novokupljena sociva - refleksija i vidim udvojene ivice

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

novokupljena sociva - refleksija i vidim udvojene ivice

Post od Ejmi »

Sociva nosim nekih 17 godina i ovako nesto mi se nikada nije dogodilo. Narucila sam nova sociva, identicna dioptrija i sve ostalo kao ona koja nosim vec dve godine. Sa novim vidim duple ivice kada gledam dole ili u stranu. Posebno kada je jace svetlo odbljesak mi je i udvaja se slika. Ovo je vrlo neprijatno. Nekako kao kroz kapljice vode da se gleda po ivici. Mislila sam da se ne skuplja neko zamascenje od proizvodnje, ali deproteinizacija nije pomogla. Nije mi jasno kakav sam to maler i u cemu moze da bude stvar. Pokusacu reklamaciju (nema mi racuna :( , a i kako da dokazem nesto ovakvo). Ako neko ima slicno iskustvo ili moze da pretpostavi u cemu su mogli da pogrese u proizvodnji :o ?
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

0. Koja je vrsta sociva, MEka, GP, tvrda, dnevna, mesecna, tromesecna, godisnja?
1. Gde si ih kupila?
2. Proizvodjac, da li je isti kao i onaj prethodni?
3. Koji je?
4. Ako ej isti, da li je ista vlaznost sociva?
5. Rok upotrebe?
6. Da li si pre kupovine obavila pregled?

Rado bih pomogao!
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Hvala hunter.
GP sociva, Okulus prodaje i proizvodi. Potpuno ista kao ranija. Jedna godina rok upotrebe. Imam ih nedelju dana.
Obavila pregled, ali ne kod njih. Dr. u Klinickom Centru mi je preporucila da predjem na uvozna sociva koja su, laicki da objasnim, od lakseg materijala, koji bolje propusta vazduh. Takodje je mislila da mi trebaju broj veca. Ali to nisam uradila, jer sam se bojala da su ta usavrsena suvise mekana i da bi ih slomila, a da bi mi na veca trebalo dodatno navikavanje. Ovu velicinu i vrstu nosim 17 godina! Zato sto je nisam poslusala ne mogu na kontrolu kod nje da pogleda sta nije u redu sa ovim socivima.
Uzela sam ih po receptu koji su mi pre pola godine napisali na Univerzitetskoj poliklinici (dioptrija na oba recepta identicna). To bi trebalo da bude ista diioptrija koju imam vec nekoliko godina, a i ista stociva. No ni oni vise nisu nadlezni za mene :o . Dakle sve bi trebalo da bude identicno kao prosla koja su mi odgovarajuca. Osim sto nije :( .
Ne znam sta je sa vlaznoscu sociva, ni kako se to oznacava.
hunter
Stalni član
Stalni član
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Uhhh, mislim da si napravila ceo splet losih aktivnosti, to se tako ne radi! Opticari, optometristi i naveliko oftalmolozi su jedan cudan soj ljudi, cast izuzecima... Mogao bih romane pisati o njima.

GP sociva si kupila kod Ocukus / Opticusa, a pregled si radila na Klinickom!
Kod kojeg lekara i zasto nisi uzela to sto je on/a (Lj. Kovac, da nije) rekla?
Ah da, mislila si da se mekse lakse lomi! Ne, mekse je elasticnije.
Takodje je mislila da mi trebaju broj veca.
Dioptriju veca, no ti si ipak uzela onu staru dioptriju koju si imala, ako sam dobro razumeo??? GRESKA
Uzela sam ih po receptu koji su mi pre pola godine napisali na Univerzitetskoj poliklinici (dioptrija na oba recepta identicna).
Predpostavljam da si mlada osoba, dioptrija u tim godinama, za pola godine moze da se promeni!

