Srcana insuficijencija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Banjaluka1973
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 03, 2008 2:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Srcana insuficijencija

Post od Banjaluka1973 »

Postovani,

javljam se sa nadom da ce se javiti neko ko zna nesto vise o slabljenju srca ili ko nekog iskustva sa bolesnikom koji boluje od ove bolesti.
Naime, u pitanju je moj otac.Ima 66 godina.Do prosle godine nije imao nikakvih zdravstvenih problema, vazio je za covjeka jako stabilnog i u fizickom i psihickom pogledu, godinama je pusio, ali je prestao prije 7 godina, alkohol nikada nije konzumirao, osim u rijetkim prilikama po casicu.Prosle godine u julu mjesecu osjetio je pritisak u grudima.Odvezli smo ga u Hitnu pomoc, odakle su ga prebacili na Kardiologiju.EKG nije ukazivao na bilo kakve promjene, ali su ga ipak ostavili nekoliko dana na ispitivanju.Pusten je kuci sa dijagnozom blage aritmije.Od tada nije imao nikakvih tegoba, do aprila ove godine, kada se poceo naglo zamarati.Kada se javio kardiologu, otkrivena mu je voda oko srca, dobio je inijekciju Lasiksa i pusten kuci.
Medjutim, u maju mjesecu, dok je sjedio i pricao, iznenada je izgubio svijest, sto je trajalo par trenutaka.Pozvana je Hitna pomoc, koji su ga prebacili na Kardiologiju.Od tada traje agonija sa lutanjem i ispitivanjima, da bi konacno postavili dijagnozu - hipertroficna kardiomiopatija, EF 30 procenata.Nakon dvomjesecnog ispitivanja otpusten je kuci sa terapijom.Medjutim, njegovo stanje je sve losije, naime voda u plucima se sada stvara otprilike dvomjesecno, sto mu otezava disanje, govor i normala zivot.Punktiranjem mu obicno izvuku 2,5-3 l tecnosti s obje strane.Sve je iscrpljeniji, krece se veoma malo i to samo po kuci.
Napominjem da ima nizak tlak, sto predstavlja dodatni problem.
Ljekari kazu da se voda u plucima stvara usljed slabljenja srcanog misica.
Molim da mi neko odgovori, kako takvom bolesniku mozemo olaksati zivot.Napominjem da ima izuzetnu volju da se bori sa bolescu.

Unaprijed se zahvaljujem svima koji pomognu.

Zabrinuta kcerka
Banjaluka1973
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

da li postoje sanse da dobijete uput za BG (dedinje, kcs, bezanijska kosa, vma)??
da se ponovi dijagnostika i razmotre dalji koraci (npr. ugradnja pejsmejkera, itd. u zavisnosti od nalaza)
Banjaluka1973
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 03, 2008 2:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Banjaluka1973 »

Postovani,

tek kad sam vidjela Vase pitanje, shvatila sam da sam ispustila veoma bitnu cinjenicu da napisem, dok sam pisala prvi tekst.Naime, osim u nasem gradu, otac se lijecio i na VMA ljetos (mjesec dana), odakle je otpusten sa dijagnozom s kojom je i dosao, a to je hipertroficna kardiomiopatija, usljed koje je doslo do popustanja srcanog misica sa niskom EF. Takodje, jos sam ispustila da napisem da je mom ocu prije 2 sedmice ugradjen pejsmejker, na prijedlog njegovog Kardiologa, a nakon jednog u nizu gubitaka svijesti, nastalih usljed srcanog zastoja.

Zahvaljujem na odgovorima
Banjaluka1973
Odgovori