Vec sam iznad napiso isto.Naime,nisam vidio da na forumu postoji podforum "dijabetis".
Naime.Imam 38 godina,visine oko 185,tezine oko 120 kg.
Ljetos sam vadio krv,pa mi je izmjeren secer,oko 8,5.Malo sam pripazio na hranu i secer sam oborio na 7.0.Tada sam otisao na odmor i ...znate vec.Zeljan svega,posto zivim "vani".Jagnjetina,rostilj,jela ispod saca,karadjordjeve,somovi i slicno.
Elem!U firmi u kojoj radim imao sam zdravstveni pregled.Tu sam se sokirao bukvalno,kada mi je ljecnica rekla da mi je secer 17,holesterol 8,5,a TCR ili,kako li vec,negdje oko 6.
Dovoljan razlog za paniku.
Sutradan sam otisao svome ljekaru,tada mi je opet izvadjena krv i secer je bio oko 9.
Ovih zadnjih nekoliko dana intezivirao sam treninge i hodanje od 10000 koraka i jednosatno hodanje kroz sumu oko jezera.
Jutros sam mjerio secer i pokazao je 8,5.
Kontrola kod ljekara mi je zakazana za 23.12.
E sad.Oko 14 godina sam radio poslove,koji su bili stresni,nocne smjene,dezurstva, raznorazni tipovi ljudi sa jos raznoraznijim navikama i radnjama,pa zatim rat,tri laksa ranjavanja.Svojevremeno sam se aktivno bavio dzudom.Znalo se popiti sa rajom,posle rata,ponekad zapalit i dzoint.Tada su dosli i kilogrami.Posle su mi na nekim pregledima nasli i kamen u zucnoj kesi,velicine 2,6,koji i danas stoji.
Zadnjih 5 godina zivim vani.Oformio sam porodicu,normalizovao zivot,ali vidim da me sada pomalo sustize sve ono o cemu nisam razmisljao ranije.
E sad!Pored ljekarskog nadzora,imam zelju da sam pokusam da to dovedem,kolko tolko u normalu.Jos necu da prihvatim cinjenicu da sam bolestan od dijabetisa i hocu da pokusam,koliko toliko da izbjegnem ljecenje tabletama,insulinom ili salvom(ni ne znam sta je to).Pretpostavljam da me to ceka,kad tad u buducnosti,ali....za sada hocu da se borim.
Treba mi vasa pomoc.
Kako se hranite,kako sa fizickim aktivnostima,kako uopste da se ponasam prema tome??
Jako sam motiviran i odlucan.Nista mi nece tesko pasti!
Hvala vam unaprjed na pomoci!
Jos samo ovo,ilustracije radi.
Pio sam dnevno litar do litar i po mlijeka,jeo kolace i cokolade,masnu hranu,nikad ili veoma rjetko ribu,ponekad,ali ne tako cesto se i malo vise popilo,jeo sam po pola bjelog hljeba po obroku,naravno kola,McDonaldsi i slicni otrovi su bili cesti na jelovniku.Obilan rucak pa krevet,knjiga ili play station.
Molim vas za savjet
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
Ajde, ja cu da probijem led sa odgovorima!
Dakle, nisi napisao nista vezano za tvoju dijagnozu! Sudeci po ovome sto si napisao lekari su trebali vec da ti ustanove dijabetes tip 2!
Dalje, sto se tice informacija, prosetaj se malo po forumu i po internetu, i naci ces informacije o tom tipu dijabetesa...
Pa se javi kada ti lekari kazu sta i kako, pa ces ovde moci vise da se informises o uspesnom drzanju secera u normali!
ps: meso bilo koje vrste ne sadrzi ugljene hidrate, i moze da se jede u bilo kojim kolicinama a da ne podize secer, ali zato pola hleba odjednom podigne secera na 20 ko od sale bez dodatnog insulina koji je tebi ocigledno potreban...

Dakle, nisi napisao nista vezano za tvoju dijagnozu! Sudeci po ovome sto si napisao lekari su trebali vec da ti ustanove dijabetes tip 2!
Dalje, sto se tice informacija, prosetaj se malo po forumu i po internetu, i naci ces informacije o tom tipu dijabetesa...
Pa se javi kada ti lekari kazu sta i kako, pa ces ovde moci vise da se informises o uspesnom drzanju secera u normali!
ps: meso bilo koje vrste ne sadrzi ugljene hidrate, i moze da se jede u bilo kojim kolicinama a da ne podize secer, ali zato pola hleba odjednom podigne secera na 20 ko od sale bez dodatnog insulina koji je tebi ocigledno potreban...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 6:54 pm
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Zabrinuti sine, ti si slika i prilika, naprosto primer za studente kako neko može da oboli od dijabetesa.
Zadnji ti je vagon zamalo pa otišao i moraš stvarno drastično promeniti sve te životne navike, ako misliš da se ukačiš na voz.
Vidim da si motivisam i to je dobro. I najvažnije. Možeš odložiti pojavu dijabetesa za još neko vreme i sve sada zavisi od tebe.
Na sajtu u mom potpisu imaš dosta korisnih saveta.
Za tebe važi: sve, ali vrlo umereno! Fizička aktivnost na prvom mestu, pa onda ishrana. Skini kilograme i stvari će krenuti nabolje.
Zadnji ti je vagon zamalo pa otišao i moraš stvarno drastično promeniti sve te životne navike, ako misliš da se ukačiš na voz.
