Gangrene

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
tamariska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 11:15 am

Gangrene

Post od tamariska »

Molim nekog strucnog da mi da odgovor na pitanje zasto mi se kao jedini kvarovi na zubima, u poslednjih pet godina javljaju iskljucivo gangrene?

Redovno idem na kontrole, cak sam i promenila zubara, evo u proteklih 3 godine, cetiri zuba su lecena od gangrene, 3 resekcije. Nikad nemam obicne kvarove, karijese, pucanja plombi, nista... samo me uvek odjednom zaboli zub na toplo-hladno, odem kod zubara i moram da vadim zivac, lecim, i na kraju se u najvecem broju slucajeva ipak zavrsi resekcijom - uvek gangrena.

Pitanje je zasto mi se kao jedini kvarovi na zubima javljaju gangrene?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Draga Tamariska,
za preko 20 godina staza nikad nisam videla pacijenta koji odjednom i ni iz cega dodje sa gangrenom :).
Krajnje uprosceno receno, prvo imate dekalcifikacije, pa maaali karijes, pa malko veci, pa dodje do zivca, pa onda imate reakciju na termicke podrazaje, pa posle upalu zivca (pulpitis), pa zivac kasnije polako "odumire" i tek negde na kraju ove price imate gangrenu.
Dakle, govorim o prici koja traje GODINAMA. Drugim recima, kontrole na 2-3 meseca ako ste mladji (do, recimo, 18-20 godina), i jednom na 6 meseci ako ste malko odrasliji, sa ozbiljnim zubarom koji ce da GLEDA, da koristi aproksimalnu sondu, prosvetljavanje, karijes detektore, RTG snimke i slicno, pa - lecenje NA VREME, i nikakvih problema nece biti.
Takodje, gangrene se najcesce, kod ozbiljnog endodonta, vrlo lepo daju izleciti endodontski, tj. konzervativno, nema neke velike potrebe za resekcijom, cak i sa procesima na vrhu zuba.
Da se ne razumemo pogresno, niste vi krivi. Ja sam u zivotu 1001 put videla pacijenta (pogotovo dete) koje roditelji dovedu s tim da je "skolski zubar nasao dva karijesa", a ja nadjem dvanaest. Onda kad krene okapanje oko toga kako hocu da uzmem pare i slicno, onda lepo dam izvestaj, pecat, potpis, pa da ponesu, s tim da onaj drugi lekar da svoj izvestaj, pa da vidimo. Na zalost, niste ni prvi ni poslednji pacijent na kome se previde vrlo ocigledne stvari...
Svako dobro, i ne zamerite na direktnom tekstu, nadam se da sam od neke koristi, ipak....
tamariska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 11:15 am

Post od tamariska »

Miminamama, hvala mnogo na odgovoru!
Kao sto sam i sama posumnjala, dali ste mi razjasnjenje. I za sve te gangrene mogu samo da okrivim lepo mog zubara. Kod njega sam isla svakih 6 meseci na preglede i nista mi nije radio. Onda mogu da okrivim i drugog zubara, veoma poznatog i skupog u Beogradu, koji mi je za 4 meseca promenio 11 plombi (bilo je tu i lecenja i resekcija, i puknutih plombi), a vec 3 meseca posle svih tih lecenja i menjanja - opet 3 gangrene i resekcija. Opet sam promenila zubara koji mi je rekao da ovaj prethodni ocito nije uradio svoj posao kako treba, jer je nemoguce da stavim novu plombu, a nakon 3 meseca gangrena!
A ja sam htela da proverim samo sve to i da mi neko konacno da odgovor odakle sve te gangrene.
Zato, taman posla da vam zamerim, od velike ste koristi.
Jedino sto ne vidim kuda sad da idem kod kog zubara, jer mi se cini da ni cena ne diktira kvalitet. Stvarno vise ne znam jer vise nemam poverenja ni u koga. Vecina zubara nece lepo pregledati zube metodama koje ste vi nabrojali, u stvari, nikad mi niko nije koristio pri pregledu aproksimalnu sondu, karijes detektore i slicno, i ocito im svima ide u prilog da zapuste karijes dok ne dodje do veceg karijesa ili gangrene, jer onda ne naplate samo plombu vec i vadjenje zivca, ciscenje kanala, punjenje kanala i eventualno potrebnu resekciju.
Jos jednom, hvala najlepse!!!
Odgovori