Kako da protumacim rezultate hormonske analize?

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Natalija:)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 12, 2008 6:55 pm

Kako da protumacim rezultate hormonske analize?

Post od Natalija:) »

Vec neko vreme surfam po netu i trazim neki nacin da provalim sta znace ove brojke na rezultatima, evo i na forumu sam trazila...ali nisam se bas snasla tako da sam odlucila da otvorim novu temu( znam koliko to ume da bude iritirajuce, kad za svako pitanje ljudi otvaraju novu temu...sorry). Uradila sam hormonsku analizu krvi zbog izostanka menstruacije( dijagnoza amenorrhoea sec) i rez su sledeci:
TSH 1.6
FSH 58,0
LH 29,0
est 3,4
test 0,29
pvg 4,7 (nisam sigurna da li sam dobro procitala ovu skracenicu)
PRL 373,0

Moze li neko da mi pomogne da ih rastumacim? HVALAAAAA *:)
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Re: Kako da protumacim rezultate hormonske analize?

Post od Lily-an »

Natalija:) napisao:Vec neko vreme surfam po netu i trazim neki nacin da provalim sta znace ove brojke na rezultatima, evo i na forumu sam trazila...ali nisam se bas snasla tako da sam odlucila da otvorim novu temu( znam koliko to ume da bude iritirajuce, kad za svako pitanje ljudi otvaraju novu temu...sorry). Uradila sam hormonsku analizu krvi zbog izostanka menstruacije( dijagnoza amenorrhoea sec) i rez su sledeci:
TSH 1.6
FSH 58,0
LH 29,0
est 3,4
test 0,29
pvg 4,7 (nisam sigurna da li sam dobro procitala ovu skracenicu)
PRL 373,0

Moze li neko da mi pomogne da ih rastumacim? HVALAAAAA *:)
secundarna emenoreja - znači, gubiš menstrualni ciklus...
sa FSH od 58 ulaziš u menopauzu....zavisi, koliko imš godina, imaš temu na ginekologiji: povišen FSH, smanjenje ovulartorne rezerve,....donacija jajne celije...gubiš reproduktivnu moć...što vodi primarnom i sekundarnom sterilitet...zavisno jesi li rađala ili ne...
Nije dobar FSH...hitna konsultacija sa ginekologom,,,prelazak na cykloprogynovu...verovatno...da se ciklusi održavaju...izazivaju...istovremeno,. hitan odlazak endokrinologu, radi utvrđivanja uzroka, ako je moguće...možda još drugih pregleda, pre svega hipofiza...
referentne vrednosti imaš na svim rezultatima...fsh je hormon reproduktivni hormon, odgovoran za prozvodnju j celija...
Odgovori