EKG: tumačenje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
MayBee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 2:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

EKG: tumačenje

Post od MayBee »

Da li neko može da mi protumači šta znači ovakav EKG:
sinusni ritam , u fr oko 80/min, diskretne promene, ST inferolateralno, nespecifične.

EKG je urađen mojoj mami, koja od juna ima ustanovljen dijabetes tipa 2 (koji uz kontrolu ishrane i jednu tabletu Gluformina drži u potpunosti pod kontrolom). Ima povišeni holesterol (holesterol 7.3, HDL 1.07, LDL 5.37, TG 1.9) Ima i genetske predispozicije za nastanak srčanih oboljenja.

Doktor joj je prepisao Hollesta tablete, i zakazao UZ srca i test opterećenja.

S obzirom da ima dijabetes, da li je možda za nju bolje da pije neki atorvastatin (a ne simvastatin)?

Znam da su ove informacije nepotpune, ali sam ja zabrinuta i ne mogu da čekam, a da mi baš ništa nije jasno (lekar je prokomentarisao da se čudi što mama do sad nije koristila neke lekove za srce, a kako je moja baka umrla od infarkta, baš sam se zabrinula; naravno, posle pregleda će on uspostaviti dijagnozu, ali ja ne mogu da čekam.)

Unapred hvala!
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Zaboravih da napomenem da je mama pre 11 godina imala ginekološku operaciju (odstranjeni su joj materica i jedan jajnik), a pre 4 godine operaciju žuči (klasičnu).

U očekivanju odgovora,
pozdrav!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

secerna bolest je nakon deset godina trajanja ekvivalent infarkta miokarda.
morate sacekati test opterecenja da se vidi koliko su promene u keg-u znacajne!
neophodnu kardiolosku terapiju bi trebalo da cine statin, ali i ACE-inhibitor (zbog sprecavanja fibroziranja miokarda), i beta-blokator.
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Rezultati ultrazvuka srca su sledeći:

LP 3,1 cm. MV fibrozno izmenjena, kuspisi se dobro kreću, nema MR. Leva komora uredne veličine, 4,5/2,9 cm, IVS i ZZLK oko 10 mm, EF provenjena na 65%. Bez segmentnih ispada u kontraktilnosti LK. Relaksacija LK usporena. Aorta u korenu 3,2 cm, uredne širine u vidljivom delu torakalne aorte, valvula trolisna, kispisi fibrozno izmenjeni, dobre separacije, uredne brzine protoka. Desno srce b.o. Nema izliva u perikardu.

Zaklj.: MVP chr. arterosc. sa očuvanom EF. Dijastolna disfunkcija LK.

Mene interesuje u opštim crtama šta ovakav nalaz pokazuje (posebno to što je provenjenost EF 65%), i šta znače ove skraćenice, kako bih mogla i sama da se informišem (IVS, EF, MVP.... Komentar lekara je bio da je takav nalaz i očekivao, ali ništa konkretnije nije rekao. Sad još čekamo ergometriju, ali do tad bih bila zahvalna na bar nekakvom tumačenju.

Koja je razlika između simvastatina i atorvastatina?

Srdačan pozdrav.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

nalaz je takav kakav moze biti kod dijabeticara, i moze se reci da dobar.
kao sto sam u prethodnoj poruci napisao, a fibroza zida potvrdjuje - mora se uvesti ACE-inhibitor! bez obzira sto nema hiperteziju!
skracenice oznacavaju srcane strukture, i to za vas nije od znacaja.
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Danas je mami urađena ergometrija, i rezultati su sledeći:

vreme....opterećenje.....tenzija.......puls.....EKG.....promene
3 min.......25W..............120/80.......90
3 min........50W.............130/80...... 101
3 min........75W...............140/80...... 114
3 min........100W.............160/80.......129................zamor

Posle 3 min. odmora, tenzija je 120/80, puls 85

Zaklj.: EKG pre testa: sinusni ritam fr oko 80/min. bez značajnijih ST-T promena. EKG posle testa i odmora: kao pre testa.

Test je negativan na ishemiju.

Klinička dijagnoza: Stenokardia in obostrano, hipertensio arter. , Diabetes mellitus

TA:120/80
Fr: 81/min.
SMF: 150/min.

Lekar nije prepisao nikakve lekove za srce, terapija je i dalje Holesta 10 mg i Gluformin, i to oba uveče.

Nisam paranoična, ali me interesuje i drugo mišljenje, pošto je lekar koji je prvi radio mami EKG rekao da je isti užasan, i da sigurno ima ozbiljno oboljenje (iako je taj EKG rađen kad je bila jako bolesna, i to prvi put od kad joj je ustanovljen dijabetes).

A pošto ovde ima dosta onih koji su voljni da svoje znanje nesebično podele sa laicima, nadam se odgovoru.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

nalaz je dobar.
MORA ACE-INHIBITOR! posto nema hipertenziju, onda u najmanjoj dozi.
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Hvala na brzom odgovoru.
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Koji biste ACE inhibitor vi preporučili, i u kojoj dozi? Pošto je kontrolni pregled preporučen tek za 3-4 meseca (internista je u mom rodnom gradu alarmantno malo, na svaki pregled se čeka nedeljama i mesecima).

Da ne govorim o tome kako se ovakav način informisanja pacijenata od strane većine lekara tumači kao sumnja u njihovu stručnost, ili ''prosipanje pameti mladeži navučene na Internet''.

Pozdrav!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

tritace 5mg - 1/2 ujutru
MayBee
Novi član
Novi član

Post od MayBee »

Hvala, drbg.

A da li je atorvastatin bolji od simvastatina, s obzirom da moja mama ima dijabetes tipa 2? Koliko statini utiču na jetru? I da li grejpfrut utiče na jetru u kombinaciji sa statinima?

Pozdrav!
Odgovori