Estetika

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Maca6
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 20, 2006 5:06 pm

Estetika

Post od Maca6 »

Pitanje je vrlo jednostavno..
Koliko je pametno staviti krunicu iz estetskog razloga ako je samo jedan zub (konkretno gornja dvojka) u polozaju koji remeti zubni niz. Dakle, da li zdrav zub moze da se zameni krunicom iz estetskih razloga?
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Naravno da moze. Sada ce stomatolozi reci da ne treba dirati zdrav zub, ali ako ti on kao takav smeta, menjaj ga. :)
cika zuba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 24, 2008 10:39 am

Post od cika zuba »

Pokusaj prvo da ga ispravis ortodontski....
dekiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:37 pm

Post od dekiz »

Zdrav zub moze da se zameni krunicom uvek.Pitanje je samo koliko je to opravdano i koliko bi bili zadovoljni postignutim.Ako je gornja dvojka van zubnog niza obicno postoji razlog za to a u vecini slucajeva je to teskoba ili neki drugi ortodontski problem.Dakle,prvo kod ortodonta po misljenje i savet.Jednom kad se udje u protetiku to je za ceo zivot.
Korisnikov avatar
Vanja_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 5:22 pm

Zubna estetika ( za zubotehnicare )

Post od Vanja_ »

Imam pitanje za zubotehnicare:

jako mi se svidja oblik mojih prirodnih ( gornjih ) zuba, ali njihov kvalitet je katastrofa. Skoro svi su popravljani, neki i po vise puta, iz jednog mi je izvadjen zivac, a jos jedan cu morati da izvadim ...

Situacija je takva da planiram nadogradnju svih gornjih zuba ( keramicke krunice ).

E, sad ... posto mi je estetika veoma bitna, volela bih da mi nadogradjeni zubi budu istog ( ili bar slicnog ) oblika i velicine, kakvi su moji prirodni zubi.

Zanima me postoji li mogucnost da unapred izaberem kako ce mi zubi izgledati?

Da li bi zubotehnicar mogao da uzme „otisak” mojih prirodnih zuba, pre nego sto ih izvadim, da bi po uzoru na njega mogao da napravi bas takve zube, kakvi su moji prirodni? Da li se to uopste negde radi?

Ovo pitam zato sto sam kod mnogih ljudi vidjala raznorazna „rugla” ... stomatoloski savrseno ispravno uradjene nadogradnje, ali sta to vredi kad je ruzno.
Prosto, ne bih volela da i ja imam takve zube ... Unapred zahvalna ...
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Re: Zubna estetika ( za zubotehnicare )

Post od miminamama »

Vanja_ napisao:Imam pitanje za zubotehnicare:

jako mi se svidja oblik mojih prirodnih ( gornjih ) zuba, ali njihov kvalitet je katastrofa. Skoro svi su popravljani, neki i po vise puta, iz jednog mi je izvadjen zivac, a jos jedan cu morati da izvadim ...

Situacija je takva da planiram nadogradnju svih gornjih zuba ( keramicke krunice ).

E, sad ... posto mi je estetika veoma bitna, volela bih da mi nadogradjeni zubi budu istog ( ili bar slicnog ) oblika i velicine, kakvi su moji prirodni zubi.

Zanima me postoji li mogucnost da unapred izaberem kako ce mi zubi izgledati?

Da li bi zubotehnicar mogao da uzme „otisak” mojih prirodnih zuba, pre nego sto ih izvadim, da bi po uzoru na njega mogao da napravi bas takve zube, kakvi su moji prirodni? Da li se to uopste negde radi?

Ovo pitam zato sto sam kod mnogih ljudi vidjala raznorazna „rugla” ... stomatoloski savrseno ispravno uradjene nadogradnje, ali sta to vredi kad je ruzno.
Prosto, ne bih volela da i ja imam takve zube ... Unapred zahvalna ...
Draga Vanja,
to nije pitanje za zubnog tehnicara, nego sa stomatologa, jer samo i jedino on moze da utice na celu pricu.
Prvo, stomatolog uzima otisak zuba pre brusenja, i to nije nimalo..."egzotican" postupak :), dakle, ne trazite nista posebno ni ekscentricno, i tehnicar moze da napravi tacno takve, ako vi to zelite.
Osim ovoga, ako je politika kuce takva, i ako stomatolog ima takav stav (kao ja, recimo), nijedan fiksni protetski rad se ne cementira dok pacijent ne kaze da je zadovoljan. A samo stomatolog moze da bude sef parade, bez uvrede kolegama.

Dakle, gotov most se samo stavi na brusene zube, pacijent se pogleda u ogledalu, tehnicar sedi tu, i ako ma sta treba koriguje se za najvise 24 sata.
Isto tako, uobicajena je praksa da se trazi tzv. neglazirani most, koji moze bez problema da se doteruje i na licu mesta.
Kojekakve katastrofe koje ste vidjali, zavise u podjednakoj meri od stomatologa koliko i od tehnicara - "trbusasti", "krompirasti" zubi, "tarabe"i slicni, zavise mnogo od brusenja ili otisaka, recimo, da vas ne smaram sa ostalim detaljima. Zubni tehnicar je kolega koji radi onako kako ja kazem, napisem u radnom nalogu, ili necemo saradjivati uopste.
Ruzni zubi NISU stomatoloski korektno napravljeni, jer nije ispostovan gornji postupak, da se ne razumemo pogresno.

Nadam se da sam vam od neke koristi, i da nisam iskomplikovala :). Ako sta jos treba, samo kazite.