Vidim da si motivisam i to je dobro. I najvažnije. Možeš odložiti pojavu dijabetesa za još neko vreme i sve sada zavisi od tebe.
Na sajtu u mom potpisu imaš dosta korisnih saveta.
Za tebe važi: sve, ali vrlo umereno! Fizička aktivnost na prvom mestu, pa onda ishrana. Skini kilograme i stvari će krenuti nabolje.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 2:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
To tvoje stanje moze biti rezultat tvojih prethodnih navika ali isto tako i ne mora. Ja takodje bolujem od dijabetisa i mogu ti reci da sto se prije pomiris s tim i prihvatis to kao novi i zdraviji način zivota biće ti puno lakse.
Relativno si mlad i savjetujem ti da poslusas najprije doktora sto god da ti preporuci a tek nakon toga razmisljaj o dodatnim metodama kontoliranja šećera (raspitaj se na netu ili kod doktora).
Relativno si mlad i savjetujem ti da poslusas najprije doktora sto god da ti preporuci a tek nakon toga razmisljaj o dodatnim metodama kontoliranja šećera (raspitaj se na netu ili kod doktora).
-
- Novi član
Eto,vec par dana bas vodim racuna o ishrani.
Radim od 7. Svi zajedno pijemo kafu (ja sada zeleni caj) u 9.
Obavezne su i dvije kriske hljeba(sada crnog) sa,ko sta voli.Ja recimo sada jedem tunjevinu,pilecu salamu,pastetu(bez secera,holesterola),zatim pauza u 11 i opet naravno dvije kriske hljeba sa zelenim cajem.
Kuci sam oko 15,ako nemam prekovremeno,zatim rucak,kuhana jagnjetina,riba,povrce i zeleni caj.Zatim setnja,vise ne idem liftom,nego pjesice,a zivim na 9-tom.Vecera tri komada,ne znam kako se zove tamo,ali to je nesto,kao keks od zitarica,dobrano potvrd(95% zitarice,5% fiber),uz to ili tunjevina ili namaz od gnjecenog povrca.
Navece ide i malo tegova ili kucne vjezbe.
Za nekih desetak dana sa 9-10 (jutarnje mjerenje) sam skinuo na 8,2.
Skinuo sam i dvije kilice.Motivacija mi ne nedostaje.
Vidjecemo!Pokusacu da odgodim,ako ikako budem mogao za neko vrjeme tablete i inzulinsku pumpu.
Usput.Kolega u firmi,decko mladji od mene oko godinu dana(37) uzima,kao terapiju tablete za secer,pritisak i holesterol.Pricamo na tu temu,bodrimo jedan drugoga.Tesko je prihvatiti,al....sta je tu je.
Kao nov u svemu tome,jos o tome citam,pricam,pitam.Malo sam i uplasen.Ne toliko za zivot,nego kako cu funkcionisati,kako ce to dalje ici,kakva ce biti radna sposobnost,da li se upustiti jos jednom u roditeljstvo?!
Radim od 7. Svi zajedno pijemo kafu (ja sada zeleni caj) u 9.
Obavezne su i dvije kriske hljeba(sada crnog) sa,ko sta voli.Ja recimo sada jedem tunjevinu,pilecu salamu,pastetu(bez secera,holesterola),zatim pauza u 11 i opet naravno dvije kriske hljeba sa zelenim cajem.
Kuci sam oko 15,ako nemam prekovremeno,zatim rucak,kuhana jagnjetina,riba,povrce i zeleni caj.Zatim setnja,vise ne idem liftom,nego pjesice,a zivim na 9-tom.Vecera tri komada,ne znam kako se zove tamo,ali to je nesto,kao keks od zitarica,dobrano potvrd(95% zitarice,5% fiber),uz to ili tunjevina ili namaz od gnjecenog povrca.
Navece ide i malo tegova ili kucne vjezbe.
Za nekih desetak dana sa 9-10 (jutarnje mjerenje) sam skinuo na 8,2.
Skinuo sam i dvije kilice.Motivacija mi ne nedostaje.
Vidjecemo!Pokusacu da odgodim,ako ikako budem mogao za neko vrjeme tablete i inzulinsku pumpu.
Usput.Kolega u firmi,decko mladji od mene oko godinu dana(37) uzima,kao terapiju tablete za secer,pritisak i holesterol.Pricamo na tu temu,bodrimo jedan drugoga.Tesko je prihvatiti,al....sta je tu je.
Kao nov u svemu tome,jos o tome citam,pricam,pitam.Malo sam i uplasen.Ne toliko za zivot,nego kako cu funkcionisati,kako ce to dalje ici,kakva ce biti radna sposobnost,da li se upustiti jos jednom u roditeljstvo?!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Uz duzno postovanje prema kolegama koji Vas lece i prema Vasohj dobroj volji, potpuno je neodgovorno i neprofesionalno leciti Vas samo savetima za higijensko-dijetetski rezim. Vi jednostavno morate i na medikamentozbu terapiju.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
Ne znam,vidjecemo!dr ivica napisao:Uz duzno postovanje prema kolegama koji Vas lece i prema Vasohj dobroj volji, potpuno je neodgovorno i neprofesionalno leciti Vas samo savetima za higijensko-dijetetski rezim. Vi jednostavno morate i na medikamentozbu terapiju.
Jutros sam mjerio opet i bio je 7,5!Za ovo vrjeme sam uspio da skinem oko 4 kg. Probacu da vidim,kako ce da ide.Naravno uz redovne kontrole.