MIOMI I OPERACIJA-ZA DR OBgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
maldivi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 9:31 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

MIOMI I OPERACIJA-ZA DR OBgyn

Post od maldivi »

POSTOVANA DR,
NAPISACU VAM IZVESTAJ MOG LEKARA SA POSLEDNJEG UZ PREGLEDA
PA VAS MOLIM ZA SAVET.DA LI TREBA DA OPERISEM MIOME ILI NE.
UTERUS VELICINE 96.1X61.5X79.5MM SA ENDOMETRIJUMOM DEBLJINE 11.3MM KOJI ODGOVARA SEKRETORNOJ FAZI M.C. INTRAMURALNI MIOM PRECNIKA 39.9MM SA LEVE STRANE KOJI KOMPRIMUJE KAVUM UTERUSA ISPOD KOG SE VIDI SUBSEROZNI MIOM PRECNIKA 24.9MM. U CERVIKOISTMICNOM DELU SE NALAZI SA DESNE STRANE SUBSEROZNI MIOM PRECNIKA 30.2MM A U DESNOM ROGU KALCIFICIRANI INTRAMURALNI MIOM PRECNIKA 9.8MM.
DG:UTERUS MYOMATOSUS HYPERTROPHIO CERVICIS HYPERMENORRHOEA RVF UTERI ANAEMIA SEC.
IMAM 41GOD I JEDNO DETE.
REZULTATI LAB.ANALIZA:LE3.9 ER3.64 HGB87.1 HCT0.28 TR341
LE FORMULA SEG0.33 LYMFO0.47 MONO0.16 EO0.03 BA0.01
BIOHEMIJA-GLIKEMIJA5.2 GVOZDJE U SERUMU 5.3.
MENSTRUACIJE SU UREDNE ALI JAKO OBILNE.
MOLIM ZA SAVET. DA LI BI TREBALA OPERACIJA ILI POSTOJI NEKA TERAPIJA.NAJVISE ME BRINE KRVNA SLIKA.
HVALA UNAPRED NA ODGOVORU.
A.M.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Vas Hgb je 87 ! sto znaci da su Vam ciklusi VEOMA obilni...niste napisali da li imate ikakve druge simptome osim obilnih krvarenja, kao sto je npr. pritisak na mokracnu besiku, bol u dnu abdomena, bol u ledjima, ucestalo mokrenje...ako imate ikakve simptome od ovog onda je histerektomija najbolja opcija za Vas ! Vi niste imali UZ pregled materice sa sirenjem matericne duplje tako da ne znam tacno lokaciju tog submukoznog mioma i koliko 'mijenja' ili vrsi distorziju matericne duplje...

Prva opcija koja bi bila konzervativnija jeste histeroskopija sa odstranjivanjem tog submukoznog mioma, i ablacija endometrijuma ! ( Endometrial Ablation sa resektoskopom ), jer ti subserosni miomi se ne moraju odstranjivati ako ne uzrokuku tegobe navedene u gornjem paragrafu.

Druga opcija bi bila histeroskopija sa odstranjivanjem submukoznog mioma i stavljanje Mirena spirale koja ima veliku sansu ( 75 % ) da smanji Vasa krvarenja do minimalnog, ali nece smanjiti miome, sto znaci ako imate gore navedene simptome nije opcija.

Treca opcija bi bila Uterine Artery Embolization , koju izvode interventni radiolozi ovdje kod meen u bolnici, ali ne znam da li se radi kod nas, jeste embolizacija matericnih arterija, koje dovode do nekroze i odumiranja tkiva mioma. Prva 24 sata se ostaje u bolnici, jer imate jako mnogo bolova usljed vec pomenute nekroze, i dobijate morfinsku pumpu, a onda drugi dan idete kuci. Uspjesnost tretmana kod menoragije i menometroragije je oko 80 %...dakle, za nekog ko ne voli operacije ovo je odlicna alternativa.

Poslednaj opcija je histerektomija, sa ostavljanjem jajnika. Vi ste mlada zena i trebate svoje jajnike, inace cete u protivnom uci odmah u menopauzu. Histerektomija uterusa koji kompletno mjeri 10x6x8 cm se moze uraditi vaginalno ili abdominalno ovisno o hirurskim vjestinama i iskustvu operatera.

