Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.
Jako bih bila zahvalna ako bi proanalizirali ove rezultate. Situacija mojih hormona 6-ti dan ciklusa je:
FSG: 6.2 (3.8-8.
lutropin: 4.18 9(2-10)
prolaktin:9.3
17b estradiol: 64
progesteron:1.36 (0.31-1.52)
testosteron:0.85 (0.06-0.82)
DHEAS:396 (45-270)
Malo ste podataka dali o sebi, tegobama i razlozima za rađenje ovih testova.
Vaši rezultati bi mogli da ukazuju na PCOS (sindrom policističnih ovarijuma), hirzutizam (pojačana dlakavost), akne ili neregularne menstualne cikluse.
Načini lečenja su različiti u zavisnosti od uzroka, simptoma i razloga zbog kojih se preduzima lečenje. Ako ne planirate trudnoću, a želite regulisati neregularni menstrualni ciklus, smanjiti problem hirzutizma i akni (ako ih imate, nema ih svako) mogu se koristiti kontraceptivi s malom količinom hormona i antiandrogena. Ako želite trudnoću i želite stimulisati ovulaciju, daju se lekovi za stimulisanje ovulacije. Ako je u osnovi problema hiperprolaktiemija (kod vas mislim da to nije slučaj) daju se lekovi koji deluju na hiperprolaktinemiju. Ako je u osnovi insulinska rezistencija daju se lekovi koji deluju na insulinsku rezistenciju.
Pravi savet o lečenju će dati ginekolog na osnovu pregleda, UZ-a, OGTT-a itd.
Draga doktorka,
Hvala vam kao prvo na paznji i probacu da upotpunim moje pitanje.
Sve one analize sam radila jer ja i muz vec 1,5 godinu pokusavamo da napravimo bebu.Meni je 28 godina, imala sam pre 5 godina abortus.Pre 6 meseci smo se izlecili oboje od ureaplazme.
Posto ni posle toga nije doslo do trudnoce nastavili smo ispitivanja...Muzu je konstatovana smanjena pokretljivost spermatozoida(5 plus5 procenata pokretnih od neophodnih 50 posto)i on je vec 2 meseca pod terapijom. Radili su mu i hormonsku analizu i nalaz je bio uredan tako da se terapija zasniva na vitaminima,proxeedu,maci itd.
Medjutim moj hormonski nalaz pokazuje izvesne nepravilnosti.Naime endokrinolog mi je rekao da bi trbala da uzmem hormonsku terapiju da bih zatrudnela (i za to uputio ginekologu )i da treba da nadgledam stitnu zlezdu jer je na granicnim vrednostima>
Ja sam iscitala sve forume i dosla sama do zakljucka da moj nalaz moze da ukazuje na policisticne j. i to napomenula doktorki>Ona je imala moj ultrazvucni nalaz od pre mesec dana i rekla da tamo nije konstatovano nista.
Takodje sto se tice disbalansa hormonskog objasnila ga je kao mozda moj prirodan disbalans jer sam prirodno visoka 1,78 kao i svi u mojoj familiji i da tako i vrhunske sportistkinje mogu da budu prirodno predisponirane viskom muskih hormona.
Inace nemam problema sa aknama,mrsava sam(60kg)-normalna,jako ali izuzetno zenstvena,vretenaste gradje i gojim se zenski na bokovima.
Kosa mi je opadala pre 2 godine-ja sam prevelike duzine ,ali ne vise,imam pokoju dlacicu na bradi vise nego ranije ali sve u svemu ruke i butine uopste ne moram da depiliram.Ona me je vratila kuci i toliko je uverena da je sa mnom sve u redu da je cak mislila da sam trudna jer vec mesec dana pratim bazalnu temperaturu i ona se u drugom delu ciklusa drzala visokom.
Prvog dana mensrtuacije ona naglo pada na negde 36.5 te visine je otprilike do 18 dana ciklusa a onda se podigne na 37 do 37.3 i ostaje takva do sledece menstruacije.Sve u svemu imam utisak da je ona uverena cisto intuitivno u moje zdravlje i preporucila mi je da eventualno uzimam anti bebi 2 3 meseca da bi stimulisala ovulaciju.
Znate,mene taj savet malo buni jer ja sam bila na anti bebi 4 godine i godinu dana sam apstinirala od njih da bih imala zdravu cistu bebu a sada mi je preporuceno da ih opet pijem.Takodje koliko znam anti bebi su bile zastita za PCOS i da li je to moguce da sam ih dobila za vreme cekanja tog ciscenja,lecenja od ureaplasme, cekanja dobrog spermograma itd...
Znate,ja nisam u nekoj panici da necu imati decu, ja sam vec jednom bila trudna znam da cu pre ili kasnije ponovo biti ali bih htela da to budem sto pre i da se oslobodim svih objektivnih faktora koji me koce u tome.Ne bih zelela da zavisim samo od jednog misljenja i zato vas molim za savet,pogotovu jer ovakvi impersonalni saveti vama doktorima daju vise mogucnosti da objektivno sagledate cinjenice .Kada imamo zakazan pregled vi mozda i niste u formi a ovako vi od kuce birate vama najugodniji momenat za odgovor i niste primorani da zurite vec mozete da proanalizirate procitano a i da konsultujete strucnu literaturu.
Takodje vasi odgovori ne pomazu samo meni nego i drugima koji su sada ili ce mozda kasnije doci u slicne probleme i dileme.
