Za Obgyn i Pedju, sta uraditi?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
balkanika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 06, 2004 2:00 am

Za Obgyn i Pedju, sta uraditi?

Post od balkanika »

Bila sam na kontrolnom pregledu zbog skidanja promene omcicom i sada je sve uredu stim sto jos uvek nije sve zaraslo, ono sto je mene zbunilo je to sto doktor rekao da kondilome koje imam ne treba dirati jer se organizam sam treba izboriti sa HPV-om, sto je predpostavljam uredu ali da li ce se kondilomi povuci ili ih ipak treba skinuti?
Da napomenem da mi je papa bio IIIa (pre skidanja promene) a da je hp nalaz: Chervicits chr.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:( Zar vam nije istovremeno urađena i frakcionirana kiretaža, tj. posebno kiretiranje kanala grlića materice, a posebno njene šupljine?
Ako nije, trebalo je.
Što se tiče kondiloma, ako su vegetantne forme tj. bradavičaste, treba ih ukloniti.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:-? Dali mi se učinilo, ili ste vi balkanika na jednom drugom sajtu moderator!? :wink: :-?
balkanika
Aktivan član
Aktivan član

Post od balkanika »

Sto se tice moderatora sigurno se ucinilo ili jos neko koristi takav nik. a sto se kondiloma tice niko mi nije spomenuo kakve su forme tako da i to ne znam samo su mi na prvo pregledu rekli da ih nema mnogo i da se trebaju leciti da se ne rasire.
Kanal grlica je kiretiran ali je verovatno ostao mali deo koji je dok. pokazao jer se jedino taj deo nije obojio u jod.
Koga treba poslusati s obzirom da su u pitanju dve razlicite klinike.
balkanika
Aktivan član
Aktivan član

Post od balkanika »

Zaboravih da dodam da su kondilomi u prvoj trecini vag.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:o Ako su kondilomi egzofitični tj. u obliku bradavičastih većih ili manjih izraštaja, pogotovu ako nastavljaju sa rastom i umnožavanjem, treba ih odstraniti sa elektrokauterom, radiotalasima ili laserom.
Podofilin i podofilotoksin ne upotrebljavaju se za tretman sluzokože.
To što se deo grlića ne boji jodom neznači da postoje kondilomi, mlad epitel i cilindrični epitel iako normalni nalaz ne boje se Šilerovim (J) rastvorom.
balkanika
Aktivan član
Aktivan član

Post od balkanika »

Kondilomi i jesu nalik bradavicama, a sot se tice tog ostatka sam dok. potvrdio da je taj deo ostao zapravo on ga je i pokazao (videokolposkopija). U svakom slucaju hvala, bar znam na cemu da insistiram, da li mozda hpv moze da izazove upalu grilica?
balkanika
Aktivan član
Aktivan član

Post od balkanika »

Zaboravih da dodam da na jedno mestu postoji "grozd" kondiloma, kako mi je dok. rekao, nisam bas najsigurnija da su je ovde videli zasto su ostali kodilomi zasebni a nekoliko sjedinjeni?
Odgovori