Hrvatska i kako se to radi kod njih

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Hrvatska i kako se to radi kod njih

Post od evelina »

Opet sam "malo" surfovala netom i na tom svom putu prvo pronadjoh
sajt Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

E, tu samo sto se nisam prevrnula kao buba. Pomislih, vidi molim te u Hrvatskoj je narod medicinski obrazovan pa zato njihovi lekari pisu o karcinomima dojke, jajnika, materice...., hormonima, dijagnostici, klasifikaciji karcinoma...... i to na siroko i dugacko na 10, 20 strana.

U svakom slucaju, preporucujem da posetite
www.mef.hr/klinike/gin_onko

Kad se samo setim informacija koje sam procitala na sajtu IORS-a :roll:

Takodje naleteh i na "Za Novi Dan". U pitanju je Udruga oboljelih i lijecenih od malignih bolesti, njihovih obitelji i prijatelja.

Toplo preporucujem da posetite njihov sajt www.zanovidan.hr
Naravno, imaju i svoj forum.

pozz

p.s. moracete da ukucavate adresu pomenutih sajtova jer ja tupson nisam ni pokusala da ih kopiram u svoju poruku

p.s. Naravno, nemam pojma kako sve to funkcionise u stvarnosti u HR, ali sto se tice dostupnih informacija, barem na ovaj nacin, daaaaleeeeko su odmakli od nas.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Upravo sam sada videla - za karcinom mog stadijuma prognoze su '5 - 10% ili i manje' za 'petogodisnju stopu prezivljavanja'.

Sto se mene licno tice - ja sam uspesno pregurala prvu od tih pet godina (Boze, zar ima vec toliko?), a 11 od prve operacije prvog karcinoma, ;)

...pa cemo nekako i ostalih cetiri, cisto da popravimo prosek, :)
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Ama Oldi, gde se bas zalepi za statistiku!? Batali statistiku.

Ali priznaj, bas su se raspisali. Jel mozes zamisliti nase dr-ove kako tako nasiroko objasnjavaju? Ja - ne!
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član

Post od oldtimer »

evelina, draga moja,

Ja sam se navikla na cinjenicu da sve sto doktori kazu primam zdravo za gotovo (tj. bez pitanja & pogovora), a da posle na netu trazim sta to tacno znaci, :)

Inace, danas mi i nije neki dan - ranom zorom sam se isposvadjala u Domu zdravlja (za promenu, :))

Eh, da...sada se tzv. dizanje buke, iliti Ispravljanje Krivih Drina zove - GRADJANSKA INICIJATIVA.

E, resim danas ja da vadim krv (kontrola kod tvoje doktorke u petak), odem u Dom zdravlja, kad tamo - milion penzionera, smrcu, kijaju, kaslju...

Pitam (ljubazno = ponizno) - izvinite, ja sam onkoloski pacijent, mozete li da me prodenete malo brze, da ne cekam mnogo?

-STA TI PADA NA PAMET?!?!?!?
70% su onkoloski pacijenti, kad bih ja svakog pustala preko reda, gde bih stigla??????

Oprostite, kod ginekologa IMAM prednost, u drugom Domu zdravlja (gde mi je lekar opste prakse, prim.aut.) IMAM prednost, na UZ imam prednost, JEDINO ovde moram da cekam satima?

NE MOZE!!!!

........

(sat kasnije, kad je moja knjizica dosla na red)

- Ti nisi upisana u kompjuter da si oslobodjena participacije!!! Kazi svojoj doktorki da te upise!!!

Izvinite, 1. na uputu PISE sifra (tj. da sam oslobodjena participacije), 2. na knjizici PISE isto to, posto ginekologija NEMA racunare, ja zaista ne znam sta pise u vasem kompjuteru.

-Kako ne znas???? Sto ti lekar opste prakse ne upise?????

Pa, lekar opste prakse se nalazi u DRUGOM DOMU ZDRAVLJA! Da skratimo proceduru, platicu participaciju...

- Bez obzira, tvoj lekar MORA da upise u racunar, sigurno si od skoro pod sifrom, zato i ne znas red!!!

.......

Poucena prethodnim raspravama na ovom forumu (ako vam se nesto ne svidja, vi menjajte), krenem da trazim Zastitnika prava pacijenata...ali, cekajte, pa danas je slava, pola Doma zdravlja ne radi!

.......

Jedva cekam ponedeljak, da opletem po GRADJANSKOJ INICIJATIVI...
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Nikad izvini.

Zasto se izvinjavas ljudima koji rade svoj posao a pare primaju od nasih doprinosa.
Ja uvek kazem: hocete li biti ljubazni?!
Nikad ,prvo:izvinite,odmah gaze.Cak i neke dzudze koje su samnom isle u skolu a sad me ne poznaju na salterima.Ne da mi nesto ucine, taman posla :o , to nikad ne bih od njih ni trazila.Ne poznaju me uopste, nikad u zivotu me nisu videle.... Ja kazem: zdravo,predajem knjizicu a ona meni DOBAR DAN.Kad obuce uniformu dobije oreol.A zavrslila srednju skolu, isto kao i ja samo sto je ona medicinski radnik.Pa kad negde kaze:ja sam medicinski radnik a ti misli, da li je primarijus lekar ili med. sestra?!
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član

Post od oldtimer »

:):):):):)

Da ti odam tajnu - lekari UVEK kazu da su lekari - tu nema improvizacije!!

Cim se neko deklarise kao 'zdravstveni radnik', znaci da NIJE lekar, nego medicinska sestra, fizioterapeut, eventualno laborant ili servirka - sve, samo ne doktor!!

O njima je ovde rec - sa doktorima uglavnom umem da izadjem na kraj (i oni sa mnom), gerila 'zdravstvenih radnika' me spotice, :)

Dakle, ono sto planiram da pitam Zastitnika (i.e.zdravstvenog radnika) je sledece - da li onkoloski pacijenti imaju prioritet ili ne.

Ako imaju, zasto se ne postuje?

A ako nemaju, da pokrenemo GRADJANSKU INICIJATIVU pa da dobiju - verujem da bi se naslo dosta zainteresovanih (i medju pacijentima i medju lekarima) koji bi podrzali ovakav predlog.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

He,he, u pravu si Oldimer "zdravstveni radnici".
Podrzavamo te i kad ce taj SLET?!
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Ama sta ste se raspisale!! Ajde, na "Prijatelje". Mi tu upropastavate temu.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član

Post od oldtimer »

OK, izvini - presla sam na Prijatelje (sram ga bilo ko zlo pomisli, :))
Odgovori