Pooc boli me

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Pooc boli me

Post od pavlov »

Postovani dr opet ja, ali ponovit cu od prije
Iam problema sa zubima, tako da sam skoro sve povadila ostalo mi osam zuba a i oni e zezaju
Gore imam desno zadnja dva i lijevo zadnji jedan oni mi nose gornju protezuSad oj proble je sto su me pocele boljeti ova osmica i sedmica i to bas jako
Odem de on slika kaze zubi ok upalilo mi se meso oko zuba od lose proteze i da proteza ne sjedi dobro da klima i kad jedem vuce zube
One je to nesto malo cistio stavio neku kremu i kuci
Sad mene jos boli zub kad se nagnem malo vise jeste da me boli cijela ta strana glave cak dio nosa kao da me bole zubi koje nemam, sljepocnice ma uzas jedan
Sta da radim doktoru se zurilo rekao u ponedjeljak da dodjem da moramo promjeniti protezu , ali sta do ponedjeljka
Mene ovo bas boli molim vas dr da li stvarno toliko moze da boli meso oko zuba i pogresna proteza i sta da radim do ponedjeljka
Hvala vam puno , bas me boliiiii
pavlov
Aktivan član
Aktivan član

Post od pavlov »

Samo da dodam zub me ne boli ni na vruce hladno, ni kad jedem jedino kad je dr dirao okolo meso osjetila sam bol mene boli kao korjen gore visoko
Hvala jos jednom
pavlov
Aktivan član
Aktivan član

Post od pavlov »

Molila bih miminumamu ako nadje vremena da mi odgovori, hvala vam
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Postovana gospodjo,
izvinjavam se sto nisam videla da vam odgovorim pre :).
Gore tri zuba nosaca, sa tako velikim razmakom izmedju, imaju nekog smisla samo ako su u dovoljno solidnom stanju da se nacine krune sa veznim elementima bilo koje vrste. Prosto receno, naprave se posebno modelovane krune, navlake, na kojima postoji deo koji pasuje u srodan deo na protezi, tako da je prenos pritiska kombinovan. Ovakvi radovi su vrlo precizni, prilicno skupi, da kazem iskreno, ali jako solidni i pouzdani.
Ako su zubi u relativno losem stanju, u tom rasporedu ih je bolje povaditi, jer je lako moguce da ce totalna proteza bolje da se drzi bez njih.
Dakle, imate sledeca resenja:
- da se postojeci zubi lece, saniraju ako je moguce, da se na njima naprave krune i vironit proteza sa veznim elementima;
- da se ta tri zuba izvade, i napravi totalna proteza; u ovoj varijanti, moze da se radi odmah, s tim da je obicno protezu potrebno podlagati posle 2-3 meseca, a moze da se ceka 2-3 meseca da sve lepo zaraste, pa da se onda radi nova totalna proteza, kojom cete se definitivno sluziti. Kompromisna varijanta je da se zubi izvade, da se dodaju, nadograde, u vasoj staroj protezi, pa da tako sa kako-takvim osmehom sacekate definitivno, kostano zarastanje i onda da radite novu totalnu protezu.
- da se saniraju postojeci zubi i desni, pa da se radi nova proteza nalik na ovu koju imate, sa kukicama. Za ovo je potrebno prvo - da ne nosite ovu protezu jedno vreme, da se smire desni i zubi, i ozbiljnije lecenje zuba nego sto ste dosad imali, a ne znam da li je u vasem okruzenju to moguce.
Znate kako, imam utisak da imate neprekidno ovakve ili onakve probleme, sto sve sa jednim ozbiljnim radom ne bi trebalo da se desava, pa mozda da promislite i o tome da predjete kod nekog drugog stomatologa za misljenje, ili eventualno da trazite veci dispanzer ili kliniku.

Molim vas, ako sam sta pogresno razumela, ili iskomplikovala, kazite :), nisam sigurna da sam dobro razumela koji su vam sve problemi.
Svako dobro :).
pavlov
Aktivan član
Aktivan član

Post od pavlov »

HVALA ; HVALA PUUUUUNO
Postovana dr bas sam o toj skupoj protezi i htjela da vam trazim savjet
Dr mi je to predlozio i rekao kao jedino rjesenje posto su mi gore ta 3 zuba zdrava i dobrog korjena da mogu sa tim navlakama da drze tu protezu
E dole mora da izvadi 2 zuba naprijed jer su skoro isplivali kaze da se ne isplati praviti tu protezu jer ce ovi zubi sami izaci za par godina pa moram mjenjati a to je vec previse skupo
Interesantno, zubi dole su naizgled zdravi ali eto sami izlaze
On je meni objasnio da je to najbolja proteza u mom slucaju da je stabilna i da ima garanciju i 15 godina
Sad razlog sto je jos ne pravim je sto bi za bozic trebala dole kuci( Ja sam u Njemackoj)pa nece stici uraditi jer da se zamiri ta rana od vadjenja moram cekati 4 sedmice
Ovdje ce me to kostati najmanje 5000€ ali ako cu biti mirnija isplati se
Moj problem kako izdrzati sa ovo starom protezom do januara
Jer evo muci me vec dugo prvo upala zubnog mesa pa sad sav mi jezik izgrdjen ne mogu ni jesti ni pricati
A kad skinem protezu opet me boli jezik zapinje na osmice pa zulja
Znam da mi ne mozete puno pomoci ali svaki savjet je dobro dosao
Ma mene nesto strah opet sprica vadjenja zuba pa te navlake i uvjek sprice a imam strah od njih
Uh sto me jezik boli ma sav zguljen , sutra ima termin u 11h
PS koliko bi ta proteza kostala u Beogradu
i jel stvarno toliko vrijedi
pavlov
Aktivan član
Aktivan član

