Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Jedno pitanje za sve kako vam proracunavaju mesecnu kolicinu insulina pri prepisivanju insulina i da li vasi lekari na poledjini recepta pisu vase doze. Vec duze vreme slusamo price o otvaranju kutija leka i davanju 2 ili tri pena. Koliko znam otvaranje originalnog pakovanja nije po zakonu ali je gdj'a Vukajlovic uputila dopis po kome je to skoro normalno jer to nije opasno . Kada su u pitanju trake za urin tu su ipak odustali od namere da otvaraju i broje a kada su ostale potrebe u pitanju to ne vazi.
Da stvar bude gora i neki lekari pri prepisivanju porosnog materjala ne prepisuju isti broj lanceta i traka pravdajici se da to fond ne odobrava. Posto ide nas dan mozda bi bilo dobro da u goste pozovemo ministra i pokrenemo akciju potpis za postovanje zakona.
Moj sin svakog meseca dobija po jednu celu kutiju insulatarda i actrapida, neotvorenu. Na receptu iz studentske poliklinike piše na poleđini samo "po nalogu endokrinologa" i nema nikakvih jedinica. Za sada niko nije pravio pitanje, a njegova doktorka je rekla da može da dobije onoliko insulina koliko mu treba i da samo kaže.
Što se tiče lanceta njih dobijamo otpakovane ponekad, onako u papirnoj kesici, isto po sistemu "to nije opasno". Kada postavite pitanje zašto ne dobijate originalno pakovanje, sledi čuveni odgovor da su dobili samo velika pakovanja lanceta i da su morali da ih otvore, ali da to nije opasno, kao da lanceti ne može da se skine kapica i da se ponovo vrati. Naravno, onda ide ono čuveno pitanje "Pa zašto bi to neko radio?"
Posto mi imamo pravo na 30 tracica za urin mesecno, onda oni otvaraju originalnu kutiju sa 50 komada i izbroje 30.Da bi to izbegli mi doplatimo jos 20.Napominjem da smo iz Panceva.A neobicno je da dobijamo samo 30 igala za pen iako Zeljko 4 puta dnevno daje insulin.Valjda ce jednog dana poceti lekari i apotekari da se pridrzavaju zakona i pravilnika kojim je odredjeno ko ima pravo i na koliko primeraka svakog sredstva.
Zaboravio sam da kazem u vezi insulina da lekar na receptu napise koliko dete dnevno dobija jedinica insulina i onda u apoteci oni vrse neke matematicke operacije kako ti ne bi slucajno dali vise insulina.
Apotekarka NEMA PRAVO da otvori originalnu kutiju!!! To što se pravdaju Vukajlovićkinim pismom više ne stoji, jer je ta odluka povučena nakon što smo svi podivljali na tu odluku. Čak je reagovala i Agencija za lekove i medicinska sredstva da je protiv zakona da se otvara originalna kutija. Ako baš mora, sa doktorom se nađe kompromis, recimo da se ide jednom u npr. 42 dana po recept za celu kutiju leka, ako nekom tako odgovara.
Uh, dosta mi je više apotekarki koje su veći papa od pape! Ne dajte da vas maltretiraju i odmah tražite pismene potvrde za ono što govore.
Da, još jedna stvar... Na koji način oni fakturišu jednu traku, kad nabavljaju na kutiju? Šta piše na fiskalnom računu? To se već kosi sa finansijskim zakonima i mogu lako biti prijavljeni inspekciji. Kako finansijskoj, tako i zdravstvenoj.
Obavezno se javite udruženju dijabetičara u vašem gradu i zajednički reagujte. Pojedinačno malo možemo da uradimo. Ako nemate udruženje, osnujte ga, pomoći ću.
Insistirajte ili na promeni lekara ili ne znam ni ja više na čemu. Vaše dete ima prepisani broj jedinica insulina ali, isto tako, može da bude gladno jer je više trčalo napolju i onda mora da uzme dodatnu užinu a to podrazumeva dodatne jedinice insulina. Prema tome, niko ne može tačno da vam odredi tačan broj jedinica. Šta ako vašem detetu skoči šećer i vi morate da uvedete neku korektivnu dozu?... Jel to znači da onda za sledeći obrok nema insulin koji može da uzme ili će na kraju meseca tri dana ostati bez insulina?!?
Da sam na vašem mestu ja bih išla i do ministarstva jer vaše dete ima pravo na sve ono što dobijaju i naša deca. Tj. 150 tračica mesečno, 150 iglica i 150 lanceta i insulina koliko mu god treba, tj. koliko vi kažete da mu treba, a ne koliko kaže vaša doktorka, jer ona ne zna koliko vaše dete i čega pojede za obrok, i to nije svaki dan isto i ne može da se predvidi u toj meri. Tražite da vam doktorka prepiše više insulina! Objasnite joj situaciju!
Moj sin jednog dana za večeru uzme 4 jedinice, a sutradan 8, zavisi šta jede i koliko je gladan i šta je tog dana radio između ručka i večere, i tako za svaki obrok i iako na izveštaju njegovog endokrinologa piše osnovni broj jedinica po svakom obroku (za koje endokrinolog pita njega i onda to napiše u izveštaju), doktorka u studentskoj poliklinici njega pita koliko mu insulina treba, i to tako što mu uvek prepiše celu kutiju sa po 5 penova i kaže mu da, ako mu bude trebalo više, dođe kad mu zatreba. Pretpostavljam da ne mogu da prepišu više od jedne kutije odjednom. Naravno, nama je i to previše pa ima meseci kada uopšte i ne uzimamo insulin već samo ostali potrošni materijal.
Vi ovaj problem imate još od letos i vidim da ništa niste uspeli da uradite! Možda bi Diabeta mogla da vam pomogne nekim savetom, kome da se obratite.
Sva ova prava vaše dete ima do 26. godine, kako u Beogradu tako i u Pančevu (valjda smo još uvek ista država - ne verujem da je pravilnik za Vojvodinu drugačiji)... iskoristite ih!
Imam neprijatno obavestenje:NovoRapid u flasicama je deficitaran.U Novom Sadu ga nema ni u jednoj apoteci,a dobila sam u istim informaciju da ga do daljnjeg nece ni biti.Preporuka apotekara je da idem kod endokrinologa(kao da je do njih i njihovih izvestaja doci lako)da nam daju izvestaj da trosimo flexpen,pa kod dr opste prakse po nov recept i mozemo dobiti flexpen.Vec sam zakazala u privatnoj ordinaciji pregled kod endokrinologa i doci cemo do insulina ,samo se pitam sta se desava.Da li je to situacija lokalnog karaktera?Da li je u pitanju neka nova farmaceutska kuca koja ce nam doci na trziste?Da li je to ta cuvena usteda na insulinskoj terapiji,pa cemo koristiti duplo skuplju varijantu istog insulina?
Sladjana, i mi smo jako iznenadjeni ovom nestasicom. Sve to je pocelo pre mesec dana, tako da mi nismo uspeli za novembar da uzmemo potreban insulin, sve u nadi da ce u medjuvremenu stici. Na kraju smo ipak od pedijatra trazili da nam prepise FlexPen, sto je ona bez problema uradila, a da nam nije prethodno trazila nalaz endokrinologa.
Razresena dilema!Novorapid u bocicama povucen iz prodaje zbog toga sto se pacijenti sa th spricevima prevode na penove,samo je neko zaboravio da ima pacijenata na isulinskoj pumpi i da oni trose tako pakovan NovoRapid.Ovu informaciju sam dobila od endokrinologa.