Za ginekologa pitanje...

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Zlata I
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 29, 2005 10:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Za ginekologa pitanje...

Post od Zlata I »

Ja imam 21,god.i ovog meseca,tacnije 9.nov.sam abortirala,a 23.nov.sam imala odnos sa deckom i nisam koristila zastitu jer znam da nakon abortusa se menzis javlja tacno za mesec dana i tad pocinjem da pijem logest koji mi je ginekolog prepisao,ali sam nakon 5h popila postinor 2,jer sam se plasila da ne ostanem ponovo u drugom stanju.A 29.nov.dobila sam krvarenje...I ja znam da to moze biti posledica upotrebe postinora,ali i da moze biti menzis jer postinor dovodi do toga da se dobije na vreme ili ranije,ali ja tek 9.dec.trebalo bi da dobijem.Ja sam pitala svog ginekologa,koji je specijalista,i ona mi je rekla da pocnem da pijem logest jer to je menzis.Za svaki slucaj obratila sam se ginekologu koji je izvrsio abortus,koji je tkdj.specijalista,i on je rekao da ja ssacekam 9.dec.jer to nije menzis vec krvarenje zbog postinora.Zamislite?Oboje su strucni a dali mi razlicite odgovore,a meni je ceo dan glava pukla od razmisljanja sta da radim,cak sam se putem neta raznim klinikama za savet obratila ali nijedan odgovor nije stigao brzo,a ja nemogu da cekam jer ako je menzis moram da pijem pilule.Ipak,sobzirom da sam farmaceutski tehnicar po struci,poslusala sam svog licnog ginekologa i veceras u 20h sam pocela sa konzumiranjem pilula.DA LI SAM PRAVILNO POSTUPILA I STA VI MISLITE O EFIKASNOSTI POSTINORA,JA IAKO IMAM KRVARENJE TOLIKO IMAM STRAH POSLE ABORTUSA DA NE OSTANEM U DRUGOM STANJU DA CAK POMISLIM DA SAM I SADA POSLE POSTINORA TRUDNA?
UNAPRED HVALA,I IZVINITE ZBOG DUZINE TEKSTA!!!
Zlata
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Zlato vi se ponašate neodgovorno prema sebi, otežavajuća okolnost je to što ste zdravstveni radnik.
Što bi rekla ObGyn a PREZERVATIV!!!
Nemam komentara, pa vi treba oko sebe da vršite edukaciju!? :-?
Zlata I
Novi član
Novi član

Post od Zlata I »

Pa ja nisam dobila odgovor na moje pitanje,sto se tice moje psihe o tome cemo drugi put,ali ja sam lepo postavila pitanje i trazim odgovor na to
Zlata
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

Nisam lekar.

Postinor je navodno 98-99% efikasan. Da li moze da izazove neko 'vanredno' krvarenje, nemam pojma. Ja sam ga koristila jednom i dobila sam na vreme ali nisam imala abortus pre toga. A cak i da ti doktori potvrde i jedno i drugo, niko te ne moze pregledati i utvrditi sta je tacno u pitanju ovako preko foruma. O tome se trebalo raspitivati mnooooogo ranije...Ja licno verujem da si jednostavno dobila menstruaciju ranije, nesto zbog Postinora, nesto zbog stresa.

Inace nemoj da se ljutis ali PedjaDj je u pravu. Trudnoca je izmenjeno stanje organizma. Imala si abortus koji je sam po sebi i psihicka i fizicka trauma. Posle samo 14 dana imas odnos i to bez zastite iako si, kako tvrdis, isprepadana da ces ponovo zatrudneti. Onda povrh tog skorog abortusa uzmes i Postinor koji opet izaziva hormonski bum u organizmu. Pocinje preuranjeno krvarenje i kreces sa pilulama koje su, opet, hormoni i potrebno je odredjeno vreme da se organizam 'navikne' na njih. I sve to u roku od tri nedelje...Po mojoj definiciji to je prilicno maltretiranje organizma. Zasto je bilo toliko strasno strpeti se dok ne dobijes tu prvu menstruaciju...Ili bar koristiti kondom.
tox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 7:27 pm

Post od tox »

Nezasticen odnos 15 dana nakon abortusa ??? Prilicno neodgovorno, zar ne? Nemoj se ljutiti na drPedjaDj, neka se sve dobro zavrsi ali mislim da je potrebno da ti neko kaze istinu! A ona ume da zaboli....
Nista netreba prepustati slucaju, pa tako ni sex. Dozvoliti sebi u 21 godini, u 21 veku abortus, pored toliko efikasnih sredstava za zastitu a zatim abortus, pa opet bez zastite.... :oops:
Kako rece nekad davno jedan dobri stari lekar, mlad organizam kompezuje sve ali jednog dana ce mu dosaditi pa ce poceti da vraca.
DO 40 GODINE IMAMO LICE I TELO KAKVO NAM BOG PODARI A POSLE 40 GODINE KAKVO SMO ZASLUZILI!!!
Srdacan pozdrav. Nema ljutnje
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Hajde Zlato...nemoj da si tuzna i ljuta....ja necu da galamim...iako te Pedja pokusao isprepadati sa mnom koja stalno mase kondomom na forumu...narocito mladim djevojkama za cije zdravlje strijepim i nastojim da zastitiim sto lijecenjem sto edukacijom.

Svi ovi ovdje koji daju komentare su bar desetak u zivotu napravili glupost / kao sto sam i sama /...pa ne stice se iskustvo bez suza, bola, neprospavanih noci, tuge i ocajanja....tako placamo najbolje naucene lekcije, nazalost. Kad bih mogla svojoj kcerki da ulijem bar mrvu mog iskustva bila bih presrecna, ali ne radi zivot po tom principu...nego svako mora da uci na svojoj kozi.