Srdacan pozdrav.
Korisnikov avatar
TE@
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 11:31 pm
Kontakt:

Re: Estetika

Post od TE@ »

Maca6 napisao:Pitanje je vrlo jednostavno..
Koliko je pametno staviti krunicu iz estetskog razloga ako je samo jedan zub (konkretno gornja dvojka) u polozaju koji remeti zubni niz. Dakle, da li zdrav zub moze da se zameni krunicom iz estetskih razloga?
@Maca6
Ja recimo ni u ludilu ne bi dirao zdrav zub ako to nije apsolutno neophono.
Ukoliko je u pitanju samo dvojka. Postoje razni nacini korekcije u zavisnosti koliko je zub van niza.
Za kozmeticko pomeranje bih ti preporucio Inman aparat koji cesto radimo za slucajeve kad pacijenti imanju dilemu kao ti.
Ukoliko tvoj zubic nije zestoko van niza ovakve slucajeve moji zubari resavaju i folijama za korekciju. Pitaj svog zubara za takozvani SET-UP.
Ukoliko tvoj zubar nije upucen pitaj drugog.
Folije su providne i udobne i tanke, manje od milimetar. Za brzu varijanu postoje i korekcione folije koje su podlozene silikonom.
Pogledaj ovu temu za vise informacija
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=24255
Korisnikov avatar
Vanja_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 5:22 pm

Re: Zubna estetika ( za zubotehnicare )

Post od Vanja_ »

miminamama napisao:Prvo, stomatolog uzima otisak zuba pre brusenja, i to nije nimalo..."egzotican" postupak :), dakle, ne trazite nista posebno ni ekscentricno, i tehnicar moze da napravi tacno takve, ako vi to zelite.
Draga mimina mamo :)

Prvo zelim da ti se zahvalim na savetu, jer ove informacije mi mnogo znace.

Zanima me jos:

Koji materijal se koristi za uzimanje otiska zuba? Konkretno, da li je to gips, ili ... ?

Postoji li neki strucan naziv za tu proceduru uzimanja otiska zuba?

... ovo pitam, da bih tacno znala da objasnim stomatologu sta hocu, da mi nebi rekao: "ma nema potrebe za tim, udaces se i takva ..." :o :o :o :oops: :lol: !!!

hahah, verovali ili ne ovo mi se vec jednom desilo ...
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Draga Vanja,
postoji 1001 materijal za uzimanje otisaka kod fiksnih radova, to su po strukturi pretezno polietri ili silikonski materijali razlicite gustine (viskoznosti). Ja radim sa pacijentima negde od recimo 1983., nikad u zivotu nisam uzimala otisak gipsom, ni kao pripravnik na selu, ne znam odakle vam uopste ta ideja :), to je odavno napušteno.
Obicno se u nasoj zemlji radi tzv. dvofazni korekturni otisak (govorim o otisku brusenih zuba), mada ima i mnogo varijeteta, zavisi od materijala koji se koristi. Za otisak suprotne vilice (antagonisti, "kontra") obicno se koriste alginati razlicitih proizvodjaca, boja, ukusa....kao i gornji materijali.
Bez uvrede, ako VI treba da objasnjavate stomatologu cime i kako da uzima otiske, onda bolje nadjite pravog doktora, a ne šlosera, lol. Mislim, nema potrebe da ulazite u takve stvari da bi njemu/njoj objasnili, on to mora da zna napamet i to se uči negde na drugoj godini, ako se dobro sećam (otisni materijali, načini uzimanja otisaka i indikacije).
Ako, pak, vas lično zanima, mogu vam kasnije naći par linkova da malko jasnije vidite o čemu je reč, mada ima zaista jako mnogo varijeteta i proizvođača.
Šta god da vas zanima, pitajte slobodno stomatologa koji će da radi, jer MORA da priča, ako neće ili ne ume, tražite drugog, sa kojim ćete imati bolju komunikaciju....

Svako dobro :).
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Re: Estetika

Post od miminamama »

TE@ napisao:
@Maca6
Ja recimo ni u ludilu ne bi dirao zdrav zub ako to nije apsolutno neophono.
Ukoliko je u pitanju samo dvojka. Postoje razni nacini korekcije u zavisnosti koliko je zub van niza.
Za kozmeticko pomeranje bih ti preporucio Inman aparat koji cesto radimo za slucajeve kad pacijenti imanju dilemu kao ti.
Ukoliko tvoj zubic nije zestoko van niza ovakve slucajeve moji zubari resavaju i folijama za korekciju. Pitaj svog zubara za takozvani SET-UP.
Ukoliko tvoj zubar nije upucen pitaj drugog.
Folije su providne i udobne i tanke, manje od milimetar. Za brzu varijanu postoje i korekcione folije koje su podlozene silikonom.
Pogledaj ovu temu za vise informacija
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=24255
Apsolutno.
Jedno od osnovnih pravila u stomatologiji je da se ortodontski problemi resavaju - ortodontski. Kao specijalista stomatoloske protetike, svaki dan vidjam pacijente na kojima su cak i prilicno veliki orto problemi resavani protetski, tu nema sreće, pogotovo dugoročno gledano, jer inklinacija zuba ostaje bazično ista, a opterećenje je i dalje pogrešno, da ne gnjavim dalje, i kako kolega lepo reče - ako je ikako moguće - gledajte da nađete ortodonta koji može sve da "poređa" DALEKO uspešnije, lepše i dugoročnije kvalitetno nego protetičar.

Pozdrav, kolega :).
Odgovori