HSG i laparaskopija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
marriprug
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:06 pm

HSG i laparaskopija

Post od marriprug »

Da li se nekom desilo da hsg pokaze obostrani hydrosalpinx, a da potom laparaskopija pokaze da su jajovodi prohodni, normalnog izgleda, slobodni, bez priraslica...Znaci sve totalno u redu.
I da li je moguce tolika razlika u nalazima hsg-a i nalazima laparaskopije? Kojoj proceduri se vise veruje?
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

moguce je narocito ako si radila HSG bez anastezije.
procitaj malo po forumu na ovu temu
pozdrav
marriprug
Novi član
Novi član

Post od marriprug »

Radila sam hsg sa lokalnom anestezijom.
Na laparaskopiju sam otisla da bi mi uklonili hydrosalpinxe pre ivf (jer imamo i muski faktor), ili kako je dr rekao ako nisu veliki samo ce zapeckati jajovode.
I mozete misliti moje iznenadjenje kad sam se probudila, a dr mi rekao da je sve u savrsenom redu. Bas sam se iznenadila, naravno pozitivno.
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

To je stvarno divna vest, verujem da si bila presrecna
Sad mozete da pokusate i sa inseminacijom ako to spermogram dopusta.
Zelim ti puno srece i jednu bebu
marriprug
Novi član
Novi član

Post od marriprug »

Hvala puno dr bokice na lepim zeljama.
Ja nekako ne mogu u ovo da verujem. Na hsg-u mi se -jajovod projektuje citavom duzinom, rigidnog izgleda, lako distendirane ampule, kontrast se izliva u trbusnu duplju, delom u ogranicen prostor, moguce manje peritubarne priraslice-. Isto pise i za jedan i za drugi jajovod.
Moj dr je odmah po tome i po snimku rekao da je to obostrani hydrosalpinx.
A izvestaj sa laparaskopije kaze - Oba jajovoda vidljiva celom duzinom, slobodna. Oba jajnika sa vidljivim starim ovulacijama. Ubrizga se kontrast koji bez zadrske prolazi desnu tubu, a kroz levu neznatno sporije-.
Dr koji je radio laparaskopiju kaze sve je ok.
Molim nekog ako je imao slicno iskustvo da se javi.
Unapred hvala.
ependorfica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 23, 2008 11:41 am

Post od ependorfica »

Ja sam dobila uput za HSG u Narodnog Fronta i sad prikuoljam nalaze.. A gde ste vi radili jedno i drugo? Meni se cini da je laparo bolja metoda, posto odjednom mogu da vide i da odstrane nesto, ako ga ima. Zato se mislim da li je moguce da trazim ovu metodu, pre nego HSG? I da li se u frontu radi HSG sa anestezijom, posto su mi rekli da jako boli?
Hala unapred
Odgovori