Imam 37 godina, dijagnostikovan mi je PCOS, a moj suprug je operisao varicocelu. Pokusavamo da dobijemo bebu vec tri godine, uglavnom folikulometrijom. Predlozeno mi je da uradim HSG, ali sam cula da, sem sto je u nekim slucajevima izuzetno bolan, ne daje toliko pouzdane rezultate kao laparaskopija. Osim toga, na poslednjem brisu utvrdjene su mi granicne vrednosti klamidije, pa se, iako sam pod terapijom, bojim da ce neke celije klamidije HSG "poterati" ka jajnicima.
Molim vas za savet, jer mi je, s obzirom na godine, vreme dragoceno.
Lparaskopija ili HSG?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
hsg - laparoskopija
Suprug i ja takodje pokusavamo da dobijemo bebu vec vise od godinu dana i savetovano mi je da uradim HSG ( posto je sve ostalo- hormoni,spermogram,spermokultura,folikulometrija - bilo u redu). HSG sam radila u N. Frontu,u opstoj anesteziji tako da uopste nije bolno a odmah nakon par sati te pustaju kuci i nemas nikakvih bolova osim mozda krvarenja i nekog tupog osecaja u stomaku,kao kad dobijes menstruaciju!
Posto nalaz HSG nije bio "dobar",savetovana mi je laparoskopija,koja je takodje radjena u Frontu!. Radi se takodje u totalnoj anesteziji,boli nakon operacije ali je oporavak veoma brz,posle par dana skoro kao da nista nije bilo!
Dakle,koliko su meni rekli, uvek se prvo radi HSG pa ako je potrebno laparoskopija a da li je potrebno ili ne,reci ce ti doktor!!!
Posto nalaz HSG nije bio "dobar",savetovana mi je laparoskopija,koja je takodje radjena u Frontu!. Radi se takodje u totalnoj anesteziji,boli nakon operacije ali je oporavak veoma brz,posle par dana skoro kao da nista nije bilo!
Dakle,koliko su meni rekli, uvek se prvo radi HSG pa ako je potrebno laparoskopija a da li je potrebno ili ne,reci ce ti doktor!!!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
hsg-laparoskopija
Zaboravila sam da ti kazem da ukoliko treba da radis HSG ili laparoskopiju,svi nalazi moraju da budu sterilni ( cervikalni i vaginalni bris,urinokultura), traze i spermogram i spermokulturu,krvna slika mora takodje da bude dobra....