Dakle...nije strasno...to sto se desilo se desava i drugim ljudima...i proci ce i rijesice se.
Pravilo broj 1....istina je da poslije kiretaze, treba da dobijes menstruaciju nakon mjesec dana, i kada si dobila levonogestrol da pocnes tog ciklusa, tvoj ginekolog je trebalo da ti kaze / taj koji je radio kiretazu / da tvoji jajnici produkuju novu jajnu celiju 14 dana prije sliejdeceg ciklusa, pa ikao nemas menstruaciju ti jos mozes da ovuliras i ostanes trudna !!! Trebalo je da ti kaze on/ona da je do slijedeceg ciklusa ako odlucis da nastavis seksualne odnose, potrebno da koristis back up method, sto je najjednostavnije kondom, jeftin i pristupacan !

Moguce je da je tvoje krvarenje uzrokovano problemima vezanim za kiretazu...kao sto su zaostali dijelovi konceptusa, pa je to uzrok krvarenja...moguce da si dobila menstruaciju, moguce je da si dobila ranije krvarenje prouzrokovano Postinorom...i tesko je sada razluciti sta se desava jer si jedan trenutak (pre)opustenosti platila drugim trenom panike i odlucila se za levonogestrol tbl i pocela to da pijes...ali nije to nista strasno niti ces da uradis veliku gresku ako nastavis da pijes kontraceptivne pilule...kada zavrsis svoj treci red...i dodjes do onih pilula koje ne sadrze hormone ili ako imas paket od 21 pilulu i zavrsis sa ta tvoja tri reda...ili ces dobiti menstruaicju ili neces...ako dobijes nastavis da pijes pilue, ako ne ...onda uradis pregnancy test...i javis nam se opet.

cuvaj se...
Puno pozdrava,
ObGyn
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

obgyn napisao: Pravilo broj 1....istina je da poslije kiretaze, treba da dobijes menstruaciju nakon mjesec dana, i kada si dobila levonogestrol da pocnes tog ciklusa, tvoj ginekolog je trebalo da ti kaze / taj koji je radio kiretazu / da tvoji jajnici produkuju novu jajnu celiju 14 dana prije sliejdeceg ciklusa, pa ikao nemas menstruaciju ti jos mozes da ovuliras i ostanes trudna !!!

Evo necu da galamim :) ali moram da kazem da je meni stvar opste kulture da se zna da menstruaciju obicno prati ovulacija otprilike 2 nedelje pre krvarenja...po tome ispada da je 23. bio plodni dan samo tako...

Naravno da smo svi pravili gluposti. Valjda neki od nas prosto moraju da prodju kroz tu fazu neodgovornosti. Ja srecom nikad nisam ostala trudna ali sam praktikovala prekinuti snosaj sa svojim tadasnjim momcima iako veoma dobro znam koliko je to nesigurno. Vrhunac je bio kad sam htela 'letnju' avanturu. Prvi put, slabo se znamo, ja sam krenula po inerciji, momak je pretpostavio da koristim pilule i sledeceg dana sam grebala rukama i nogama da uopste nadjem apoteku koja radi i u kojoj mogu da nabavim Postinor. Tek posle nedelju dana sam shvatila u sta sam mogla da upadnem...Mislim da sam se onda konacno opametila.

Nije strasno, resice se ali probaj da naucis nesto iz toga i sledeci put pamet u glavu. :)

I od mene srdacan pozdrav
Zlata I
Novi član
Novi član

Post od Zlata I »

Prijatno sam iznenadjena brzinom Vasih odgovora,ovo je zaista dobar sajt.Razumem Vase komentare,i ne ljutim se jer ja ipak nisam dete koje nezna da prihvata kritike.Cak,naprotiv,ja dovoljno samu sebe kritikujem,jer znam da sam se ponasla neodgovorno,jer sama znam faze menzisa,plodnih dana,i tkd.i pored svega toga ja sam sa deckom imala odnos.Sto se tice krvarenja imala sam dva dana,ali ipak sam poslusala svog ginekologa(ona koja mi rekla da pijem logest)i ja sam pocela da pijem,mada krvarenje sam imala samo dva dana,sutra treba da joj se javim.Inace,trenutno ne osecam nezeljene efekte logesta,mozda samo mala promena raspolozenja...Sta god da mi se desilo u zivotu,naucila sam da teska iskustva prihvatam isto kao i dobra,jer je to sastavni deo zivota i sto pre prihvatimo suze kao i smeh,bicemo srecni,jer svako zlo ima dobro i obrnuto.Iskreno,meni u ovom slucaju je jedino dobro to sto me opametilo sto se tice odnosa,ali ja jesam samo za konzumiranje pilula.Zato nikada nisam koristila kondome,upravo zbog toga sto mogu da puknu,iako znam da su oni jedino efikasno sredstvo i sto se tice trudnoce i polnih bolesti,ali jednostavno ne volim ih.Recimo,da pocnem da koristim samo kondome,bez pilula,kad tad moze da se desi da puknu a meni ako je plodan dan,opet bih ostala u drugom stanju?Ipak,pilule su mnogo sigurnije sto se tice trudnoce.Znam da treba da prodje vreme da mi se organizam navikne ,jer kao sto ste rekli,za kratko vreme sam dozivela i psihickih i fizickih trauma.HVALA SVIMA MISLIM DA RECIMA NE MOGU OPISATI KOLIKO MI JE DRRAGO STO SAM CULA VASE KOMNETARE,ZELIM VAM SVAKO DOBRO
Zlata
Odgovori