Uhh, da ne tupim vise, voleo bih da ti olaksam, ali tesko. Reklamaciju ti Okulus verovatno nece primiti, jer nisi uzela po receptu njihovog lekara. Oni ce reci, mi smo napravili trazena sociva! Lekar nece primiti odgovornost na sebe jer nisi uzela ono sto ti je on/a rekla. Mislim da su to bacene pare :evil: , ali zbog niza tvojih propusta. Meni se vrzma jedna ideja kako bih ti mogao pomoci ali o tome ne bih javno da se nekome ne zamerim, pa ako zelis, javi se na PM da probamo iskopati neku povoljnu varijantu. Pre svega treba da znam koja si sociva kupila, (DIAmetar, Bases Curves, POWer) i sta ti je lekar savetovao!
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Ovako, nije mi menjana dioptrija, nego je dr u Klinickom bas predlozila drugu, vecu, VELICINU sociva. I to tako sto je pricala lekarima na obuci da mi sociva padaju, a oni su komentarisali da ne padaju :roll: . Tako da nisam imala nameru da menjam velicnu koju nosim od 16. godine do mojih sadasnjih 33. Sigurno da mi oci nisu rasle :roll: . Takodje mi je preporucila tu vrstu koja je laganija za oko (pa i u prodaji su mi rekli da ko nije navikao desi se da ih slomi, i dali su mi da ih pipnem - bila su pipava). I na kraju balade mi napisala dioptriju izjednacenu na oba oka (do tada je na osetno slabijem, koje nikako da mi potpuno udese, bila veca za 0, 25). Ja nisam mogla da pristanem na smanjenu dioptriju, pa sam narucila identicna kao do tada, po receptu koji su mi napisali u Poliklinici. Dakle, nisam mlada osoba kojoj se menja dioptrija, ona je bila identicna kao prethodni period. Uf, ovim sam bas upetljala pricu, jer ovo u sustini i nema veze sa nastalim problemom. Osim sto ostadoh bez mogucnosti da ovo sada prekontrolisem kod doticnih oftamologa, to je cinjenica.
Jeste, bio je sticaj okolnosti - dr se cudno ponasala na pregledu i nisam stekla poverenje u njeno misljenje. Ja sam pod drugim stresovima na temu zdravlja, i cesto ne mogu da donesem prave odluke kada mi ne ide glatko sa resavanjem. Neverovatno, pa ni ovako trivijalna stvar kao sto je kupovina novih sociva, po pregledu, sa receptom, ne bude mi kako treba!
Ponovo sam stavila moja stara sociva sa isteklim rokom, koja bi trebalo da su identicna sa novim, da uporedim osecaj. Potpuno druga prica! Ali nije problem u dioptriji, nego u tom dupliranju slike i odsjaju. Mislim da su mi napravili manja sociva, kada vidim udvojeno ivice predmeta. Naravno, mogu samo da nagadjam. Na oko ne mogu da vidim bitnu razliku u velicini, kao da su nova nekako sfericnija, deluju da su malo dublja. E sad, da li je greska proizvodjaca, ili je dr sa Univerzitetske poliklinike napravila gresku na receptu, to ne znam. Ne mogu da verujem kakav sam maler.
Da pohvalim poslovnost u Okulusu. Primili su sociva ( i nisu ni pitali za racun) da ih u fabrici uporede sa receptom, ako to dovede do nekog razjasnjenja.
Inace, jednom sam dobila ogrebana sociva, pa su ih za reklamaciju samo doradili. Ali ovako nesto mi se nikada, u dugom socivaskom stazu nije dogodilo.
Cula sam(od jednog oftamologa, koja se ne bavi socivima) za coveka kome je bio napisan pogresan recept -10 umesto -9 dioptrija. I narucivao je i nosio - 10 godinama, dok nije izgubio papir sa dioptrijom. Trazio je da mu samo prepisu dioptriju, jer je zadovoljan i ne treba mu kontrola. Kada je dobio sociva po ovom receptu (prvobitnih - 9) nije nista video na njih. Naleteo je na dobru doktorku koju nije mrzelo da uporedi njegova stara i nova sociva i razjasni ovu zabunu. Jezim se koliko je ovo ispala pipava problematika, a greske su naravno moguce, sa svake strane.
Hanter, hvala! Sacekacu da vidim da li ce se nesto resiti reklamacijom. Ako ne bude reseno, obraticu ti se da vidim kog oftamologa ili dobavljaca mi preporucujes!
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

Pazi, moguce je da je oculus napravio gresku u proizvodnji, ali ako nije vidicemo da odradis pregled i kupis sociva kod zemunskog proizvodjaca optix (italijanska tehnologija i sirovine). Na kraju, zbog cega moraju GP sociva, zasto se ne baziras na mekim, koja su felksibilnija i komotnija za nosenje, poput njihovog leda soft?
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Resena misterija.
Samo mogu da kazem - dobro otvorite oci kada narucujete sociva i dva put proverite sta su vam napisali na receptu!! Cuvajte stare recepte i uvek uporedite!!
Sociva su brzo vratili sa verifikacije (hvala im) i potvrdili da odgovaraju specifikaciji.
Uspela sam da pronadjem recept iz 2005. I na njemu je velicina sociva za 0,2 veca nego na novom receptu iz Studentske poliklinike. Dakle, doktorka je pogresno prepisala : (.
Dodatna konfuzija mi je nastala jer je dr iz KC imala nameru da mi prepise jos veca sociva od ovih starih (i po meni odgovarajucih). Pa je u toj nameri dodala 0,2 na taj pogresni prepis, misleci da on odgovara socivima koje koja su na meni (ta stara koja su mi ok). I tako zapravo stigla do istih sociva koja sam vec nosila, a ne vecih kako je nameravala! Ja nisam htela da rizikujem sa vecim socivima, pa nisam postupila po njenom receptu (zapravo istim kao tacan stari), nego po prethodnom, pogresno prepisanom. Tako sam narucila sociva koja su mi u svakom slucaju manja za 0,2, a ako je po dr iz KC, manja su mi za 0,4!
To se u praksi ispoljava kao refleksija i dupliranje ivica. O stresu dok se nije razresilo sta je u pitanju, da i ne govorim!
Odgovori