Takodje muzevljev spermogram je jako los i mi ne znamo jos uvek je li to posledica ureaplazme ili necega drugoga>Terapija je zastrasujuce skupa i rekli su nam i nesigurna.Mi mo spremni da ne gubimo vreme ako se rezultati ne poprave posle treceg meseca da idemo na metode asistiranog zaceca jer znate da nisam trazila icitala svi ovi nasi obostrani problemii bi mogli da se oduze i razmenjuju u nedogled.Ja bih htela da taj period maksimalno smanjim.
Puno sam vas unapred zahvalna i imam veliko postovanje prema vasem znanju a narocito prema cinjenici da ga nesebicno i besplatno delite sa nama.Duboko verujem da osobe kao vi koje vole svoj poziv na kraju nadju dobra radna mesta jer ovaj svet ipak ide napred a oni koji ga grade su ipak poput vas.
Mislim da vi uopšte ne ispunjavate kriterijume za PCOS. Nemate kliničke manifestacije hiperandrogenizma (pojačana maljavot, akne itd). Niste rekli da vam je PCOS potvrđen UZ pa pretpostavljam da i nije.
Ono što je vrlo važno je da li su vaši ciklusi ovulatorni ili ne.
Prema kolebanju temperature u toku ciklusa rekla bih da vi normalno ovulirate, ali to je vrlo nesigurna metoda i ne treba se nikako samo na nju oslanjati. Ovulacija se može potvrditi laboratorijski-hormonskim analizama (progesteron od 24. dana ciklusa) i UZ-om. Ne znam da li ste ove testove radili, ali bih vam savetovala da pitate vašeg ginekologa da uradite ove testove da biste sigurno znali da li su vaši ciklusi ovulatorni ili ne (jedan anovulatorni ciklus ne znači ništa zato se test nekad ponavlja u 3 ciklusa)
Na ovom forumu odgovara izvanredna doktorka ginekolog iz Kanade i mislim da ne bi bilo loše da ovo pitanje postavite i na podforumu ginekologija i informaciju dobijete iz prve ruke tj. od ginekologa.
Ja sam uradila test progesterona na 24 da ciklusa i rezultat je 7.42(5.16-18.56).Da li to znaci u kombinaciji sa onim prvim rezultatima(u pitanju je isti ciklus)da sam tog meseca imala ovulaciju.
Prijateljica mi je pricala o nekom aparatu koji se zove persona i koji odredjuje momenat ovulacije.Kakvo je vase misljenje o takvim stvarima.Hvala unapred
Izvinjavam se, ako vam je ciklus na 35 dana progesteron je trebalo uraditi od 21 dana, što ste vi i uradili (ne obavezno 21. dana, najbolje 7 dana pre sledeće menstruacije dakle 28.dana). Ako vam je ciklus na 28 dana onda se ovulacija očekuje 14.dana ciklusa, a progesteron je najbolje meriti negde 21-22 dana. Ovo se radi obično tokom 2-3 ciklusa. Vaša vrednost bi mogla da znači da ste imali ovulaciju.
Nisam ginekolog, ali mislim da kod vas ovaj mali hormonski disbalans ne bi trebalo da bude smetnja začeću. Asthenozoospermia vašeg supruga već može da pravi probleme, ali ni to nije nerešiv problem uz dobrog urologa.
Persona (meri LH u urinu) služi kao pomoćno sredstvo u tempiranju vremena kada su najveće šanse za začeće tj. pomoću merenja porasta LH u urinu možete znati kada ćete tačno ovulirati. Ova metoda zajedno sa merenjem telesne temperature (porast nakon ovulacije) može biti korisna u praćenju ovulacije.
Blago povišeni testosteron i DHEAS mogu biti rezultat povišene produkcije od strane nadbubrega ili prosto konstituciono imate malo više muških hormona...
S obzirom da vas je endokrinolog uputio ginekologu sumnjam da je ovo prvo.
To možete da proverite mereći vrednost 17-OH-progesterona, ali da ne bismo mi sad ovde eksperimentisali najbolje da se o ovome posavetujete sa endokrinologom.
Pa ja i jesam na forumu jer sam bila i kod ginekologa i kod endrokinologa i oni su midali oprecne savete . Zato i trzim savet od trece isto kompetentne osobe. Doktori kod kojih sam bila raspolazu sa istim ovim materijalom kao sto je na internetu i endokrinolog nije nista taktilno proveravao znaci sve samo na osnovu labaratorijsih nalaza.
Evo svecano obecavam svim lekarima na ovome forumu:
- da necu na svoju ruku bez pregleda uzivo uzimati neku terapiju
-necu da iskrivljujem njihove savete i preporucujem ih svakome
-hocu samo da uporedim vise strucnih misljenja
-trazim savet ne da bih skidala neurozu vec jer je doslo do kontradiktornih misljenja
-nisam hipohondar i tabletoman
mene je ginekolog posle hormonskih analiza uputio endokrinologu a ovaj je rekao da bi trebala da pijem dopunske hormone. Ginekolog koji je inicijalno to isto mislio, i posle potvrde endokrinologa odustaje...
zdravo dragi doktore imam problem ovulacije i neredovni ciklus imam vec jedno dete koje sam imala bez ikakvih problema za drugoimam problema ovulacije uzimala sam vec tretmane ali nista ne uspeva mozete li dati neko resenje.hvla unapred