Post od pavlov »

Da dodam ova sad proteza ima te kukice koje me smorise da li ih mogu skinuti i nositi 1 mjesec tako dok se ne vratim
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Vidite, vi imate jedan drugi problem, kako ga ja vidim.
Mislim, naravno da možete skinuti kukice ako mislite da ćete moći tako da nosite protezu, ali tu ima nešto drugo.
Nećete zameriti da slobodno kažem, ali mi deluje da imate uobičajen problem pacijenata iz dijaspore - a to je nedostatak vremena, bar kako ja vidim stvari.
Imate problema sa desnima, a nemam utisak da je to neko ozbiljno lečio, čim zubi "iznenada" sami ispadaju, imate nevolja sa zubima, koji mogu biti i za vađenje, i u celoj toj priči mi govorimo o protetskom radu koji ne može da zahteva manje od par nedelja za izradu.
Ne znam da li me razumete: čak i kad bi došli sa kompletno saniranim i pripremljenim zubima i desnima, treba nekoliko dana da se naprave krune, i još možda nedelju dana za vironit protezu, i da malko idete na korekturu/kontrolu, i to je to.
No, ako treba lečiti desni, vaditi ili lečiti zube, pa sve treba da ide brzopotezno, tu nema sreće.
Molim vas da me ne razumete pogrešno, ja shvatam vašu dilemu odlično, niste mi prvi pacijent koji tako razmišlja :), ali najgore od svega što možete sebi učiniti je da dodjete ovde i upadnete u cajtnot.
Naravno, na žalost, da ćete naći ovde doktora da vam uradi sve "na juriš", ali verujte da je to jako loša priča.

Dakle, možda da probate da se preračunate da vaš doktor tamo sve izleči i sanira, pa onda da dođete ovde da radite protetiku, jer ne znam koliko ćete ostati ni koja je situacija, ali - kako rekoh - ako ima ma čega što zahteva lečenje, zarastanje i slično, onda ovde protetiku može Bog da uradi, neće valjati :(.

Što se tiče cena, ne znam šta da vam kažem. Ovo vam je preporučeni cenovnik Komore privatnih stomatologa:

http://www.komdent.com/Cenestusl14.htm

sadašnje cene su niže od toga, ali ne zna se još šta će biti do januara, zbog promene fiskalne politike.
Dakle, trenutno, okvirno možete računati na jedno 75 eur po kruni, ako su frez krune, na oko 150 eur jedan par veznih elemenata, i na oko 345-350 eur za protezu.
Ovo zaista vredi toliko, ali samo ako je sve mirno, jer - kako rekoh - to su zlatarski precizni radovi, i na brzinu ne može :).

Ja vas pozdravljam i žao mi je što ne mogu više da vam pomognem. Znam kako je biti daleko, i znam kako vam je teško da se presaberete, nadam se da ćete uspeti nekako do januara.
Od srca sve najbolje.
I K A
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 8:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od I K A »

Ne znam da li sam upala na pravu temu,ali nijedna ne odgovora mom pitanju.Dakle-gornja 5 mi je izvadjena pre 2 dana.Imala sam granulom.Izvadjen je,ali nije mi nista cisceno niti mi je provereno da li mi je otvoren sinus.Po snimku mnogo mi je bio granulom blizu sinusa.Otkad je izvadjen zub imam blag i tup bol koji je izdrzljiv,ali neprijatan,slican onom kao i kad je zub bio u ustima.Zanima me da li to moze biti bol provociran vadjenjem ili je moguce da je ostala infekcija od granuloma?Ili je nesto drugo u pitanju?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Draga gospodjo,
infekcija na koju sumnjate najcesce ide prilicno dramaticno, znaci - sa otokom, sa groznicom i malo ili malo vise povisenom temperaturom, dakle - sumnjam da je u pitanju rasejanje infekcije od granuloma. Cesto se dogadja (pogotovo kod zuba koji su pretezno jednokoreni, kao petica), da granulom izadje u celini, zajedno sa korenom, te je sasvim moguce da vasi problemi nisu bas od toga.
Problemi sa sinusima se manifestuju osecajem tezine sa te strane, eventualno blagim otokom, osecajem tezine kada se glava nagne napred, sukrvicastim sadrzajem kad se duva nos, glavoboljom i slicno.
Lako je moguce da je kod vas blag bol koji osecate uobicajen problem kod zarastanja vecih kostanih defekata, pogotovo ako je bilo u pitanju duze i grublje vadjenje zuba, a moguce je da je u pitanju tzv. alveolitis sicca.
To je stanje koje karakterise "pogresno" zarastanje rane, dakle - rana se ne ispuni koagulumom i sam proces zarastanja ne ide kako treba, te pacijent i par nedelja ima bol kao da je zub jos uvek tu.
Ova nevolja ima citav niz teorija o mogucem uzroku, javlja se obicno sezonski (sada, recimo), i leci se - ponovnim davanjem anestezije, ciscenjem rane (da se provocira normalno krvavljenje i odstrane necistoce), i ulaganjem nekog od lekova u ranu (mi volimo Alvogyl, mada moze i da se menje strajfna sa dexasonom i jos 1001 varijanta).
Ako bol potraje jos koji dan, ili se pojaca, potrazite vaseg stomatologa, ili jos bolje - oralnog hirurga.

Sve najbolje.
I K A
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 8:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od I K A »

Hvala Vam najlepse na detaljnom odgovoru.Verujem da je od zarastanja,jer sto se tice sinusa nijedan od navedenih mogucih uzroka nemam.Bol polako nestaje tako da verujem da nemam razloga za brigu.Postupicu po vasem savetu ako se nesto promeni.Hvala Vam jos jednom!Veliki pozdrav
Odgovori