MOJA KONTROLA OD DVA MINUTA U FRONTU!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
lara25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 2:28 pm

MOJA KONTROLA OD DVA MINUTA U FRONTU!

Post od lara25 »

Molim vas da mi neko da odgovor dok cekam vreme da odem kod ginekologa.
Naime, pre dva dana sam uradila hormonski test za koji mi je striktno receno da se odradi 7. dana ciklusa u folikularnoj fazi (sad citam ovde da bi trebalo da se radi 3. dana) i rezultati su sledeci:

FSH 6,19 (3,5-12,5) normalno za folikularnu fazu
LH 9,67 (4,4-21,5)
Prolaktin 497 (40,0-530)
Estradiol 41,5 (25-195)
Testosteron 1,03 (0,06-0,82)
SHBG 59,4 (18-114)
Ansrostendion 3,2 (0,3-3,5)
TSH 3,12 (0,400-4,000)

Da li neko zna da li je ovo u redu?
Inace, imam policisticne jajnike sa gomilom cista, dijagnoza mi je uspostavljena pre par godina, pila sam po preporuci lekara pre par godina diane35 i nista se bitno nije promenilo. Ciklus mi je relativno uredan, s tim sto je dva meseca na 30 dana, a sledeca tri recimo na 25, pa na 31 i td.
Sad cekam da uradim progesteron 21. dana ciklusa, pa da odnesem doktoru i taj rezultat. Juce sam isla sa ovim rezultatima i rekao mi je da mi je testosteron povisen (sto sam i sama procitala) i androstendion, ali da bi bilo dobro da odem kod endokrinologa , jer nije siguran da zna sta bi mogao da mi da da uzimam od lekova (promrmljao je nesto za spiralu mirenu), tj. sasvim mirno je rekao da ne zna sta bi mi predlozio za dalje. Ne znam treba li da pominjem da mi je stojeci u prostoriji ispred ordinacije u kojoj je bilo milion zena pogledao rezultate i da je sve to trajalo dva minuta.
Pritom, tri godine sam u vezi, ne koristim nikakav vid zastite osim prekinutog odnosa (vodimo se time da ako se desi da zatrudnim super, ali ne radimo aktivno na tome). Sad se samo nadam da kad budemo poceli da radimo na bebi, da ce sve biti uredu, tj. da se necu muciti da ostanem u drugom stanju.
Molim sve devojke koje ovo procitaju da mi daju preporuku za nekog ginekologa, jer ja do sada nisam imala ni jedno objasnjenje o tome sta da preduzmem po pitanju cista i sad ovih hormona i u kom pravcu da se dalje ispitujem. Ne brinem ni koliko ce da kosta dobar pregled samo bih volela da znam da li treba da brinem, jer imam 27 godina i hocu da imam porodicu.

Hvala za svaki odgovor

Pozdrav
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Ginekolozi tesko da ce ti pomoci u vezi hormona. Bar po mom iskustvu. Zato uput od opste prakse i kod endokrinologa u Klinicki centar (ne znam koje su druge opcije za endokrinologe). Zakazuje se, naoruzaj se strpljenjem. Nije mi jasno sto ti nude spiralu jer koliko shvatam ti ne zelis kontracepciju, nego naprotiv.
Srecno!
lara25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 2:28 pm

Post od lara25 »

Hvala Ejmi na odgovoru, znam da moram kod endokrinologa samo sam bila malo ogorcena na to sto sam se vratila od doktora bez ijednog saveta. No dobro, u pravu si kad kazes da moram da se naoruzam strpljenjem :)
Pominjao je mirenu u kontekstu neke supstance koju ona ispusta (izvinjavam se ako sam lupila, ali tako sam razumela), ali ne znam kakve veze spirala ima sa hormonima. Za tablete ok, trebalo bi da ih pijem da bi mi umirile disbalans hormona koji ja imam.
Tako da ne znam...., skroz sam sludjena, kao sto rekoh, cekam da uradim i progesteron 21. dana pa da trazim nekog dobrog endokrinologa....

Hvala, veliki pozdrav
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Mirena sadrži u sebi derivat progesterona,koji otpušta u toku pet godina.Ona se stavlja kao kontraceptivno sredstvo.Uglavnom se preporučuje ženama koje su radjale.Prvi put čujem da to neko preporučuje kao terapiju za ciste.
Odgovori