postoperativni tok karcinoma debelog creva

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
igorfederer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 11, 2008 7:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

postoperativni tok karcinoma debelog creva

Post od igorfederer »

pozdrav svima.da li neko ima iskustva sa postoperativnim tokom karcinoma debelog creva.u pitanju je moj deda koji ima 75 godina,otklonjeno mu je celo debelo crevo.i sad 6 dan od operacije nikako nemogu da mu prorade creva i sta god da pojede povraca.ovo je mozda sturi opis ali ako je neko imao iskutva molim za bilo kakvu sugestiju,savet.dobije neki lek ali nista.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Igore,

Meni su creva proradila tek tamo neki 10 dan (ako se dobro secam), a ja sam imala histerektomiju. Kako je kad se operisu creva, neznam.
Mislim da je stvar u anesteziji.
Ja nisam smela da uzmem neki klasican laksativ jer mi je bila frka da se napnem (mislila sam da ce mi se rana rasiti :cry: ).
A sta kazu lekari?
Meni je nekako veci problem to njegovo povracanje. Zar bas nista ne jede?
igorfederer
Novi član
Novi član

Post od igorfederer »

pa neku supu pojede malo ali to uglavnom povrati.doktori kazu da povraca jer nema peristaltike.kao malo su pocela da rade doktorica je slusala,ali posle opet povraca.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Da, i meni su se cula creva kako rade. Stomak je poceo da se puni gasovima i - nista!
Ja sam supu dobila 4 ili 5 dan (i to samo u podne). Sutradan sam na jelovniku imala supu i pire (bas mi je taj dan bio rodjendan), tako da dedinih 6 dana i nije toliko mnogo.

Sto mu ne skuvate integralni pirinac?
1 šoljica integralnog + 6 šoljica vode.
Moze da se kuva u expres loncu ili u obicnom (poklopljeno) i to 90 minuta.

Pirinac je nakon toga skroz raskuvan i voda je postala gusta. Poenta je da tu vodu uzima kasiku po kasiku. Moze sve to i da se propasira kroz cediljku tako da se dobija gust krem od integralnog pirinca. Hranjivo je i lako svarljivo.

Pokusajte, moj tata tako jede.

pozz
igorfederer
Novi član
Novi član

Post od igorfederer »

i njemu su se pojavili gasovi.stomak mu je bio tvrd.posto je moja sestra med.sestra ona je stalno s njim kad neradi.a to je bar 3 puta dnevno sat ili sat i po.i sad mi bas javila da je uzeo malo jogurta,ali i on je dobio supu 4 ili 5 dan.a danas je 6.hvala ti mnogo na savetima.
igorfederer
Novi član
Novi član

Post od igorfederer »

mom dedi je 10 dan od operacije.creva mu jos nisu proradila.stogod bi pojeo ili popio povratio bi.mislio sam da je zbog anestezije,ali on je morao ponovo u anesteziju jer mu se rana odsila i crevo virilo napolje.oni su to usili i sad ponovo cekamo.creva nikako da se pokrenu.doktor kaze da jednostavno ne zna sta rade,i da tu nema leka.on dobija kabiven,tu hranu u venu sto ide.jeli neko imao iskustava sa takvim slucajem ili je to stvarno kraj kao sto doktor kaze.ja jos uvek ne gubim nadu ali . . .
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Igore, jel deda kod kuce? Procitah da mu daju Kabiven, pa ako je kod kuce kako ste regulisali primanje?
igorfederer
Novi član
Novi član

Post od igorfederer »

jos je u bolnici.lezi na intanzivnoj nezi.
igorfederer
Novi član
Novi član

Post od igorfederer »

mom dedi je danas 14 dan od operacije i nikako da mu prorade creva.bila su malo pocela i prebacili sa ga sa int.nege na hirurgiju i poceo je da pije jogurt ali juce su mu stavili klistir radi nekog snimanja i sad su izgleda opet stala.i uvek su mu naduvena creva.bila su pocela da se cuju idobili smo nekakvu nadu ali sad vise neznam ni sta da mislim ni cemu da se nadam.jeli mozda neko cuo za ovakav slucaj
igorfederer
Novi član
Novi član

Post od igorfederer »

sad sam bio kod dede i creva su puna gasova i nista neizlazi.a doktor kaze da tu nema pomoci,jel moguce da se ti gasovi nikako nemogu ispustiti,da coveku treba da puknu creva i i kraj
Odgovori