenta ( muz je imao ljubavnicu, a ljubavnicin muz je bio izvor infekcije ) i potrajao je 2 godine, jer nismo nikako mogli saznati odakle re-infekcija dolazi.

Puno pozdrava i srece.
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Moje poštovanje ObGyn!
Mislio sam da će iz se iz teksta shvatiti koliko je koji test osetljiv, a koliko šta plaćaju. Čita se i ovde još ponešto sem udžbenika, a postoji i stav na osnovu iskustva. :roll:
Normalno da kod kliničke sumnje treba uraditi pretragu na hlamidije.
Prema mom saznanju u Beogradu se najčešće radi DIF test i PCR (dobri i senzitivni), međutim mnogi rade neke slajd testove sličnog izgleda kao tračice za trudnoću !? :-?
Mislim da bi trebalo da na rezultatu piše kojim je dijagnostičkim testom rađeno!!! :wink:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Normalno da kod kliničke sumnje treba uraditi pretragu na hlamidije.
Nece biti Pedja da ces cekati klinicku sumnju ?!\

Hlamidija test treba da se radi kod svake seksualno aktivne zene u reproduktivnom dobu sa narocitim naglaskom na populaciju tinejdzera, kao screening tool na regularnom godisnjem pregledu zajedno sa papa nalazom, a ako se radi o zenama iz visoko rizicne grupe, onda na svakom pregledu kod ginekologa.

Kao sto rekoh u jednoj od nasih dugih diskusija o ( nevidljivoj ) endometriozi...stav pojedinca na osnovu iskustva ali samo ako je ekspert u toj oblasti se nalazi na najnizoj ljestvici klinickog rada baziranog na statistickim rezultatima i prema tome ne moze da bude prihvacen kao 'standard of care' ili klinicki protokol lijecenja jednog oboljenja.
I dalje pozdravi, i molim te da se ukljucis u diskusiju sa Blonde, jer zena donosi svjeza i ocigledno traumaticna iskustva iz tvoje bolnice, mozda joj mozes dati neki koristan savjet oko success rate pojedinih IVF specijalista u Bgd.
Lijepo se provedi za NG, nadam se da nisi dezurni.
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Prema preporuci WHO indikacije za ispitivanje hlamidijalne infekcije su: samim tim i kod nas.
Hronična inflamatorna bolest genitourinarnog sistema koje ne odgovara na klasičnu terapiju.
upala grlića materice,
Trudnoća,
Reaktivni artritis
Hronični konjuktivitis
Atipična anemia
Groznica nepoznate prirode
Poremećaji menstrucionog ciklusa (meno-, metrorrhagia)
Spontani abortus, prevremeni porođaj
Terapeutska i diagnostičke intrauterine intervencije
Novorođenčad kod čijih je majki pronađena infekcija hlamidijom
Prisustvo seksualno prenosivih bolesti ( STD)
Seksualni kontakt sa hlamidijom inficiranom osobom
Česta promena partnera
Osobe koje imaju profesionalnu obavezu pre zapošljavanja ili redovne sistematske kontrole

Urogenitalna hlamidiasa (UGC) je druga po učestalosti od 8 najčešćih veneričnih bolesti (trichomoniasis, chlamydiasis, genital papillomavirus, gonorrhea, genital herpes, HIV infection, syphilis, meki chancre).
Hlamidija infekcija kod žena često je komplikovana pogoršanjem reproduktivne funkcije. Prema mišljenju stručnjaka 15%-40% žena sa UGC razvija upalu male karlice (pelvic inflammatory disease -PID). Istraživači nalaze hlamidijalnu infekciju kod 50% žena sa problemom steriliteta, dok kod tubarnog steriliteta taj broj raste do 70%-75% (Brunham et al., 1985)Infekciju je moguće detektovati već petog dana kada koncentracija IgM raste u krvi.
Istovremeno prisustvo IgA i IgG u serumu očigledan je dokaz hroničnog karaktera bolesti.
Kod UGC inkubacioni period iznosi 5 do 30 dana, prosečno 21.
Seksualni partner inficirane osobe pozitivan je na hlamidiju u 70% slučajeva. Čovek nema po izlečenju ni prirodni ni stečeni imunitet na hlamidiju pa je moguća ponovna inekcija. IgM antitela detektuju se samo u akutnim slučajevima infekcije, moguće ih je detektovati u krvi 5 dana nakon kontakta sa inficiranom osobom, najveći pik dostiže 10 dana i izčezavaju 2-3 meseca kasnije i bez terapije, i ne nalaze se u slučajevima sa ponovljenom infekcijom.
IgA se pojavljuju 7-14 dana posle infekcije. Posle uspešne terapije njihov nivo u krvi opada u toku 2 nedelje, a po pravilu potpuno nestaju iz krvi za 4 meseca.U slučajevima ponovne infekcije niv IgA ponovo raste. Ukoliko nivo ovih antitela ne opada nakon terapije pretpostavlja se da infekcija i dalje postoji.
IgG se pojavljuju 20 dana nakon infekcije. Nakon terapije njihov nivo ostaje u niskom titru prisutan za više godina. U slučaju nove infekcije njihov nivo u krvi opet raste.
Simultano povećanje nivoa IgA i IgG često se koristi za otkrivanje persistentne infekcije. U slučajevima sveže infekcije hlamidijom nivo IgM i IgA u krvi mogu rasti simultano u toku kraćeg perioda uz potpuno odsustvo IgG antitela.
PROVERA EFIKASNOSTI TERAPIJE
Praćenje izlečenja Hlamidijalne infekcije sa DIF metodom ne bi trebalo sprovoditi ranije od 30 dana nakon završenog treatmana i ne ranije od 45 dana sa PCR testom. Raniji skrining može dovesti do lažno pozitivnog rezultata. Metoda kultivacije na kulturi ćelija mogu se sprovesti dve nedelje po završenoj terapiji. Serološki testovi mogu se sprovesti 3 meseca nakon terapije, a ukoliko je nivo IgG dva puta niži uz istovremeno odsustvo IgA antitela bolest je izlečena.
Utvrđivanje UGC u akutnoj fazi je lakše brisom sa mesta ulaska infekcije iz uretre kod muškarca i kanala grlića materice kod žena, kasnije infekcija napreduje naviše (prostata, testis kod muškarca i materica, jajovodi trbušna duplja kod žena) te se teže otkriva na ulaznim mestima, tada su bolji serološki testovi iz krvi za detekciju.
Ovo bi bio i opširan odgovor zašto je bila blago pozitivna reakcija, dakle rano je urađen test. :wink:
SREĆNA NOVA GODINA I BOŽIĆNI PRAZNICI SVIM POSETIOCIMA SAJTA
Odgovori