koliko je stetno da se povec. prepisane kolicine insulina?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 8:36 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
koliko je stetno da se povec. prepisane kolicine insulina?
jel dopustljivo da ja koji sam tip1 diabet. jedem npr.pecenje,prasece,s tim da povecam dozu insulina (apidra ) sa 8 normalnih na 16 jedinica , koji mi uz ovo jelo veoma dobro regulisu nivo sec. u krvi?????? please nek mi neko hitno odgovori
bvd
U sustini ne bi trebao da dupliras dozu. To moze da bude znak da ti je propisana doza premala.
Ali, po mojoj nekoj licnoj teoriji je uvijek bolje povecati dozu nego imati visok secer.
To ne znaci da treba jesti neograniceno i nepravilo i uzimati ogromne kolicine inzulina jer ce ona doci do bespotrebnog debljanja.
Ali, po mojoj nekoj licnoj teoriji je uvijek bolje povecati dozu nego imati visok secer.
To ne znaci da treba jesti neograniceno i nepravilo i uzimati ogromne kolicine inzulina jer ce ona doci do bespotrebnog debljanja.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Ne znam zašto bi povećavao dozu insulina za unošenje veće količine mesa kada tu nema ugljenih hidrata? Odakle ti ta ideja? Ako povećaš količinu hleba koju pojedeš uz to meso ili količinu krompira onda ti treba više jedinica insulina, ali za meso ne...
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Bitno je da odredis dozu insulina hrani koju ces pojesti i to treba da naucis(koliko jedinica insulina ti odrzava glikemiju na normali pri uzimanju odredjenih namirnica).Ne bih se slozio da pecenje zato sto je meso ne povecava glikemiju-kad se pece prase,uzmite hleb pa umocite u mocu ispod praseta pa cete videti koliko ode secer gore od samo dva natopljena parceta,hehe.Bez sale-dupliranje doze moze biti stetno u smislu sto moze izazvati hipo ako se ne pojede hrana koja bi bila u korelaciji sa primljenim insulinom ali ako je to odgovarajuca doza,onda je ok.Razlog-pankreas luci onoliko insulina koliko se hrane pojede tj.koliko ta hrana ima secernih jedinica.Za dve kasike pirea i dve kasike meda,treba dati razlicite doze insulina,zar ne?