bol u vilicnoj kosti

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
braca ks
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 2:51 pm

bol u vilicnoj kosti

Post od braca ks »

Da li mi neko moze pomoci u vezi sa bolom u gornjoj vilicnoj kosti,koji su se javili nakon vadjenja zuba. Bolovi su se javili odmah nakon vadjenja zuba i traju sedam meseci i javljaju se u vidu povremenih napada na svakih 10-ak minuta, Uradjeno je snimanje vilicne kosti,a nalazi su uredni. Sta je razlog tome? Sta koristiti od lekova za sanaciju bola?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Nadam se da je neko vec iskljucio neke druge stomatoloske uzroke: susedne zube, kostane infekcije, slicno, jer ja imam na umu nesto drugo:

Da li je iko pokusao da ustanovi da li je u pitanju neuralgicni bol?

Ako je bol iznenadan, ostar, goreci ili slican, ponavlja se u naletima, shock-like (videla sam i pacijente koji padaju od bola), nije iskljuceno da je u pitanju neuralgia n. trigemini, tj. ogranka (V2) ako je gornja vilica u pitanju.

Neuralgija cesto ima nepoznat uzrok (idiopatska), ali cesto se moze naci i (stomatoloski, neuroloski, farmakoloski itd.) uzrok: vadjenje zuba i druge hirurske intervencije, neiznikli zubi, procesi u kosti i jos 1001 stvar.
Ima vise oblika neuralgije n. trigemini, tipicna je izuzetno bolna, smatra se najtezim bolovima koji postoje, a kod atipicnih (tip 2) postoji ceo spisak varijeteta.

Neuralgije slabo reaguju na "normalne" lekove protiv bolova; obicno se tretiraju tegretolom ili drugim (ozbiljnim) lekovima, ali tu ima 1001 daljnji problem, da vas ne davim tek sa terapijom...
Neuralgija obicno ima "okidac", triger faktor, i to su pretezno obicne stvari: umivanje hladnom vodom, brijanje, milovanje po licu, tapkanje lica losionom posle brijanja i slicno.
Dopunsko lecenje - ako se pravi uzrok ne nadje - podrazumeva akupunkturu, bioptron lampu, blokade nerva i slicno, velike doze B kompleksa, duga prica takodje.

E, sad....Kuda dalje: obicno ovakvog pacijenta prvo vidi stomatolog, pa nadalje hirurg, dobro bi bilo maksilofacijalni.
On nadalje ukljucuje neurologa, i to je nuzno potrebna stvar, jer neuralgija trigeminusa moze biti izazvana stomatoloskim faktorom, ali moze, na zalost, i daleko ozbiljnijim problemima, i resava se najcesce konzilijarno (ORL, neurolog, maksilofacijalni, eventualno neurohirurg, ponekad klinicki farmakolog).

Molila bih vas da mi napisete malo vise o tome da li pojava bola ima neko pravilo, da li ste prepoznali neki uzrok - pokret, hladno, ma sta slicno, da li bol popusta - na koje lekove i koliko, da li imate neka druga oboljenja, koliko imate sada godina, gde se bol javlja i kuda se siri (ako se siri), koliko traje kad se javi, da li vas jako boli ili ne, da li ste u okolini ili na radnom mestu izlozeni stetnim hemikalijama i kojim, da li ste imali problema sa sinusom, uhom, drugim zubima - ili sada imate, itd. itd. - sve sto vam padne na pamet znacice mi nesto. Normalno je da ne mogu mnogo da vam pomognem online, ali mozda mogu da vam ukazem na pravac.

Svako dobro.
Odgovori