To bi bilo sve,
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Nastavite da pijete tablete zeljeza, Ferrous Gluconate 300mg, 2x dnevno, dok ne rijesite Vas problem i ne prestanete krvariti.
Pozdrav,
ObGyn
maldivi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 9:31 am

ZA DE OBGyn

Post od maldivi »

Postovana De OBGyn,
hvala na brzom odgovoru.Medjutim, ja sam zaboravila da napisem da zelim jos jednu trudnocu. Da li bi trudnoca mogla da se izgura do kraja sa ovakvim miomima ili je potrebno uraditi neophodnu operaciju i odstraniti miome? Da li bi miomi smetali plodu?
U medjuvremenu mi je doktor prepisao da pijem Primolut Nor 3 meseca , 10 dana svakog meseca (od 16. do 25.dana ciklusa) da bi se krvarenje smanjilo.

Hvala unapred na odgovoru .

Stalni član

Post od obgyn »

Ja sam pomenula nekoliko puta do sada da je sansa zene koja ima 40 g i vise da ostane trudna do kraja njenog reproduktivnog perioda oko 10% ukoliko su svi ostali parametri u redu ( prohodni jajovodi, normalna ovulacija, normalan uterus, normalan nalaz sperme, i redovni seksualni odnosi).
Intramuralni i submukozni miomi koji mijenjaju oblik matericne duplje i koji su veci od 3-4 cm, se odstranjuju u cilju pospjesivanja sanse da se ostvari trudnoca. Odstranjivanje se vrsi histeroskopom. To odstranjivanje mioma moze ali i ne mora da bude tretman Vasih obilnih menstruacija, tako da dok poboljsavate sansu za trudnocu mozete da upadnete u jos ozbiljniju anemiju...a isto tako sanse da ostvarite trudnocu nakon ove intervencije ce opet biti maksimalno 10 % i vezano je za broj preostalih folikula u Vasim jajnicima, i neosjetljivost istih na FSH u ovim godinama.

Ako ostanete trudni, pod uticajem progesterona ovim miomi rastu u trudnoci, tako da mogu i da uduplaju svoje dimenzije, da uzrokuku spontane pobacaje, bolove, poremecaje placentacije, malprezentacije fetusa, i povecava rizik za carski rez. Isto tako ako prodjete 1. trimestar bez komplikacija imate veliku sansu ( ako je sve ostalo u redu ) da iznesete normalnu trudnocu i porodite se vaginalno.

Ako do trudnoce ne dolazi nakon nekoliko godina, onda sam manje optimista da ce se to desiti u skoroj buducnosti. Zao mi je sto Vam ne mogu napisati bolji i optimisticniji odgovor, ali takva je realnost oko ostvarivanja i iznosenja trudnoce, ako ne iskrvarite prije toga !
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
beograd67
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 10:14 pm

Post od beograd67 »

obgyn napisao:...pod uticajem progesterona ovim miomi rastu
molim da mi razjasnite sledece (pokusacu najkrace moguce):
imam 41. godinu... pre godinu dana otisla sam zbog problema produzenih, bolnih i obilnih menstruacija kod svog ginekologa... UZ pregled nije pronasao nista... kolposkopija, papa i bris su bili u redu... kao terapiju dobila sam prvo primolut nor (koji mi je izazivao jos veca krvarenja) a zatim orgametril tablete terapijski tri meseca a zatim ako sve bude u redu prestanak terapije... kad god bih prestajala sa terapijom vracala bi se obilna krvarenja koja bih zaustavljala ergotil kapima...
krvna slika mi je jako losa HGB uvek ispod 100, FE oko 5
nedavno sam zbog vrlo obilnog krvarenja otisla na pregled kod drugog doktora na UZ gde mi je pronadjen miom intramuralni istmicno 37 mm, endometrijum 4,6 mm, materica u indiferentnom polozaju 74x42x57
moja doktorka kaze da je miom mali, da zbog toga sto je u zidu materice i nezgodnom polozaju nije za operaciju nego za pracenje, a da mi se obilno krvarenje pojavilo ponovo zbog prekida koriscenja orgametrila i rekla da nastavim da ga pijem od 14-26 dana i da se obilna krvarenja vise nece ponoviti... takodje mi je rekla da nema potrebe da radim hormonski status jer su mi menstruacije redovne a cinjenica je da su tokom koriscenja orgametrila i prvi mesec po prestanku uvek bile normalne, ujednacene, relativno oskudne, nisu bile bolne ali su bile produzene (do 10-11 dana max)

obizrom da mi je za nekoliko dana 14. dan ciklusa molim za vase misljenje da li da nastavim sa terapijom orgametrilom obzirom na napred izneto da pod uticajem progesterona miomi rastu...[/b]
Odgovori